Jest taki przepis ze klamki musisz miec i muszą być sprawne. Chcialem kiedys takie zrobic, dzwonilem pytałem... większość zwykłych krawężników mówiło "nie ma problemu, nie ma przepisu, nikt sie nie dowali", aż w końcu trafiłem na znajomego policemana który siedzi juz troche wyzej i znalazl mi przepis, który dotyczy postępu przeglądu technicznego pojazdu. Z tego co pamiętam "sprawdzić czy klamki są i czy są sprawne" czy jakoś tak. W każdym razie mogą wziąźć Ci dowód rejestracyjny i wysłać do wyznaczonej stacji diagnostycznej, gdzie już nie posmarujesz
wyrwane z jakiegoś forum.
[ Dodano: 2008-03-13, 23:46 ]Maroktsw napisał(a):nie ma takiego prawa
oto ten przepis
'' dr Walenty Dudziak, prezes Stowarzyszenia Rzeczoznawców Samochodowych PZM w Poznaniu i powołuje się na rozporządzenie Ministra Transportu i Gospodarki Morskiej z 7 września 1999 roku (opublikowane w Dzienniku Ustaw nr 81 pozycja 917 z 1999 r. w sprawie zakresu i sposobu przeprowadzania badań technicznych pojazdów oraz wzorów dokumentów przy tym stosowanych.
W towarzyszącym temu rozporządzeniu Załączniku nr 1 "Wykaz czynności kontrolnych oraz metody oceny stanu technicznego pojazdu", pkt. 8 Nadwozie i osprzęt, podpunkt 8.1.3. Drzwi, mówi się, że stan techniczny pojazdu jest niezadowalający, jeżeli diagnosta dostrzeże brak lub uszkodzenie klamek drzwi. ''