Części z ASO (w zdecydowanej większości przypadków) są najlepsze i tyle, a do tego czasem są nawet tańsze niż zamienniki! Np. tylka zaślepka haka holowiczego kosztuje w ASO ok. 20 zł, a za 25 zł na allegro używki sprzedają i są tacy co to kupują, bo w ASO nie zapytali
Olej do szkrzyni biegów jest w ASO tańszy niż markowe zamienniki. Filtr oleju (do mojego silnika) jest w cenie zamienników. Jednak prawdą jest, że większość części jest w ASO droższa niż zamienniki, ale wcale nie prawda, że płaci się tylko za znaczek.
Zacznijmy od tego, że VW produkuje bardzo niewielki % z tego z czego składa się auto, robią karoserię i parę drobiazgów, resztę robią podwykonawcy. Jednak to VW zatwierdza jaka firma ma dla niego produkować, np. dlaczego paski bierze od Continentala, a nie od innej firmy? Dlaczgeo świece w MK3 są tak bardzo podzielone, np. do mojego silnika jest NGK, ale do innych jest Champion, Bosch i inne.
A nie zawsze wiadomo kto co produkuje, a w ASO dostajemy taką część jaka jest sprawdzona i zatwierdzona przez VW.
Po drugie słyszałem wielokrotnie, że w ASO częsci są lepszej jakości niż tych samych producentów standardowe i bardzo możliwe, że tak jest.