Dolot powietrza

Wszystkie informacje o elementach nadwozia

Moderator: Moderator

Postprzez kamilecki » 20 wrz 2009, o 08:47

DOŁADOWANIE DYNAMICZNE, zależne od prędkości jazdy.

problem jest tylko taki że wszystko co Wasz dolot spotka na drodze trafi w filtr, tzn. muchy, ptaki i inne gady :-P

ale z tego co mi wiadomo, w każdym silniku, za wyjątkiem silników doładowanych, jest (mniejszy lub większy) efekt.

Pozdro
kamilecki
Gaduła

Postprzez Pascal » 5 paź 2009, o 21:46

Odświeżę troszkę temacik co wy na to by założyć coś takiego w dieslach...Zdjąłem ostatnio filtr i fajny był pogłos przy dodawaniu gazu noi słychac było w srodku głos zasysanego powietrza...Albo mi sie wydawało albo deczko szybciej sie zbierał ale to może wina iż załozyłem pina i dlatego :-P Ktoś ma cos takiego założonego w dieslu?Zalety i wady?Jakies linki chetnie poczytam ;-)
Pascal
Members

Postprzez Procent » 6 paź 2009, o 16:19

U mnie kiedyś przez przypadek też nie założyłem spinek zaciskąjacych puszkę filtra powietrza. do 2000 obr fajnie buczał jakby miał sportowy tłumik i przy każdym puszczeniu gazu było takie buczenie zmniejszające się z obrotami. Głowiłem się co to jest i w końcu otwarłem maskę żeby zobaczyć czy mi coś na kolektorze nie poszło, a było jak było. Osobiście nie polecam bo może się coś tam dostać. Głupie ziarenko piasku i już masz pozamiatane. Taki sam efekt jak opisałeś uzyskasz na sportowym wkładzie powietrza który zakładasz w miejsce standardowego.Wiem bo już widziałem taką opcję i jest tak samo. Pomruk, głos zasysanego powietrza. U mnie słychać zasysanie bez sportowej wkładki. A jeżeli już się zdecydujesz na moją propozycję to polecam firmę K&N lub włoską BMC. Sprawdzone i pewne, ale cenowo atrakcyjne nie są. Ma być bawełniany air filter!!
Weźmiesz mnie na prostej?? A ja Cię zniszczę na zakręcie!!

Mój Goferek
Procent
Members

Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez Pascal » 6 paź 2009, o 16:36

Procent napisał(a):Taki sam efekt jak opisałeś uzyskasz na sportowym wkładzie powietrza który zakładasz w miejsce standardowego.Wiem bo już widziałem taką opcję i jest tak samo. Pomruk, głos zasysanego powietrza. U mnie słychać zasysanie bez sportowej wkładki. A jeżeli już się zdecydujesz na moją propozycję to polecam firmę K&N lub włoską BMC. Sprawdzone i pewne, ale cenowo atrakcyjne nie są. Ma być bawełniany air filter!!

Chodzi Ci o stożek?Proszę o rozszerzenie :-D
Pascal
Members

Postprzez Procent » 6 paź 2009, o 16:38

Nie... Stożek to stożek. Chodzi mi o wkład. Wymiarowo jest identyczny jak ori i wkładasz go w puszkę standardową.

Mój Goferek
Procent
Members

Postprzez Pascal » 6 paź 2009, o 16:41

Procent napisał(a):Chodzi mi o wkład. Wymiarowo jest identyczny jak ori i wkładasz go w puszkę standardową.

Jakiś link?Co daje ten bawełniany?Pomruk taki jak bez filtra? :roll:
Pascal
Members

Postprzez Procent » 6 paź 2009, o 16:44

No coś takiego. Na allegro w chwili obecnej nie ma do dieselka. Trzeba lukać. A poza tym ten filtr kupujesz tylko raz i masz go do końca życia Twojego autka. Jego się już nie wymienia. Czyści się go specjalnymi olejkami które również są dostępne

Mój Goferek
Procent
Members

Postprzez Pascal » 6 paź 2009, o 16:53

Procent napisał(a):No coś takiego. Na allegro w chwili obecnej nie ma do dieselka. Trzeba lukać. A poza tym ten filtr kupujesz tylko raz i masz go do końca życia Twojego autka. Jego się już nie wymienia. Czyści się go specjalnymi olejkami które również są dostępne

Nawet o takim nie słyszałem ale poszperam w necie.Dzięki za info!
Pascal
Members

Postprzez TOMEK 84 » 7 paź 2009, o 16:49

Procent napisał(a):No coś takiego. Na allegro w chwili obecnej nie ma do dieselka. Trzeba lukać. A poza tym ten filtr kupujesz tylko raz i masz go do końca życia Twojego autka. Jego się już nie wymienia. Czyści się go specjalnymi olejkami które również są dostępne

to jest sportowy filtr powietrza nic innego :lol:
a co do dolotu to jeszcze sa takie wloty zamiast blend koło kierunków mam takie
Obrazek

Obrazek
i jeden z tych wlotów jest połaczony z filtrem powietrza
TOMEK 84
Members

Postprzez Pascal » 7 paź 2009, o 18:41

a co do dolotu to jeszcze sa takie wloty zamiast blend koło kierunków mam takie
TOMEK 84 napisał(a):i jeden z tych wlotów jest połaczony z filtrem powietrza

Myślę że takie doprowadzenie było by najlepsze ale Tomek 84 czy zastosowałeś gdzieś na którejś rurce jakiś filtr czy wykorzystałeś ten co już jest?Chodzi mi o to by podczas jazdy nie wlatywał syf.... :cisza:
Pascal
Members

Postprzez TOMEK 84 » 7 paź 2009, o 19:04

mam taki filtr sportowy
http://www.allegro.pl/item736164108_fil ... uning.html (tak wygląda)
rurka jest podciągnięta do srodka stozka przez co nie wyjeci i jest na niej pończocha :mrgreen: :mrgreen: :-D :-P i jest git :-D
TOMEK 84
Members

Postprzez Pascal » 7 paź 2009, o 20:13

TOMEK 84 napisał(a):i jest na niej pończocha

:lol: Tak też myślałem... :lol: THX Tomek 84 ;-)
Pascal
Members

Poprzednia stronaNastępna strona

- - -

Powrót do Nadwozie