Odstające drzwi

Wszystkie informacje o elementach nadwozia

Moderator: Moderator

Odstające drzwi

Postprzez PabloSBT » 30 gru 2009, o 18:13

Witam :) szukałem podobnego tematu na forum ale niestety nie znalazłem
Mam taki problem otóż drzwi od strony kierowcy dochodzą idealnie do połowy a u góry mi odstają i mi świszczy jak jadę ;| da się to jakoś podregulować kolega mi mówił że trzeba siła naprostować to prawda? czy jakimiś śróbkami sie da regulować?
Foto
Obrazek
PabloSBT
Members

Odstające drzwi

Postprzez K@mil » 30 gru 2009, o 18:22

PabloSBT napisał(a):kierowcy dochodzą idealnie do połowy a u góry mi odstają

jak masz takie cos to tylko

PabloSBT napisał(a): kolega mi mówił że trzeba siła naprostować

jedz do jakiegos dobrego blacharza u ciebie na wiosce i sie zapytaj :) czy cos takiego Ci zrobi :) :wstyd:

mozesz jeszcze sprawdzic czy cale drzwi przy otwarciu nie maja luzów na zawiasach :) ale watpie w to jak doł dobrze dochodzi
K@mil
POMOCNIK
POMOCNIK

Postprzez KristoF » 2 sty 2010, o 12:08

można regulować.
Z przodu na zawiasach jest regulacja. Śruby które są wkręcone do słupka służą do regulacji odległości od błotnika i tylnych drzwi(słupka), no i jak masz obwiśniete to też.
Sruby które są wkręcone w drzwi sa do regulacji odstawania jak odstaje np góra lub dół i wyrównanie do błotnika z przodu i odległości od progu.
Tył drzwi czyli ich odstawanie regulujesz zamkiem.

Z tym że u Ciebie odstaje całość tyle że górą bardziej, może masz drzwi wymieniane, ja tak miałem że mi górą odstawała a miałem drzwi wymienione a były wymienione na oryginał wiec dziwne że odstawały...
Zrób tak:
najlpierw ustaw zamkiem żeby sie zamykały równo z tyłem auta, tyle że bedą ci sie ciężej zamykać... sprawdź czy nadal ci "świszczy". Jeśli tak to pobaw sie zawiasami(śruby wkręcone w drzwi-dostep beznadziejny ja musiałem zdejmowac błotnik :-/ ) a jak masz obwiśniete to śruby wkręcone w przedni słupek...miłej zabawy :-P
Był Golf3- największy błąd mojego życia...
a teraz...
Elegancja, komfort , nienaganna jakość i aksamitnie pracujący silnik Millera ;]
KristoF
Members

Postprzez PabloSBT » 4 sty 2010, o 19:24

KristoF napisał(a):można regulować.
Z przodu na zawiasach jest regulacja. Śruby które są wkręcone do słupka służą do regulacji odległości od błotnika i tylnych drzwi(słupka), no i jak masz obwiśniete to też.
Sruby które są wkręcone w drzwi sa do regulacji odstawania jak odstaje np góra lub dół i wyrównanie do błotnika z przodu i odległości od progu.
Tył drzwi czyli ich odstawanie regulujesz zamkiem.

Z tym że u Ciebie odstaje całość tyle że górą bardziej, może masz drzwi wymieniane, ja tak miałem że mi górą odstawała a miałem drzwi wymienione a były wymienione na oryginał wiec dziwne że odstawały...
Zrób tak:
najlpierw ustaw zamkiem żeby sie zamykały równo z tyłem auta, tyle że bedą ci sie ciężej zamykać... sprawdź czy nadal ci "świszczy". Jeśli tak to pobaw sie zawiasami(śruby wkręcone w drzwi-dostep beznadziejny ja musiałem zdejmowac błotnik :-/ ) a jak masz obwiśniete to śruby wkręcone w przedni słupek...miłej zabawy :-P

dzieki :) drzwi raczej nie miałem wymienianych zauwarzyłem że gdy zamykam drzwi to podnoszą się one troche do góry to czyli pewnie chodzi o tą regulacje co ty mówisz albo zamek je podnosi :niepewny:
PabloSBT
Members

Postprzez darius84 » 5 sty 2010, o 11:57

a ja mysle,ze jezeli dolem dochodza dobrze,to nie zadna regulacja nie pomoze. twoj kolega,ktory mowil,ze trzeba sila naprostowac mial racje. opusc szybe do konca,przymknij drzwi i wloz cos miedzy zeby sie do konca nie zamknely i wtedy dopychaj gora ile trzeba.
darius84
Badacz tematu

Postprzez PabloSBT » 5 sty 2010, o 17:45

darius84 napisał(a):a ja mysle,ze jezeli dolem dochodza dobrze,to nie zadna regulacja nie pomoze. twoj kolega,ktory mowil,ze trzeba sila naprostowac mial racje. opusc szybe do konca,przymknij drzwi i wloz cos miedzy zeby sie do konca nie zamknely i wtedy dopychaj gora ile trzeba.

tego próbowałem ale szyba mi strzelała przy końcu jak sie chowała to juz dalej nie prostowałem dół drzwi delikatnie wpadniety jest a środek dochodzi dobrze da sie jakoś tak zrobić żeby dół sie wysunął a góra dosunęła ? którą śróbke musze poluzować lub dokrecić?
PabloSBT
Members

Postprzez pablomed » 5 sty 2010, o 19:54

mocujące zawiasy do drzwi, wystarczy otworzyć drzwi i masz dostęp. A czy dolny czy górny zawias to już doświadczalnie musisz stwierdzić.

[ Dodano: 2010-01-05, 18:55 ]
I pasować względem błotnika przedniego
pablomed
Members

Postprzez darius84 » 6 sty 2010, o 11:27

pablomed, dobrze napisal. poluzuj zawiasy i dol drzwi odciagnij od karoserii, a gora je dopchnij
darius84
Badacz tematu

- - -

Powrót do Nadwozie