problem z nawiewem

Wszystko co związane z klimatyzacją i nawiewami w samochodzie Volkswagen Golf 3

Moderator: Moderator

nawiew raz dmucha raz nie

Postprzez Emiczka » 25 sty 2012, o 14:41

Mam problem z nawiewem a mianowicie działa na wszystkich biegach ale ciągle leci zimne. Zdarza się, że leci letnie powietrze ale tylko wtedy kiedy mam bardzo podniesione obroty a jak już stoję w korku czy coś to normalnie w ogóle nie grzeje nic. Pod dywanikami mam sucho dodam. mało tego nie osiąga on temperatury wyższej niż 70 stopni nawet po dłuższej drodze czy w trasie. Czy ta temperatura ma związek z ciepłem czy problem tkwi w nagrzewnicy?
Pomóżcie bo ja zamarznę w tym aucie.
Emiczka
VIP

Rocznik: 2003
Silnik: 1.6 passat B5fl
Paliwo: PB
Nadwozie: kombi

nawiew raz dmucha raz nie

Postprzez prezesik » 25 sty 2012, o 17:38

Trzeba sprawdzić mocowania linek sterujących.
Ostatecznie zapchana nagrzewnica.
prezesik
Members

Postprzez slawek5t » 25 sty 2012, o 19:55

Zmień najpierw termostat. Na poniżej 70 stopni nie będzie leciało gorące powietrze.
Mój golfik
slawek5t
Members

Postprzez Emiczka » 25 sty 2012, o 20:20

Termostat wymieniałam przed zimą.
Emiczka
VIP

Postprzez prezesik » 25 sty 2012, o 20:23

slawek5t napisał(a):Na poniżej 70 stopni nie będzie leciało gorące powietrze.
Przy tej temperaturze przynajmniej ciepłe powinno lecieć, nie musi lecieć gorące, a tu nie leci w ogóle, także nie widzę sensowności wymiany termostatu. W czym leży problem już opisałem wyżej.
prezesik
Members

Postprzez Marecki » 25 sty 2012, o 21:27

linka niebieska działa OK wyjęcie filtra kabinowego nic nie dało.Zdemontowałem więc tą część nawiewu z wentylatorem . przy nagrzewnicy były liście odkurzyłem je nagrzewnica jest gorąca . Po złożeniu dmucha trochę mocniej ale z nawiewu leci lekko ciepłe powietrze ,a powinno gorące .dodam że gąbka na klapce rozdzielającej ciepło zimno jest cała.Czy można dostać się do nawiewu na szybę przez kratki nad radiem bo może coś tam jest nie tak . :cry:
Marecki
Berbeć

Postprzez prezesik » 25 sty 2012, o 21:50

Marecki napisał(a):Czy można dostać się do nawiewu na szybę przez kratki nad radiem bo może coś tam jest nie tak . :cry:
Niestety tam się nei dostaniesz, trzeba zdemontować całą deskę.
Wg mnie to klapka ciepłe/zimne nie domyka się jak było u mnie - dwa wkręty blokowały ruch, wtedy leciało tylko letnie.

http://www.golf3.pl/topics40/leci-ciepl ... ght=nawiew
prezesik
Members

Postprzez Marecki » 25 sty 2012, o 22:14

ja rozpołowiłem nawiew i ta klapka ciepłe zimne działa prawidłowo.tylko że przez nagrzewnice słabo dmucha na szybę więc coś za nią blokuje powietrze chyba że sama nagrzewka stawia taki opór
Marecki
Berbeć

Postprzez prezesik » 25 sty 2012, o 22:21

Wg mnie niedrożne kanały na szybę lub źle ustawione pancerze linek w mocowaniach.
Cięgno sterujące klapką nogi/szyba jest po lewej stronie obudowy nawiewów, linka jest ustawiona w pozycji pionowej od góry.
prezesik
Members

Postprzez Emiczka » 25 sty 2012, o 22:27

Dziękuje kolego ;)
Emiczka
VIP

Postprzez marcinkoz2910 » 25 sty 2012, o 23:59

a może na przysłonach nie masz już gąbki i miesza się powietrze z zimnym mi by to pasowało do tej usterki bo piszesz że jak masz większe obroty to zaczyna lekko grzać

trzeba rozebrać tą skrzynkę gdzie masz nagrzewnicę i zreperować te klapki w środku naklejając tam kawałek filcu lub innego materiału

Zapchana nagrzewnica też może być ale możesz to łatwo sprawdzić w komorze silnika masz dwa węże od nagrzewnicy co wchodzą do kabiny, sprawdź czy są jednakowo ciepłe
marcinkoz2910
Members

Postprzez slawek5t » 26 sty 2012, o 11:39

prezesik25 napisał(a):Przy tej temperaturze przynajmniej ciepłe powinno lecieć,

Przeczytaj mój post :) Wykluczyłem to ? :)

Tak czy inaczej z termostatem coś nie tak bo silnik powinien mieć blisko 90 stopni a nie 60.

Ja miałem podobnie : padł termostat , silnik nie osiągał nawet 65 stopni i ledwo co letnie leciało.

A teraz jest niższa temperatura na zewnątrz więc jest jeszcze gorzej z dogrzaniem silnika.

Mój golfik teraz trzyma 90 stopni i w środku tak gorąco, że musze mieć na najniższym biegu dmuchawe. - prawidłowo.

A wtedy to marzłem nawet gdy na zewnątrz było +7 stopni.

Nie jest wykluczone, że masz rację, ale ja zacząłbym od termostatu, jest to niedrogie i zarazem koniecznie, bo nie można jeździć na zimnym silniku. Chyba się ze mną zgodzisz prawda ?
Mój golfik
slawek5t
Members

Poprzednia stronaNastępna strona

- - -

Powrót do Klimatyzacja i Nawiewy