Przewody z płynem do tylnego spryskiwacza

Wszystkie informacje o elementach nadwozia

Moderator: Moderator

Postprzez dudekkgj » 6 lut 2010, o 12:50

Witam,

Mam golfa kombi i problem z tylnym spryskiwaczem. Płyn nie leci. Pompka jest ok- przedni działa. Próbowałem to przepchać / przedmuchać , ale gubię się w kablach/ przewodach.

Czy ktoś wie jak biegnie przewód z płynem spryskiwacza tylnej szyby od zbiorniczka do sprywkiwacza w golfie kombi?

Z moich dotychczasowych prób wydaje mi się, że od zbiornika pod maską stratuje zielony przewód (startuje od przodu zbiornika, potem zakręca o 180 , idzie pod akumulatorem i wchodzi w kabinę w okolicach linki od sprzęgła). Potem chyba idzie lewym korytem- progiem, koło kierowcy (widziałęm tam zielony przewód , ale nie wiem czy to nie jest coś od centralenego zamka).
Z tyły, w PRAWYM tylnym schowku znalazłem TRÓJNIK :-| . Jeden z kabli trójnika (nazwałbym go wyjściowy) idzie do góry (i chyba do dyszy tylnej wycieraczki - przedmuchałem pompką i jest drożne).
Nie rozumiem dlaczego tam są jeszcze te dwa przewody? Jeden musi być , ale dlaczego drugi? A, żaden z nich nie jest zielony , więc ten kabel co wchodzi do kabiny gdzieś się kończy i łączy z jakimś innym... nie wiem...
Czy ten kabel, który wchodzi do kabiny rozdziela się i płyn dwutorowo idzie do tylngo spryskiwacza (a kable łączą się we wspomnianym wyżej trójniku)?

Jeżeli ktoś zna topologie , położenie przewodów lub przepychał/wymieniał będę wdzięczny za podpowiedź.

[ Dodano: 2010-02-06, 14:37 ]
Dobra, już wymyśliłem jak to jest.
Ostatnio jak grzebałem to cimno było i nie wypatrzyłem zielonego kabla z tyłu z lewej.
Przepchałem i wszystko działa.
Przewód do tylnego spryskiwacza wchodzi do kabiny, idzie lewym korytem progu. W lewym tylnym schowku jest złączka i dalej przewód idzie prosto do klapy (dalej lewą stroną).

A trójnik po prawej jest od centralnego, a nie od płynu spryskiwacza.
dudekkgj
Berbeć

Postprzez k-m-r1 » 6 lut 2010, o 21:28

jeden to antena czarny rużowy niebiecki bądz jasno żułty to centralny a taki szarawy to będzie spryskiwacz albo zielonkawy

najlepiej zdejmnij takie gumy koło zawiasów tylnej klapy tam zobaczysz jaki jest kolor weżyka

kolejna żecz zdejmnij tapicerke tylnej klapy zobaczysz zamek silniczek i taki czarny łoncznik on czasem jest nieszczepny i woda leje sie do klapy albo wyjmij taki czarny platkik rureczke z dyszą i wyczysz ten otworek igłom i jak dasz rade to dmuchnij w weżyk bądz otwór po dyszy spreżonym powietrzem ale niewiem czy przepchniesz jak niezdejmniesz przy pompce

nalej płynu wody do pełna i kilka prób tylko zadługo nie trzymaj silniczka bo spalisz

ps może woda zamarzła w srodku???? :-P

aha ten żeczyk o którym mowa nie ma żadnych łonczników jest w całosci od pompki do klapy alhbo było cos kombinowane
Polska wersja programu MACH3 cnc---- Makra do palników ,magazynków, THC, OHC---- EKRANY dla firm i producentów maszyn ---- budowa sprzedaż maszyn Plazmy, Elektrodrążarki, Frezarki ,Tokarki, Gietarki, inne maszyny
k-m-r1
Weteran

- - -

Powrót do Nadwozie