pytanko o ramię przedniej wycieraczki

Wszystkie informacje o elementach nadwozia

Moderator: Moderator

Postprzez bles » 5 sie 2008, o 12:04

witam,
w moim golfie kiepsko odgarnia deszcz ramie przedniej wycieraczki i nie jest to wina piór bo założyłem nowe . Poprostu bardzo wysoko bierze i odbiera wodę z górnej części szyby natomiast od dołu prawie do połowy szyby jest nieodgarnięte a jak założę dłuższe pióra to mi wyjeżdzają na dach ... Mam pytanie czy u was w golfikach tez tak jest, a jeśli nie to czy winę za to ponosi być może nieoryginalne ramię wycieraczki.?? A jeśli tak to ile kosztuje oryginalne ramię i gdzie mogę je kupic ?
bles
Berbeć

Postprzez piotr0488 » 5 sie 2008, o 12:48

a sprezyna dobrze dociska,,,,???? jak powoli opuscisz wyciraczke na szybe to zobaczysz czy dociska do szyby czy jest luz... u mnie tak wlasnie bylo i winna byla sprezyna...
piotr0488
Members

Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez przem_uc » 13 mar 2009, o 18:37

Witam, chciałbym dopisać się do tego postu - dzisiaj chciałem zdjąć ramię przedniej wycieraczki. Po zdjęciu zaślepki i odkręceniu )po wielkim boju) nakrętki nie chce się dalej ruszyć. Wygląda, że jest tam jeszcze podkładka, ale na gwincie było tyle rdzawego pyłu, że nie dziwię się, że nie chce zejść. Moje pytanie - czy muszę po prostu sforsować opór i jąe na siłę ściągnąć z gwintu czy też istnieje jakiś trik lub jeszcze coś do zrobienie, żeby łatwo zeszło.
Pozdrawiam.
przem_uc
Badacz tematu

Postprzez Stealth » 13 mar 2009, o 18:57

Też miałem ten sam problem żeby ściągnąć ramię głównej wycieraczki. Poradziłem sobie z tym kładąc na rancie błotnika szmatkę bardzo grubą, na której kładłem klucz i jego końcówką podważałem ramię. Można też złapać za samo ramię zaraz przy mocowaniu i próbować odginać w górę i w dół. Gwarantuję, że puści. Drugą mniejszą wycieraczkę da się ściągnąć drugim sposobem jaki podałem.
Stealth
Members

Postprzez przem_uc » 13 mar 2009, o 19:43

Dzięki za radę, kombinuję, żeby na noc przelać to trochę penetrującym czymś, może łatwiej jutro puści.
przem_uc
Badacz tematu

Postprzez Stealth » 13 mar 2009, o 21:37

Coca-cola (i inne napoje na tej samej bazie) jest najlepszym odrdzewiaczem. Poważnie. Jest lepsza niż WD40 i inne specyfiki.
Stealth
Members

Postprzez przem_uc » 14 mar 2009, o 14:14

:) Gdzieś na forum czytałem o trzymaniu silniczka tylnej wycieraczki w coca-coli, żeby puściło zapieczenie mechanizmu.

[ Dodano: 2009-03-22, 20:28 ]
Proszę znowu o pomoc, od czasu poprzednich postów 13 marca leję jakiś preparat a'la wd40 w zaczep wycieraczki, szarpię, nawet podważałem kluczem jak radził powyżej w poście Stealth, ale żadnego postępu - tylko troszeńkę się poluzowało (ale prawie wcale), może macie jeszcze jakieś sugestie. Dzięki

[ Dodano: 2009-03-22, 20:30 ]
Proszę znowu o pomoc, od czasu poprzednich postów 13 marca leję jakiś preparat a'la wd40 w zaczep wycieraczki, szarpię, nawet podważałem kluczem jak radził powyżej w poście Stealth, ale żadnego postępu - tylko troszeńkę się poluzowało (ale prawie wcale), może macie jeszcze jakieś sugestie. Dzięki
przem_uc
Badacz tematu

- - -

Powrót do Nadwozie