Trudności z pracą skrzyni automatycznej – co robić?

Rozmowy bez żadnych ograniczeń. ;)

Moderator: Moderator

Postprzez Oreztenes » 1 gru 2024, o 18:58

Od jakiegoś czasu mam poważny problem z automatyczną skrzynią biegów w moim samochodzie. Przy zmianie biegów, szczególnie z pierwszego na drugi, czuję wyraźne szarpnięcia, a czasem skrzynia „gubi” przełożenia i obroty silnika nagle rosną. Co ciekawe, problem występuje tylko wtedy, gdy auto jest rozgrzane – na zimnym silniku biegi zmieniają się płynnie. Byłem już w warsztacie, gdzie zasugerowano wymianę oleju w skrzyni, ale po jej przeprowadzeniu problem nie zniknął. Czy ktoś z was miał podobne doświadczenia? Obawiam się, że to może być coś poważniejszego, jak np. uszkodzony mechatronik lub sprzęgła wewnętrzne. Dodam, że auto ma przebieg ponad 200 tys. km, więc wiem, że nie jest nowe, ale wcześniej skrzynia działała bez zarzutu. Czy znacie jakieś sprawdzone serwisy specjalizujące się w naprawie automatycznych skrzyń? A może ktoś miał podobne objawy i może podpowiedzieć, czy to coś, co można naprawić bez ogromnych kosztów? Waham się, czy w ogóle inwestować w naprawę, bo obawiam się, że ostatecznie koszty przewyższą wartość auta. Czy ktoś mógłby podpowiedzieć, jak to profesjonalnie zdiagnozować, albo polecić dobrego specjalistę w tej dziedzinie?

Mechanik z lawetakrakow24.pl
Oreztenes
Berbeć

Silnik: 1.2
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

- - -

Powrót do Na luzie