Krótka odpowiedź:
dwa:
http://www.abc.com.pl/serwis/du/2003/0262.htm
ZAŁĄCZNIK Nr 6
WARUNKI SZCZEGÓŁOWE DOTYCZĄCE ŚWIATEŁ ZEWNĘTRZNYCH POJAZDU SAMOCHODOWEGO I PRZYCZEPY
§ 1. 1. Zespół dwóch niezależnych lub zgrupowanych świateł, takich samych lub różnych, lecz o jednakowym przeznaczeniu i jednakowej barwy, uważa się za jedno światło, jeżeli rzut ich powierzchni świetlnych na płaszczyznę poprzeczną zajmuje co najmniej 60% powierzchni najmniejszego prostokąta opisanego na rzutach tych powierzchni świetlnych
oraz pod warunkiem, że światła te zostały homologowane jako światło typu D (zgodnie z oznaczeniem homologacyjnym); nie stosuje się do świateł drogowych, świateł mijania i świateł przeciwmgłowych przednich.
A rozwijając temat, zależy wiele od osoby na którą się trafi przy kontroli, jej humor czy inne czynniki; jeśli nie są konieczne przeróbki na granicy przepisów czy nawet nieco za nią - dajmy temu spokój, po co ryzykować kłopoty.
Sam myślałem np. o xenonach, ale za dużo wymagań techncznych gdyby ściśle czytać prawo i zrezygnowałem.
P.S> Poprawiłem post bo forum ostatnio jedne posty dawało dwa razy a inne w ogóle