Przednia szyba porysowana

Wszystkie informacje o elementach nadwozia

Moderator: Moderator

Postprzez respekt » 5 lis 2009, o 00:39

Witam, dzisiaj rano gdy wsiadłem do mojego golfika miałem mokre szyby ponieważ padał deszcz ze śniegiem. Nie przyglądałem się zbytnio wycieraczką i włączyłem aby przetrzeć szybę, co się okazało na gumie wycieraczki był lód który był przyklejony do gumy, i po dwóch, trzech wytarciach porysował mi troszkę szybę. Pech taki że akurat od strony kierowcy i jakby nie patrzeć jest widoczny ślad wycieraczki. I tutaj pada pytanie czy jest jakiś sposób na usunięcie tego typu rys?. Ślad jest przez całą szybę, tak jak idzie wycieraczka. Niby strasznie to nie wygląda, i nie przeszkadza w prowadzeniu, ale jednak jakby nie patrzeć to widać. Może znacie jakieś sposoby na to, bo jak wiadomo żeby wstawić nową szybkę, trzeba by mieć około 300zł. Z tego co patrzyłem to rysa nie jest głęboka, ale jutro za dnia przyjrzę się temu dokładnie. Są jakieś szanse na usunięcie?

Pozdrawiam.
respekt
Members

Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez Lucas » 5 lis 2009, o 07:39

Z tego co piszesz wydaje mi się ze nie będzie problemu. Z tego co wiem takie ryski można spolerować. Są zakłady które naprawiają drobne pęknięcia, odpryski w szybach samochodowych, więc lekkie ryski nie będą dla nich problemem. ;-)
Lucas
Badacz tematu

Postprzez Repsol » 5 lis 2009, o 10:59

Zrób tak jak pisze Lucas, takie zakłady napewno poradzą sobie mś takim bez problemu.

Albo jeżeli chciałbys bawić się w to sam to zaopatrz się w jakąś dobrą pastę do szyb lub zestaw polerski i przy pomocy wiertarki sam sobie to spolerujesz. Na allegro jest tych specyfików pełno.

http://www.allegro.pl/listing/search.ph ... aw+do+szyb
[shadow=red] Sprzedam 2 x Kawa ZX-6R, 2001r oraz 2004r (636 na wtrysku) [/shadow] Sprzęty w nienagannej kondycji... Więcej info na PW.
Repsol
Badacz tematu

Postprzez respekt » 5 lis 2009, o 11:30

Aha, a wiecie może jaka jest cena takiej operacji w zakładzie?
respekt
Members

Postprzez pablomed » 5 lis 2009, o 13:31

moim zdaniem nieopłacalna sprawa, po polerce i tak będzie widać załamania światła, dyskomfort przy jeździe w nocy oraz pod słońce. Uważam że nowa i spokój. Sam zresztą tak u siebie zrobiłem i nie żałuję
pablomed
Members

Postprzez respekt » 6 lis 2009, o 23:36

Wiesz najlepiej było by wstawić nową, ale trzeba mieć jeszcze te 300zł, a teraz akurat nie mam bo musze w tym miesiącu zapłacić OC, i mam parę innych wydatków. A myślę że tego typu rysa nie będzie sprawiała problemów ludziom którzy się tym zajmują. To jak wie ktoś ile mniej więcej by to kosztowało?
respekt
Members

Postprzez Lucas » 7 lis 2009, o 07:47

http://katalog.pf.pl/Wroc%C5%82aw/napra ... C-m09.html
Zadzwoń do jednej z tych firm i zapytaj. :-D
Lucas
Badacz tematu

Postprzez Bradley » 7 lis 2009, o 11:06

Jak np mialbys odprysk od jakiegos kamienia to sa firmy (pewnie te same co usuwaja rysy i wklejaja szyby), ktore taki odprysk usuna wstrzykujac specjalny wypelniacz i polerujac. Sladu nie ma ALE firmy nie robia napraw w miejscu w polu widzenia kierowcy. Czyli jesli masz ryse, odprysk, dziure po lewej stronie szyby (patrzac od srodka) w kwadracie takim ze 40x40cm to watpie zeby sie podjeli tego.
Polecam jednak olac sprawe i uzbierac na nowa szybe. W moim Vento czasami jezdzi sie tragicznie w nocy, straszne refleksy swietlne. Najgorsza sytuacja to kiedy jedzie sie oswietlona droga i nagle wpada sie w zupelna ciemnosc a akurat z drugiej strony nadjezdza samochod. W Kadecie jak wkleilem nowa szybe to jazda w nocy byla sama przyjemnoscia.
VW Vento 1.9TDI 1Z ++ :)
Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0
Bradley
Fanatyk

Postprzez respekt » 7 lis 2009, o 18:51

No u mnie w nocy jest normalnie, tak jak było przed porysowaniem, tylko że denerwuje mnie że mam to przed oczami, niby nie przeszkadza ale jakoś tak dziwnie. Będę w poniedziałek w Trzebnicy, to zajadę do zakładu który mi wstawiał szybę, to im pokaże i zobaczymy co powiedzą.
respekt
Members

Postprzez Eero » 8 lis 2009, o 11:06

Polerowanie w ten sposób to poprostu cieńkie usuwanie jakiegoś materiału i to nierównomiernie, jest oczywiste, że po takiej operacji na szybie, przy niektórych sytuacjacjach oświetlenia, będzie widać refleksy świetlne na znacznie większej powierzchni niż ta rysa, ponieważ szyba będzie nie równa, to tak jakby patrzeć przez taką starą, nierówną szybę okienną, tylko, że w mniejszym stopniu.
Eero
Czytacz

Postprzez Bradley » 8 lis 2009, o 11:19

Tam na dole jest prezentacja, trzeba kliknac

http://www.autoglassjaan.pl/Naprawa-czy ... 901.0.html

Czyli jesli uszkodzenie jest w polu widzenia kierowcy to podpisujesz oswiadczenie. Wiec, raczki czyste :luka:
VW Vento 1.9TDI 1Z ++ :)
Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0
Bradley
Fanatyk

Postprzez Eero » 8 lis 2009, o 11:25

Bradley napisał(a):Tam na dole jest prezentacja, trzeba kliknac

http://www.autoglassjaan.pl/Naprawa-czy ... 901.0.html

Czyli jesli uszkodzenie jest w polu widzenia kierowcy to podpisujesz oswiadczenie. Wiec, raczki czyste :luka:

Tak, czyli rysa dłuższa niż moneta 5 zł się nie nadaje na naprawdę w ten sposób, nieważne jaką głębokość by miała.
Eero
Czytacz

Następna strona

- - -

Powrót do Nadwozie