problem z nawiewem

Wszystko co związane z klimatyzacją i nawiewami w samochodzie Volkswagen Golf 3

Moderator: Moderator

Postprzez prezesik » 26 wrz 2011, o 18:42

Jak nie ma żadnej reakcji przy kręceniu pokrętłami to należałoby zdjąć środkowy tunel, następnie zerknąć od dołu od strony kierowcy, czy wszystkie linki są prawidłowo podłączone.
U mnie urwało się ramię od klapki sterującej góra-dół, do której przymocowany był drut linki - poxilina i mała kombinacja z mojej strony załatwiła sprawę. Może u Ciebie jest podobnie. Ale nie dowiesz się tego póki nie wywalisz środkowego tunelu.
prezesik
Members

Postprzez przem_uc » 26 wrz 2011, o 19:17

Witam.
U mnie też z żadnej spośród kratek nawiewu nie leciało powietrze, podczas gdy słyszałem, że dmuchawa działa, ale powietrze szło do wewnątrz – pod deskę rozdzielczą.
Zacząłem kombinować. Zajrzałem pod schowek (bez rozkręcania). Tam jest taka piankowa zasłona dla mechanizmów. Po jej odgięciu zobaczyłem regulację zamykającą dopływ powietrza do samochodu (w panelu sterowania nawiewem pozycja 0 właśnie zamyka dopływ powietrza – idzie stamtąd linka do tego elementu pod schowkiem). Okazało się, że ta regulacja „zawiesiła” się. Odciągnąłem ją w stronę drzwi pasażera i teraz nawiew działa jak przedtem
przem_uc
Badacz tematu

Postprzez faja13579 » 15 paź 2011, o 09:01

sprawdź czy pancerze od linek są przymocowane do obudowy takimi blaszkami mam ten sam problem bo nie mam tych blaszek mam tylko jedną na niebieskiej lince a powinny być na wszystkich. linki ruszają się razem z pancerzem i nic nie chce się przestawić. myślę że na sto procent nie masz tych blaszek i pancerzy przymocowanych do obudowy.pzdr. napisz jak zobaczysz czy to to.
faja13579
Czytacz

Nie działający 2 i3 bieg naiwewu

Postprzez Adamsowa » 15 paź 2011, o 10:33

Witam wszystkich forumowiczów.
Proszę o pomoc. Nie działa 2 i 3 bieg nawiewu. Jaka to może być za przyczyna?
Pozdrawiam
Adamsowa
Berbeć

Postprzez killah » 15 paź 2011, o 15:16

Obrazek było tysiąc razy na forum. Jeśli 2 i 3 nie działają a 1 i 4 tak to znaczy że blaszka w nawiewie nie ma styku.

Musisz zdjąć obudowe nawiewu. W tym celu wyjmujesz popielniczkę i i tam podwadzasz ten plastik. Koło lewego pokrętła zobaczysz metal a pod nim tak a blaszkę która nie dotyka tego metalu na 2 i 3 biegu. Jak podegniesz ją tak żeby stykała się z tym metalem na 1 2 3 4 biegu to będzie działać.
killah

Postprzez trojeczkaGT » 15 paź 2011, o 18:27

o dziekuje killah :d bardzo mi pomoglo bo mi 3 nie dzialala ale zawsze uzywam tylko max do 2 i balem sie zapytac hehe
Aktualnie posiadam golfa III 1.9 TD umierajacego na ruda ospe i to >>> pozostale/chrysler-voyager-jaszczur-t77315.html a miałem tez audi 80 b4, byl tez golf III 1.8 GT i golf III kombi i vento.
trojeczkaGT
Members

Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez _mAster_ » 15 paź 2011, o 19:03

faja13579 napisał(a):sprawdź czy pancerze od linek są przymocowane do obudowy takimi blaszkami mam ten sam problem bo nie mam tych blaszek mam tylko jedną na niebieskiej lince a powinny być na wszystkich. linki ruszają się razem z pancerzem i nic nie chce się przestawić. myślę że na sto procent nie masz tych blaszek i pancerzy przymocowanych do obudowy.pzdr. napisz jak zobaczysz czy to to.

Daję ręke uciąć, że w tym tkwi problem. Sam taki mam :P Ale nie mam czasu się za to zabrać. Jakiś dobry klej powinien to załatwić ;)
_mAster_
Czytacz

Postprzez Adamsowa » 15 paź 2011, o 22:13

Wielkie dzięki za pomoc w poniedziałek się tym zajmę.
Pozdrawiam

[ Dodano: 2011-10-20, 21:02 ]
Mam jeszcze jedno pytanie. Jak zdemontować popielniczkę żeby nic nie uszkodzić?
Pozdrawiam

[ Dodano: 2011-11-03, 08:14 ]
Może ktoś mi pomóc??
Adamsowa
Berbeć

Postprzez Grzegorz6018 » 16 paź 2011, o 14:01

Miałem ten sam problem, te pancerze najlepiej przymocować za pomocą ,, pasków zaciskowych,, to daje najlepszy efekt - tylko pamiętaj aby pancerze były przymocowane w tym samym miejscu co w oryginale
Grzegorz6018
Berbeć

zimnie powietrze z nawiewuw

Postprzez agness » 17 paź 2011, o 20:50

koledzy niewiem czy w dobrym dziale dalam post ale jestem tu nowa no i jakto baba. problem jest tego typu niezagrzewa mi sie dobrze samochud i z nawiewuw leci caly czas zimnie powietrze w zime pomaga tylko karton na chlodnicy bo jak go niedam to zimno :-( . co zrobic zeby usunac ta usterke
agness
Berbeć

Postprzez Marian0753 » 17 paź 2011, o 22:36

A temperaturę na wskaźniku dobrą pokazuje 90°?? wskazówka jest po środku?? Jak nie to wina termostatu i silnik się nie dogrzewa i nie ma czym grzać, a jak silnik rozgrzewa się do 90° możliwe że nagrzewnica zapchana
Marianowe mk3 ZAPRASZAM KLIK!!!
Marian0753
Badacz tematu

Postprzez michaal » 18 paź 2011, o 16:59

Najprawdopodobniej do wymiany termostat. Jak go wymienisz to nie będzie trzeba wstawiać kartonu.
Przy okazji okazji warto by wymienić filtr pyłkowy bo niektórzy rzadko go wymieniają.
michaal
Badacz tematu

Poprzednia stronaNastępna strona

- - -

Powrót do Klimatyzacja i Nawiewy