Podmiana zapadek zamka drzwi

Wszystkie informacje o elementach nadwozia

Moderator: Moderator

Postprzez varun » 28 sty 2012, o 01:14

Cześć,
Jestem tu nowy i zwracam się do Was o pomoc w następującej sprawie. Ostatnio ktoś włamał się do mojego Golfa. Dziwna sprawa, nie zauważyłem żadnych uszkodzeń zamka więc pomyślałem - to musiał być zawodowiec. Dzisiaj trochę się zdziwiłem gdy w pośpiechu otwierając drzwi kierowcy, przekręciłem zamek z tylko częściowo wsadzonym kluczykiem (dosłownie koniuszek kluczyka). Dało mi to do myślenia. Momentalnie dla potwierdzenia wyciągnąłem klucze z domu i dla beki spróbowałem otworzyć samochód. Niestety nie jest mi teraz do śmiechu, ponieważ udało mi się.

Dobra przechodzę do sedna sprawy:
Muszę wymienić bębenek w drzwiach kierowcy, ale chciałbym mieć w dalszym ciągu jeden kluczyk do wszystkiego. Z racji centralnego zamka (z kluczyka) nie zależy mi na działającym (możliwym do przekręcenia tym jednym kluczykiem) zamku bagażnika.
Czy istnieje możliwość przełożenia samych zapadek z zamka bagażnika do bębenka zamka drzwi kierowcy? Zakładam że w tym momencie do bagażnika lądują zapadki z jakiegokolwiek bębenka chociażby ze szrotu - byle by tylko nie dało się go otworzyć paznokciem ;) Jest centralny to i tak się dostanę do bagażnika a ja w tym momencie mam dalej jeden kluczyk.

Czy to się sprawdzi? Czy może ma ktoś inny, lepszy pomysł?

Pozdrawiam forumowiczów, Varun
varun
Berbeć

Postprzez thomasg » 28 sty 2012, o 08:45

varun napisał(a):Czy istnieje możliwość przełożenia samych zapadek z zamka bagażnika do bębenka zamka drzwi kierowcy? Zakładam że w tym momencie do bagażnika lądują zapadki z jakiegokolwiek bębenka chociażby ze szrotu - byle by tylko nie dało się go otworzyć paznokciem

da się , ładnie sobie tylko poukładaj w kolejnosci jak porozbierasz i poprzekładaj - sprawdż stan sprężynek z tej uszkodzonej i jesli będa wymagały to też je zaadoptuj z wkładki bagażnika, przy okazji ogarniesz sobie wkładke z brudu i nasmarujesz . Jeśli bagażnik masz na centralnym to w sumie wrzuć tam jakiekolwiek zapadki , wkładkę z tyłu łatwo przerobić - możesz wrzucic do niej jakiekolwiek zapadki . Przerób ja tylko tak zeby po wcisnięciu zamka/zapadki nie działał na dżwignię otwierajacą klapę . ;-)

nie wiem jak i czy masz oryginalnie klape spiętą z centralem ale jak zdejmiesz osłonę klapy i zajrzysz co się rusza po wciśnięcu bębenka to bedzie widać gdzie , co i jak przyciąć

http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=141823 tym się możesz posiłkować
był MÓJ DRAGOONGREEN jest Borówka VARIANT
thomasg
Gaduła

Postprzez varun » 28 sty 2012, o 23:58

Dziękuję thomasg za szybką odpowiedzieć. Centralny zamek jest raczej fabryczny, tzn. w bagażniku mogę wsadzić kluczyk, ale nie mogę go przekręcić. Mam nadzieję że to nie będzie problemem. Jak tylko zrobi się ciut cieplej, zabieram się do pracy :)
varun
Berbeć

Postprzez pawelek03576 » 29 sty 2012, o 01:46

może nie trzeba zamieniania zapadek tylko czyszczenia wkładki zamka, jest taka możliwość że smar zmieszał się z brudem i zablokował zapadki
pawelek03576
Gaduła

Postprzez PtasiorSki » 29 sty 2012, o 09:29

kolego jeden zły ruch i pomieszane piny ale trzymam kkciuki :D fakt falnie oczysc wszystko bedzie mmalyna :D
PtasiorSki
Czytacz

Postprzez thomasg » 29 sty 2012, o 11:05

varun, żeby nie było jak pisze PtasiorSki, to wkładki kładziemy na kartce papieru i wyciągnięte zapadki opisujemy numerkami od lewej lub prawej, wyciagniesz z wkładki drzwi zapadki i niech leżą , teraz wyciągniesz zapadki z wkłądki bagaja i te też numerując połóż obok. Porównaj czy się różnią , być moze tylko brud włąśnie zablokował zapadki w wkładce drzwi i niekonieczne będzie robienie przeszczepu. Jesli będa zniszczone to albo przerzucisz wszystkie z wkładki bagaja w kolejnosci jak w nim były albo pojedyńzce sztuki - ocenisz bo będziesz to widział i przed montażem w aucie na sucho sprawdż kluczykiem jak chodzi. Jak coś to mam klamkę z wkłądką ,mogę ci jakieś foty pogonić .
był MÓJ DRAGOONGREEN jest Borówka VARIANT
thomasg
Gaduła

- - - https://www.apart-center.pl/

Powrót do Nadwozie