Malowanie zderzaka

Wszystkie informacje o elementach nadwozia

Moderator: Moderator

Malowanie zderzaka

Postprzez Xemi » 30 mar 2013, o 17:37

Witam serdecznie. Przymierzam się do malowania mojego golfa w wersji jaka posiadam zderzaki są czarne( inny kolor niż reszta samochodu). Chciałem je pomalować ale mam do was pytanie czy lakier będzie się trzymał ?? czy lepiej sobie to podarować ??
Xemi
Berbeć

Malowanie zderzaka

Postprzez NieAmator » 30 mar 2013, o 18:07

Musi się trzymać ! Jeśli dobrze przygotujesz powierzchnie musi być gładka. Jeśli zderzak ejst jak by z baranka to docierasz papierem zacznij od 240 320 pod podkład 800 dotrzyj 3 warstwy podkładu później baza klar ma być cacy napisz coś więcej daj jakieś foto
Korean Maniac!!
NieAmator
Czytacz

Postprzez Xemi » 30 mar 2013, o 18:27

Bo myślałem aby golfine pomalować na 2 kolory chciałem to zrobić sam umiem dość dobrze obsługiwać się z pistoletem ( malowałem części maszyn ) a zderzak jest jak sam to ująłeś jak baranek ... chyba standardowe rozwiązanie ... martwiło mnie to czy jak pomaluje go czy lakier nie będzie odpryskiwał i czy będzie w ogóle jakieś dobry eekt z tego...
Xemi
Berbeć

Postprzez NieAmator » 30 mar 2013, o 18:55

Będzie ok tylko muszisz ten baranek zedrzeć jak pisałem zacznij od papierów gradacji 240 nawet 120 żeby z początku jak najwięcej utrzeć baranka, a później coraz większe papiery. Roboty troche ale jak najbardziej wykonalne pamiętaj żeby podłoże było dobrze odtłuszczone żeby Ci się nie zrobiły pomarańcze do odtłuszczania użyj zmywacza silikonowego. Czekam na postępy
Korean Maniac!!
NieAmator
Czytacz

Postprzez Xemi » 30 mar 2013, o 20:59

W miarę prac postaram się robić zdjęcia i będę tutaj umieszczał.
Xemi
Berbeć

Postprzez Faciu3 » 26 kwi 2013, o 13:36

Do dzisiaj przeklinam fantazję poprzedniego właściciela, który w moim golfie pomalował zderzaki w kolor nadwozia.
Zapamiętaj to co powiem, bo będziesz tak samo wkurzony jak ja od kupna auta :kwasny:
Zderzaki są dość elastyczne - lakier już nie bardzo. Na moich zderzakach lakier zaczął pękać i mogę go paznokciem skrobać, więc wkrótce też mnie czeka lakierowania zderzaków.

Musisz koniecznie dodać uelastyczniacz. Nie jestem lakiernikiem nie napiszę Ci dokładnie co i jak. Ale zbyt gruba warstwa i brak elastyczności lakieru to gwarantuje odpadanie lakieru płatami.

Pozdrawiam
Faciu3
Czytacz

Postprzez 1OoOadamOoO1 » 28 kwi 2013, o 12:06

plastoflex z firmy sikkens lub cos podobnego z innej firmy wystarczy jedna cienka warstwa po 15-20min podklad.Lub jeszcze inaczej 2 cienkie warstwy szpricu czyli szpachlowka nartryskowa zostawic na 24h zmatowac i podklad robilem tak bo nie mialem akurat plastoflexu i trzyma jakis 5 lat
1OoOadamOoO1
Czytacz

Postprzez K7 » 28 kwi 2013, o 23:17

Kolego w pierwszej kolejności nie zapomnij o specjalnym podkładzie na plastik przed jakimkolwiek malowaniem.. bo potem bedziesz narzekał ze wszystko dobrze zrobiłes a ci lakier odpada...
K7
Czytacz

- - -

Powrót do Nadwozie