problem z nawiewem

Wszystko co związane z klimatyzacją i nawiewami w samochodzie Volkswagen Golf 3

Moderator: Moderator

Postprzez oldsoul » 25 lut 2011, o 23:45

Ale regulacja dmuchawy działa, jak wlacze na 1 to dale słabo a jak zwiekszam do dmucha mocniej, ale tylko na nogi.

Reszta nawiewów nie działa. Wiec myśle że to jest trzecie pokrętło to znaczy to po prawej stronie.
oldsoul
Czytacz

Postprzez b-bobo » 26 lut 2011, o 17:39

No właśnie to trzecie pokrętło to regulacja góra/dół przecież są na nich rysuneczki koleżko jeżeli piszesz sam,że ostatni nie działa to problem masz rozwiązany :-D .trzeba posprawdzać jak koledzy wyżej pisali. :cwaniak:
b-bobo
Czytacz

Postprzez Matteo » 28 lut 2011, o 00:00

Zdemontuj panel sterowania nawiewami, zlokalizuj linkę która na 99% spadła ze swojego miejsca, może leżeć troszkę głębiej więc poszukaj jej, załóż i powinno hulać. Musiała opaść klapka zamykająca dopływ powietrza z zewnątrz i dlatego nie dmucha.

Pozdri
Matteo
Berbeć

Postprzez pablomed » 5 mar 2011, o 15:38

akurat do tej klapki łatwo dostac się po wyjęciu półki pasazera, siedzi w kanale od wentylatora do zespołu nagrzewnicy, a jest podłączona do lewego nie prawego pokrętła, zamyka się normalnie jak lewe pokrętło da się maksymalnie w lewo (obieg zamkniety) i to trzeba sprawdzić.
pablomed
Members

Postprzez pablomed » 5 mar 2011, o 15:44

Jes.i nie uszkodzone linki to najczęściej oderwana gąbka uszczelniająca dziury w klapie sterującej ciepłe/zimne, jest przy nagrzewnicy, resztę poda szukajka, trochę ciężko sie dobrać ale niema az tyle pracy ile z wymianą samej nagrzewnicy.
pablomed
Members

Postprzez kozacek27 » 6 mar 2011, o 18:33

Też kiedyś miałem taki problem jak jest w/w. Rozebrałem plastiki tutaj gdzie regulujesz nawiew i po prostu odłamał sie plastik utrzymujacy linke odpowiadajacą za nawiew na nogi itp. Poprostu skrec jakims cienkim mocnym drucikiem i lala ;-) ;-)
kozacek27
Berbeć

nawiew działa tylko na 2 i 4

Postprzez komar » 27 mar 2011, o 20:04

mam problem z dmuchawą, dziła i ciepłe i zimne ale obydwa tylko w dwóch pozycjach 2 i 4, natomiast na 1 i 3 cisza.... co może być przyczyną??? pomocy
komar
Czytacz

Postprzez liwinglawida » 27 mar 2011, o 22:37

na początek sprawdź styki.. bo moze nie łączy?

przy pokrętle naturalnie ;]
liwinglawida

Problem z ciepłym nawiewem

Postprzez darkside13 » 28 mar 2011, o 03:40

Witam mam taki problem w golfie , golfik stal z miesiac , odpalilem go jechalem zalatwic sprawe wieczorem ,wlaczylem ogrzewanie na maxa po okolo 10 min jazdy , siole nawiewu na 3 i po chwili patrze ze kabina wypelnila mi sie sie dymem a szyby momentalnie zaparowaly :| uchylilem okno patrze ze dym ucieka z auta, ku mojemu przerażeniu zatrzymalem auto ,zgasilem i 1 co spojrzalem pod auto czy cos sie nie pali :| ale zadnego obcego plomenia czy cos nie bylo widac, odczekalem ,wywietrzylem auto , szyby wyczyscilem, ogrzewanie wylaczylem na zimne i na 0 , na drugi dzien 1 co spojrzałem to filtr kabinowy. Filtr byl brudny caly wiec go wymienilem wyczyscilem komore filtra z lisci itp , odpalilem auto poczekalem az zlapie temp , wlaczylem ogrzewanie na maxa nawiew na 3 , i po 10 sekundach z kratek nad konsola srodkowa buchlo mi dymem - szary, duszacy kurz o nie przyjemnym zapachu , po chwili dym znikl ale zapach wydobywajacy sie jest pyłowaty z kurzem i nie przyjemny szyby mi momentalnie zaparowaly cimniejszym osadem :|

Pytanie cyz to wina nagrzewnicy, cos sie na nia dostalo , zanim auto zostalo postawione na miesiac nie bylo tego problemu :( gdyby nagrzewnica byla walnieta to by w sumie nie grzała, ale jak nie patrzec ta nagrzewnica co ja mam nie daje mega dobrym ciepłem , mial ktos juz taki problem ??
darkside13
Czytacz

Postprzez silspaw » 28 mar 2011, o 13:21

Sprawdz czy nie masz mokrych dywaników pod fotelami- pasażera i kierowcy i czy nie ubywa ci płynu w chłodnicy.Miałem tak samo dym walił na przednią szybę, przez co robiła się jakby zatłuszczona. Diagnoza-wymiana nagrzewnicy
silspaw
Badacz tematu

Postprzez Pro100 » 28 mar 2011, o 14:10

U mnie tak samo pomogła wymiana nagrzewnicy, niestety trochę roboty z tym jest... :-(
Pro100
VIP

Rocznik: 93
Silnik: R32
Paliwo: PB
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez darkside13 » 28 mar 2011, o 14:54

no wlasnie wszystko wskazuje na nagrzewnice ;/ wiem ze jest z tym roboty ;/ jednak bedzie trzeba zarezerwowac dzien w garażu na babranie sie , a tak korzystając nie wiecie panowie w golfie 1,8 75 kucy jaka powinna byc idealna temperatura silnika ??
darkside13
Czytacz

Poprzednia stronaNastępna strona

- - -

Powrót do Klimatyzacja i Nawiewy