Montaż anteny dachowej

Wszystkie informacje o elementach nadwozia

Moderator: Moderator

Montaż anteny dachowej

Postprzez Mikolaj211 » 12 cze 2011, o 17:28

Witam. W golfie posiadam standardową antenę w błotniku. Antenę wymieniałem, bo się urwała, teraz jest urwana znowu (pręt wychodzi całkiem). Jest to antena zwykła, bez napędu. Ponieważ w najbliższym czasie wymieniam błotnik od kierowcy, planuję zakupić go bez dziury na antenę, a samą antenę przenieść na dach (nie wchodzi w grę brak anteny, gdyż radia bardzo często słucham). Dużo bardziej podoba mi się antena na dachu niż w błotniku. Nie znalazłem żadnych konkretów na ten temat... Od czego zastosować antenę? Oryginalną ciężko znaleźć raczej od MK3... Taka była by dobra http://allegro.pl/antena-dachowa-vw-pas ... 46677.html ? Jakieś porady, opisy? Pozdrawiam!
Mikolaj211
Czytacz

Montaż anteny dachowej

Postprzez pablomed » 12 cze 2011, o 17:42

Mikolaj211, na twoje pytanie znajdziesz odpowiedź na forum było multum razy. Natomiast ja ci proponuję zrobić tak jak mają Vento i paski - anteną w nich sa trzy górne paski grzewcze szyby odcięte od prądu grzejącego i podpięte pod mały wzmacniacz, a z niego kabel antenowy do radio.
pablomed
Members

Postprzez prezesik » 12 cze 2011, o 19:35

Rozwiazanie takie jak w oplu.
prezesik
Members

Postprzez Mikolaj211 » 1 paź 2011, o 16:21

Witam. Choć minęło trochę czasu, to sprawa dalej w sumie aktualna - kupiłem antenę (podobno oryginalna od mk3, używka), mam już dziurę w dachu...
Dziura jest wywiercona, muszę ją powiększyć pilnikiem. Tylko teraz pytanie - dziura ta ma mieć kształt koła, czy kwadratu? O to zdjęcie anteny, w dziurę ma wejść tylko część z gwintem, czy ta kwadratowa część http://imageshack.us/photo/my-images/53 ... 356xi.jpg/ ?
Mikolaj211
Czytacz

Postprzez uzbek » 1 paź 2011, o 22:36

A ta kwadratowa część wystaje? Zrób taką żeby ten kołnierz plastikowy przylegał do dachu, pod nim matowisz lakier i zaklejasz silikonem/klejem tak żeby nie było szans żeby dostała się tam woda.
uzbek
Badacz tematu

Postprzez Mikolaj211 » 3 paź 2011, o 18:09

Zrobione, ściąga fale, że mało radio nie rozrywa :D
Polecam wszystkim założenie anteny dachowej, wygląda (myślę, że większość osób tak uważa) milion razy lepiej niż ta w błotniku.

Roboty dużo nie ma, dziura wiertarką, pilnik do metalu i jazda...
Największy problem, to zdjęcie i założenie podsufitki (dużo roboty), choć podobno można założyć tylko ją odchylając (ja i tak miałem zdjętą, bo wymieniałem szyberdach).

Dziękuję za pomoc, temat uważam za zamknięty.
Mikolaj211
Czytacz

Postprzez adziok09 » 4 paź 2011, o 18:25

A mam pytanko ile cm ma oryginalna antena bo mam dylemat czy 40 cm czy 24?
adziok09
Badacz tematu

- - -

Powrót do Nadwozie