Demontaż tylnej klapy

Wszystkie informacje o elementach nadwozia

Moderator: Moderator

Demontaż tylnej klapy

Postprzez JJ. » 29 kwi 2014, o 20:27

Cześć,
Na dniach będę wymieniał klapę w swoim 20Jahre, przejrzałem forum i znalazłem taki temat:
http://www.golf3.pl/topics6/wymiana-kla ... t47984.htm
Niestety nie mogę się tam dopisać więc zakładam nowy topic.
Jeden użytkownik napisał:
krzysiek1992 napisał(a):nic trudnego wymontuj sobie wszystko co jest w srodku kable powyciagaj silowniki tez odczep i wtedy podluz dluga deske pod klape zebys nie musial trzymac sruby mocujace masz pod podsufitka sciagasz ten plastki i odchylasz troche podsufike i masz albo 4 albo 2 ruby i je odkrecasz :-D czy ostalniej srubie jak jestes taki dobry musisz potrzymasz klape i odkrecasz a jak nie jestes taki gigant to zabierz do pomocy kolege lub kogos tam :lol: :lol: :lol:

Moje pytanie dotyczy kabli - jak je wyciągnąć/odłączyć, czy tam jest jakaś ogólna kostka zaraz nad podsufitką, czy trzeba odłączać wszystko po kolei z wyciąganiem?

Z góry dzięki za odpowiedzi.
Sprzedam felgi:
Kupię:
Czarne słoneczniki z podświetleniem
Czarne słupki podsufitki do 3d
JJ.
Berbeć

Demontaż tylnej klapy

Postprzez Radi » 29 kwi 2014, o 21:33

JJ. napisał(a):Moje pytanie dotyczy kabli - jak je wyciągnąć/odłączyć, czy tam jest jakaś ogólna kostka zaraz nad podsufitką, czy trzeba odłączać wszystko po kolei z wyciąganiem?

już nie pamiętam dokładnie ale jakaś kostka jest w klapie resztę trzeba z niej wyciągnąć przez otwór gdzie wchodzi ta gumowa harmonijka.

Mnie bardziej zastanawia to
sruby mocujace masz pod podsufitka sciagasz ten plastki i odchylasz troche podsufike i masz albo 4 albo 2 ruby i je odkrecasz

tylko po co sobie utrudniać, bawić się z podsufitką i odkręcać klapę razem z zawiasami skoro można odkręcić ją od zawiasów co jest prostsze i o wiele łatwiejsze.
Radi
Members

Rocznik: 93
Silnik: 2.8 AAA
Paliwo: PB
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez JJ. » 30 kwi 2014, o 05:26

Wczoraj z ciekawości odwijałem tą harmonijkę z jednej i drugiej strony, przy okazji ciągnąc kable - nie widziałem aby gdzieś była kostka :-/ Jak to wszystko porozłączać aby wyjąć kable przez dziurę?
Sprzedam felgi:
Kupię:
JJ.
Berbeć

Postprzez trojeczkaGT » 30 kwi 2014, o 08:33

jj jedna kostka jest kolo lewej lampy (ta od strony kierowcy) i kable ida przez przelotke. polecam wyciagac tak by wyciagnac przewody razem z klapa bo latwiej je tam pozniej wlozyc, niz wkladac przewody w samej klapie, polecam tez przywiazac do kostek kawalek drutu lub sznurka dzieki temu bedzie latwiej wciagnac spowrotem przewody do tego tylnego slupka.
Aktualnie posiadam golfa III 1.9 TD umierajacego na ruda ospe i to >>> pozostale/chrysler-voyager-jaszczur-t77315.html a miałem tez audi 80 b4, byl tez golf III 1.8 GT i golf III kombi i vento.
trojeczkaGT
Members

Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez JJ. » 1 maja 2014, o 06:52

trojeczkaGT, dzięki za odpowiedź!
Czyli rozumiem, że w klapie niczego nie odłączam a jedynie muszę rozebrać tylne słupki aby tam poodpinać kable?
Sprzedam felgi:
Kupię:
JJ.
Berbeć

Postprzez trojeczkaGT » 1 maja 2014, o 08:18

tak bedzie najlepiej i najlatwiej, pamietaj by przywiazac cos zanim wyciagniesz calkiem przewodu z tego slupka.
Aktualnie posiadam golfa III 1.9 TD umierajacego na ruda ospe i to >>> pozostale/chrysler-voyager-jaszczur-t77315.html a miałem tez audi 80 b4, byl tez golf III 1.8 GT i golf III kombi i vento.
trojeczkaGT
Members

Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez Radi » 1 maja 2014, o 10:12

JJ. napisał(a):Wczoraj z ciekawości odwijałem tą harmonijkę z jednej i drugiej strony, przy okazji ciągnąc kable - nie widziałem aby gdzieś była kostka :-/ Jak to wszystko porozłączać aby wyjąć kable przez dziurę?

Wtyczkę masz pod plastikiem w klapie jak dla mnie łatwiej jest wyciągnąć kable z klapy niż zdemontować cały tylni słupek ale co kto lubi
Radi
Members

Rocznik: 93
Silnik: 2.8 AAA
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez JJ. » 7 maja 2014, o 07:58

Może uaktualnie temat, gdyż jestem już po demontażu ów klapy. Dawcą był US więc za radą trojeczkaGT ściągnąłem tylne słupki i odkręciłem śruby pod podsufitką. Czy roboty więcej w porównaniu do rozłączania kabli w klapie - nie wiem. Było trzeba odkręcić tylne boczki aby słupki ładnie odeszły (wszystko tam na siebie nachodzi), ale możliwość odłączenia całej wiązki na spokojnie, bez wykręcania rąk to duży komfort. Klapa wyszła z kablami z otworów i teraz tylko zostało podłączyć ją do siebie.
Sprzedam felgi:
Kupię:
JJ.
Berbeć

- - -

Powrót do Nadwozie