Problem z zamykaniem szyberdachu.

Wszystkie informacje o elementach nadwozia

Moderator: Moderator

Postprzez Forumix0 » 6 lip 2013, o 15:37

Siema!
Mam problem z zamykaniem szyberdachu. Otóż dwa dni temu wzięliśmy się za niego-prowadnica naprawiona, część która trzyma pieska raczej też (chociaż dalej nie chce się odsuwać do tyłu tak jak trzeba :-x ale o tym kiedy indziej ;-)). Bo naprawieniu tych rzeczy przeprowadziliśmy kilka prób na sucho bez montażu wszystkiego w aucie. Szyber pięknie się uchylał, ale zamknąć już nie chciał (używając przełącznika). Przy kręceniu korbką wszystko ładnie się zamyka bez problemu. Diagnoza? Zepsuty włącznik. Pojechałem na szrot kupić drugi. Podłączyłem, wszystko działa (a raczej działało) jak trzeba- otwiera, zamyka. Dzisiaj otwieram go, potem chcę go zamknąć - nie idzie... No bez jaj... ruszam nim we wszystkie strony- dalej nic. Czyżby padł drugi włącznik czy problem leży w silniczku? Teraz, gdy chcę cały szyber odsunąć do tyłu, to silniczek przesuwa go tylko o 1-2 cm i staje. Jeśli wcisnę przycisk, to znowu o te pare centymetrów cofa. Nie wiem, o co chodzi. Dodam, że na korbie ładnie działa. I nie wiem, czy ma to związek z możliwością przepalenia włącznika czy nie, ale wczoraj podświetlał się, a dziś nie. Ponadto gdy wyjmuję silniczek z szyberdachu i kręcę korbką, to obraca się bez końca-można kręcić do śmierci :-x.
PS.
I jeszcze jedno pytanie. Czy taka plastikowa rynienka musi być koniecznie zamontowana w szyberdachu (nad tą zasłonką?)? Z jednej strony mam ułamany metalowy haczyk w samym szyberdachu, i podczas jazdy po dziurach strasznie stuka. Czy jeśli to wywalę, to wszystko będzie ok?
Pzdr. forumix

Auto jest z sierpnia (chyba) 94r (na pewno :lol:)
Forumix0
Berbeć

Postprzez gello1 » 6 lip 2013, o 17:35

Padło zabezpieczenie termiczne. Miałem coś takiego u siebie kupiłem w elektroniku za 4 zł przelutowałem i działa.

masz tu fotoporadę:

http://www44.zippyshare.com/v/5451764/file.html
gello1
Gaduła

Re: Problem z zamykaniem szyberdachu.

Postprzez tool17 » 6 lip 2013, o 18:09

Forumix0 napisał(a):PS.
I jeszcze jedno pytanie. Czy taka plastikowa rynienka musi być koniecznie zamontowana w szyberdachu (nad tą zasłonką?)? Z jednej strony mam ułamany metalowy haczyk w samym szyberdachu, i podczas jazdy po dziurach strasznie stuka. Czy jeśli to wywalę, to wszystko będzie ok?
Pzdr. forumix

Auto jest z sierpnia (chyba) 94r (na pewno :lol:)

Jak zdejmiesz tą rynienkę to podczas deszczu będziesz musiał jeździć z otwartym parasolem nad głową. Ta rynienka odprowadza wodę, która cieknie przez uszczelkę podczas większych ulew. U mnie tez jest ułamany haczyk i na dziurach telepi jak w jelczu, ale jeszcze nie wykombinowałem jak to unieruchomić
tool17
Czytacz

Postprzez Forumix0 » 6 lip 2013, o 19:23

Dzięki wielkie za pomoc :) Fotoporada się przyda, tylko że brakuje ostatniego zdjęcia. Ale damy radę. Dzięki :padam:

A tę rynienkę można przewiercić razem z tym haczykiem, podłożyć kilka podładek i przykręcić na małą śrubkę ;) Ale nie wiem, czy to zadziała.

[ Dodano: 2013-08-01, 14:02 ]
Odgrzewam kotleta :los2: Czy to możliwe aby uszkodzony silniczek (nie zamyka szybra) rozładowywał akumulator? 2 dni temu podłączyłem silniczek, a wczoraj aku było rozładowane. Dodam, że przez noc szyber opuścił tył (tak jakby chciał się odsunąć do tyłu maksymalnie, ale nie może bo jet uszkodzona jedna część).
Forumix0
Berbeć

- - -

Powrót do Nadwozie