Klapa bagażnika z allegro - czy wystarczy pomalować klarem?

Wszystkie informacje o elementach nadwozia

Moderator: Moderator

Postprzez QbaB » 25 gru 2011, o 22:51

Witam. W mojej golfince, jak pewnie u wielu, trochę przegniła już tylna klapa, w związku z czym chciałbym ją wymienić, bo to chyba tańsze i szybsze niż bawienie się w łatanie starej. ;)Mój golf nosi lakier LA9V i taką też klapę znalazłem na allegro http://allegro.pl/klapa-tylna-tylnia-z-szyba-golf-3-iii-la9v-czarna-i2003099966.html . Jednak, jak zastrzega sprzedawca klapa nie ma "lustrzanego odbicia" i należy ją pomalować.

1) Czy chodzi tu o lakier bezbarwny (klar) i wystarczyłoby element oddać do lakiernika?

2) Jaki może być tego koszt?

3) Czy jeżeli klapa została już dawno pomalowana lakierem bazowym, ale bez klaru (a tak to właśnie wygląda), to lakiernik bez problemu nałoży na to lakier bezbarwny? Na forach blacharskich czytałem, że klar z zasady kładzie się w niedługim odstępie po nałożeniu bazy, stąd moje wątpliwości.

4) I na koniec, czy lakiernik będzie miał w tym przypadku możliwość dostosowania połysku klapy do reszty budy? Auto rocznik '94, więc pewnie lakier troszkę zmatowiał, choć w sumie jest w niezłym stanie, co widać na fotce :)
Pozdrawiam Obrazek
QbaB
Berbeć

Postprzez rafal9119 » 26 gru 2011, o 10:05

a nie lepiej swoja zrobic bo tak to co kupisz klape i tak musisz ja do malowania oddac. miałm tez oznaki korozji na swojej klapie i za 100 zł mi koles zrobił i jest git.

[ Dodano: 2011-12-26, 09:06 ]
a co do szybkosci to nie bym był taki pewien bo: zanim przyjdzie pare dni zejdzie teraz malowanie i poznij zabawa w przekładkie wycieraczka idp. rób jak uwazasz
MĄDRA SOWA RADZI: LEGALIZOWAC I SADZIĆ!!!!
rafal9119
Members

Postprzez QbaB » 26 gru 2011, o 10:37

Być może, problem jednak w tym, że rdzy jest już sporo w kilku kluczowych miejscach, zjada mi wokół otworów na lampki podświetlenia tablicy, otworów mocowania samej tablicy i otworów mocowania czarnej listwy z klamką, przez co te elementy ledwo się trzymają. Myślę, że po prostu żadna szpachla czy żywica się do tego nie nada, bo trzebaby wspawywać kawałki blachy.
QbaB
Berbeć

Postprzez Marian0753 » 26 gru 2011, o 12:11

Jest na aukcji napisane ze była koloru czerwonego lecz była pomalowana bazą Czyli co się kładzie na bazę??
Na bazę kładzie się klar czyli bezbarwny.
Jednak ja nie ufam takim malowaniom "na raty" jak malować to malować od początku do końca.
Jak twoja nie jest bardzo przegnita to ratuj swoją.
Marianowe mk3 ZAPRASZAM KLIK!!!
Marian0753
Badacz tematu

Postprzez gello1 » 26 gru 2011, o 12:50

zgodnie z technologią lakierowania klar nakłada się zaraz po nałożeniu bazy(po lekkim odparowaniu koło 10 minut). Jak położysz klar na wyschniętą bazę to po jakimś czasie zacznie się łuszczyć. To jest jedna z wad lakierniczych.
gello1
Gaduła

Postprzez rafal9119 » 27 gru 2011, o 16:41

QbaB napisał(a):Myślę, że po prostu żadna szpachla czy żywica się do tego nie nada, bo trzebaby wspawywać kawałki blachy.
pytanie- to gdzie ty byłes jak zaczeło sie pojawiac rdza??/
MĄDRA SOWA RADZI: LEGALIZOWAC I SADZIĆ!!!!
rafal9119
Members

Postprzez czarus21 » 5 sty 2012, o 21:18

naprawiaj skod wiesz ze na nowej za pól roku nie będzie to samo każda klapa w golfie gnije prędzej czy później

koszty nowa klapa w dobrym stanie od 100 wzwyż przesyłka 3 4 dychy od s wierzenie lakieru 150 jak dobrze poszukasz po garażach czyli zbliżony koszt naprawy starej klapy
czarus21
Badacz tematu

Postprzez gello1 » 5 sty 2012, o 21:25

czarus21 napisał(a):naprawiaj skod wiesz ze na nowej za pól roku nie będzie to samo każda klapa w golfie gnije prędzej czy później

Nie każda. Kwestia ile kto jeździ i jak dba. A problem jest w tym co się nałapie przez zimę pod uszczelką na dole pod szybą. Jak się systematycznie czyści to i rdza za bardzo nie bierze. Jeszcze rdzewieje pod listwą i lampkami.
Ale to już zależy od konkretnego egzemplarza auta. Jak kto zadbał w Niemczech to "ty" to przejmujesz. Bo większość golfów jest niestety sprowadzonych
gello1
Gaduła

Postprzez czarus21 » 5 sty 2012, o 21:44

wyczyścisz bród a wilgoć i tak zostaje a i powiedz czym to czyścisz nie wiem jak wy ale ja jestem tego zdania ze jak rdza ma wyjść to i tak wyjdzie i nie ma środka który zapobiegnie korozji
czarus21
Badacz tematu

- - -

Powrót do Nadwozie