Witam. W mojej golfince, jak pewnie u wielu, trochę przegniła już tylna klapa, w związku z czym chciałbym ją wymienić, bo to chyba tańsze i szybsze niż bawienie się w łatanie starej. Mój golf nosi lakier LA9V i taką też klapę znalazłem na allegro http://allegro.pl/klapa-tylna-tylnia-z-szyba-golf-3-iii-la9v-czarna-i2003099966.html . Jednak, jak zastrzega sprzedawca klapa nie ma "lustrzanego odbicia" i należy ją pomalować.
1) Czy chodzi tu o lakier bezbarwny (klar) i wystarczyłoby element oddać do lakiernika?
2) Jaki może być tego koszt?
3) Czy jeżeli klapa została już dawno pomalowana lakierem bazowym, ale bez klaru (a tak to właśnie wygląda), to lakiernik bez problemu nałoży na to lakier bezbarwny? Na forach blacharskich czytałem, że klar z zasady kładzie się w niedługim odstępie po nałożeniu bazy, stąd moje wątpliwości.
4) I na koniec, czy lakiernik będzie miał w tym przypadku możliwość dostosowania połysku klapy do reszty budy? Auto rocznik '94, więc pewnie lakier troszkę zmatowiał, choć w sumie jest w niezłym stanie, co widać na fotce
Pozdrawiam