Generalny remont golfika

Wszystkie informacje o elementach nadwozia

Moderator: Moderator

Generalny remont golfika

Postprzez madoniek » 3 cze 2009, o 11:43

Siemka zblizają się wakacje i myśle nad remontem golfika... od czego mam zacząć ? jest trochu zaprawek do robienia w nadwoziu... i myślałem nad szlifowaniem głowicy... tylko jeszcze nie wiem co i jak i od czego zacząć ?
madoniek
Czytacz

Generalny remont golfika

Postprzez pablomed » 3 cze 2009, o 11:58

madoniek, zrób co należy z poprawek blacharsko lakierniczych.
Natomiast pytanie nas czy robić głowicę bez podania jakichkolwiek informacji o niedmaganiach samochodu wskazuje że się nie znasz, więc jedź do mechanika zapytać, zaden wstyd. Albo podaj jakieś szczegóły.
pablomed
Members

Postprzez Legionista » 3 cze 2009, o 12:00

madoniek napisał(a): myślałem nad szlifowaniem głowicy... tylko jeszcze nie wiem co i jak i od czego zacząć ?

JeśLi bedziesz oddawał do mechnika i robił remont silnikA to sie nie opłaca, bo pewnie remont przekroczy wartość silnika.
Blachare sobie sam zrób ale za silnik sie nie zabieraj jak sie nie znasz.
Legionista
Members

Postprzez madoniek » 3 cze 2009, o 15:55

ja myślałem zeby oddać gdześ do mechanika głowice by zwiększyć moc... :)
własnie tylko jak się zabrać za blacharke ? mam trochu powginane nadkola i na 1 tylnich drzwiach wgniecony punkt 5cm/5cm ... moje pytanie jak to zrobić czy szpachli nałozyć ??
madoniek
Czytacz

Postprzez Legionista » 3 cze 2009, o 17:19

madoniek, jak masz duze miejsca wgniecone to lepiej zebys wyklepał co sie da a dopiero póżniej szpachle nałożyc

tu masz dobry patent
http://www.spryciarze.pl/zobacz/jak-usu ... serii-auta

Info z neta:
Pewnie nie jeden z was ma pare wgniotów mniejszych lub wiekszych na swoim autku i zastanawia sie ile bedzie kosztowala naprawa tego i czy warto, bo przeciez nie da sie tego wyklepac a jedynie zaszpachlowac i pomalowac caly element. Nic bardziej mylnego!!!
Wystarczy miec tylko troche SUCHEGO LODU Suchy lód to dwutlenek węgla w postaci stałej. Ma on temperature okolo -80 C i rozpuszczajac sie zamienia sie calkowicie w gaz nie powodujac mokrych plam. Reszte doczytajcie sobie w wikipedii.
Przejdzmy do rzeczy.
Bierzemy bryłke suchego lodu, ZAKLADAMY REKAWICZKI przed wzieciem tego do rąk bo jak wiadomo mozna sie przymrozic.
Przykładamy kostke lodu do wgniota na jakies 20-30 sekund (bedzie troszke dymilo ale bez obaw to tylko gaz ktory przede wszyskim jest obojetny, czyli nie jest trujący). Po ok. 30 sekundach odstawiamy i nie dotykamy karoserii az do momentu odparowania z karoserii resztek oszronienia. Powtarzamy czynnosc w zaleznosci od wielkosci wgniota od 3 do 10 razy. Proste nie ? Sam sie zdziwilem jak po godzince takich robót mialem idealna blaszke Zasada dzialania tego jest prosta... po przylozeniu lodu o temp. -80C blacha naszego auta kurczy sie i NACIAGA. Przez co automatycznie sie prostuje...
Cena suchego lodu to ok. 30zł za 10kg. Taniocha
Wyprobowalem i jestem zachwycony... prosto latwo, bez lakiernika i kosztów typu 200-300zł za malowanie elementu. Radze sprobowac.
Niestety nie mam fotek z tych eksperymentów bo bylem tak zachwycony dzialaniem tego gowienka ze calkowicie o wszystkim innym zapomnialem.
Pozdrawiam.
Legionista
Members

Postprzez rogal133 » 3 cze 2009, o 20:53

ale Ty chcesz zwiekszac moc szlifowaniem glowicy?? tak to sie w maluchach robilo. glowice sie szlifuje jak Ci np uszczelku wydmuchuje ale jesli rtak nie jest to nie ruszaj tego bo po co szkoda kasy
rogal133
Badacz tematu

Postprzez madoniek » 3 cze 2009, o 22:46

Legionista, dzięki dobra zecz :)) tylko gdzie w jakim sklepie takie coś dostanę ??

[ Dodano: 2009-06-03, 22:47 ]
rogal133, aham :-D
madoniek
Czytacz

Postprzez Legionista » 4 cze 2009, o 11:42

madoniek napisał(a):Legionista, dzięki dobra zecz ) tylko gdzie w jakim sklepie takie coś dostanę

Suchy lód mozna sie dopytac w supermarketach- makro, castorama, sklep chemiczny, mozna tez kupic w postaci spreyu.
Legionista
Members

Postprzez madoniek » 10 cze 2009, o 22:52

Legionista, takie coś będzie ?

[ Dodano: 2009-06-10, 23:00 ]
czy takie cuś ???
madoniek
Czytacz

Postprzez SotoM » 10 cze 2009, o 23:59

ja własnie odrestaurowuje karoserię - wymiana przednich błotników, progów , reperaturki błotników tylnych , naprawa podłogi, naprawa wewnetrznych fartuchów przód oraz tył, wymiana tylnej klapy,szyba czołowa, oraz przyciemnianie szyb... jednym słowem. pod płaszczem zewnetrznym trychnina. ale w tej chwili auto stoi u lakiernika. malowane bedzie całościowo - oprócz środka oraz komory silnika... koszt imprezy zamknie sie w 6000zł... i mam spokuj na wiele lat....ze spokojnym secem auto bedę móg sprzedać nawet sąsiadowi z głową podniesiona do góry...
Mój były SotoMoVWóz