przez dezerter35 » 10 gru 2012, o 07:37
może i pic na wode ale kiedyś widziałem w tv jak dawali sztabe jakiegoś metalu (może cynk niepamiętam) do rury metalowej gdzieś która służyła do przesyłu morskiej wody ,chłodzenie czegoś wielkiego chyba elektrowni. i wymieniali ten metal co kilka lat ,żeby rury stalowe nie rdzewiały . gdzieś wkładają ten metal do trumien metalowych i nie korodują .tylko nie moge skojarzyć co to za metal . oj wiek robi swoje
[ Dodano: 2012-12-10, 06:56 ]
mam znalazłem
Ochrona katodowa polega na tym, że do konstrukcji chronionej dołącza się zewnętrzną anodę w postaci metalu o potencjale elektrodowym niższym niz materiał chronionej konstrukcji. Płyta taka nazywa się protektorem.
Połączenie protektora z konstrukcją chronioną wykonuje się przez bezpośredni styk lub za pomocą przewodnika. Dołączony do konstrukcji protektor dostarcza elektronów potrzebnych do redukcji tlenu. Materiał chronionej konstrukcji staje się katodą i nie koroduje. Dobrym materiałem na protektor dla konstrukcji pracujacych w wodzie morskiej jest cynk. Ma on zastosowanie do ochrony kadłubów statków, kotłów i rurociągów.