Naprawa karoserii

Wszystkie informacje o elementach nadwozia

Moderator: Moderator

Naprawa karoserii

Postprzez asdino » 9 paź 2013, o 15:34

Witam serdecznie,

mam pytanie odnośnie naprawy karoserii przy pomocy maty szklanej i żywicy. Do roboty jest próg, który jest dość mocno zardzewiały i posiada małą dziurkę ok. 0,5cm x 0,5cm. Moje pytanie brzmi jakie powinny być następne kroki do osiągnięcia celu? Z tego co wywnioskowałem na blachę z rdzą mam użyć (i chcę, ponieważ posiadam) odrdzewiacz Brunoxa. Następnie na to mata z żywicą i po wyszlifowaniu tego malowanie lakierem. Czy to są odpowiednie kroki czy czegoś brakuję, np. szpachli lub lakieru podkładowego? Czy może macie jakieś inne pomysły na rozwiązanie tego problemu?

Posiadam również inne zaczątki rdzy. Taką rzecz należy tylko zeszlifować do rdzy, malować Brunoxem i potem tylko lakier? Czy coś jeszcze dochodzi do tego procesu?

Pozdrawiam.
asdino
Berbeć

Naprawa karoserii

Postprzez k0nr4d » 9 paź 2013, o 18:15

Pordzewiałe progi się wycina i wstawia nowe razem z zabezpieczeniem środka i progu wewnętrznego, a nie odwala chałtury żywicą.
k0nr4d
Gaduła

Postprzez fuqet1 » 9 paź 2013, o 18:36

na brunoxa powinieneś dać podkład akrylowy, później tą żywicę z matą szklaną, szlifujesz , dajesz podkład akrylowy , lakier , na to baranek lub podobny srodek zabezpieczający progi.
Najprawdopodobniej mata długo nie wytrzyma ale coś tam zabezpieczy na jakiś okres.
Najlepiej było by zaspawać tą dziurę ale jak masz tylko matę to zrób i tym . Napewno gorzej nie
będzie niż jest teraz
fuqet1
Badacz tematu

Rocznik: 94
Silnik: 1400 ABD
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 3-drzwiowe

- - -

Powrót do Nadwozie