tylna klapa

Wszystkie informacje o elementach nadwozia

Moderator: Moderator

tylna klapa

Postprzez radek_bis » 14 kwi 2009, o 23:50

Witam, wlaśnie jestem w trakcie wymieniania klapy bagażnika i za nic nie mogę jej dopasować, bo zatrzymuje się na tym bolcu od zamka (po prostu jest za nisko). Dodam ze golf 3-drzwiowy to rocznik 1993 a nowa klapa jest z 95r,
czy moze byc taka różnica w produkcji z tych lat?
Kombinowałem juz na wszelkie sposoby, podkładając podkładki itp. i nadal to samo.
Miał ktoś juz taki problem? :?:
I jeszcze jedno: uchwyt starej klapy był przykręcony do karoserii za pomocą dwóch śrób a przy tej nowej jest tylko na jedną. Te różnice mogą mieć jakiś wpływ :?: zakładałem raz jeden uchwyt, raz drugi i nic... :kwasny:
radek_bis
Czytacz

tylna klapa

Postprzez LeszekGT » 15 kwi 2009, o 10:33

radek_bis napisał(a):uchwyt starej klapy

Jaki uchwyt? :zdziwko:

Klapy są takie same w każdym mk3 hatchback. Podkładając podkładki nic nie zdziałasz.

Spróbuj odkręcić dwie śruby trzymające bolec w który wchodzi zamek. Są przykręcone chyba na imbus 6. Po poluzowaniu śrub masz możliwość regulacji.
Najlepiej to wskakuj do bagażnika i zobacz czy zamek schodzi się dobrze z bolcem. Może jest krzywo.

Powodzenia ;)
LeszekGT
VIP

Re: tylna klapa

Postprzez Stealth » 15 kwi 2009, o 11:05

radek_bis napisał(a):Witam, wlaśnie jestem w trakcie wymieniania klapy bagażnika i za nic nie mogę jej dopasować, bo zatrzymuje się na tym bolcu od zamka (po prostu jest za nisko). Dodam ze golf 3-drzwiowy to rocznik 1993 a nowa klapa jest z 95r,
czy moze byc taka różnica w produkcji z tych lat?
Kombinowałem juz na wszelkie sposoby, podkładając podkładki itp. i nadal to samo.
Miał ktoś juz taki problem? :?:
I jeszcze jedno: uchwyt starej klapy był przykręcony do karoserii za pomocą dwóch śrób a przy tej nowej jest tylko na jedną. Te różnice mogą mieć jakiś wpływ :?: zakładałem raz jeden uchwyt, raz drugi i nic... :kwasny:

Wiesz stary ja mam ten sam problem i też prawdopodobnie coś nie tak z samą klapą jest - gość name Shiler pisał mi, że jest od 3D a ja mam 5D. Co do rocznika to nie wiem ale pewnie znacznie młodsza klapa niż mój MK3. I tak samo w tym samym miejscu klapy nie mogę zamknąć. Normalnie ręce opadają. Musiałem powrócić do starej klapy. :zdegustowany:

LeszekGT napisał(a):Jaki uchwyt? :zdziwko:

Klapy są takie same w każdym mk3 hatchback. Podkładając podkładki nic nie zdziałasz.

Spróbuj odkręcić dwie śruby trzymające bolec w który wchodzi zamek. Są przykręcone chyba na imbus 6. Po poluzowaniu śrub masz możliwość regulacji.
Najlepiej to wskakuj do bagażnika i zobacz czy zamek schodzi się dobrze z bolcem. Może jest krzywo.

Powodzenia ;)

Tu nie jestem już taki pewien, że klapy są takie same. To już nie mój odosobniony przypadek, że mamy ten sam problem. A co do regulacji - jest ona znikoma - prawie żadna. A wiem bo miałem z tym do czynienia.
Stealth
Members

Postprzez radek_bis » 15 kwi 2009, o 13:02

I ja narazie tez musialem powrocic do starej klapy :kwasny:
Pomierzyłem troche te dwie klapy i sie okazało, że ta nowa klapa jest dłuższa o pare milimetrów (3-4mm) mierząc od góry klapy do zamka, i juz nic sie nie da wyregulować, chyba że wygne troche to miejsce gdzie jest przykręcony zamek, albo szukać nowej klapy :-/
radek_bis
Czytacz

Postprzez LeszekGT » 15 kwi 2009, o 14:25

Klapa nie jest dłuższa tylko wygięta. Jak chcesz podgiąć to lepiej żeby blacharka była w niej dobra. Ja sam musiałem nieco odginać klapę przy wymianie.
LeszekGT
VIP

Postprzez Stealth » 15 kwi 2009, o 17:43

Odginać? W jaki sposób? Bo może ja bym ze swoją tak zrobił tylko wyjaśnij na czym rzecz polega?
Stealth
Members

- - -

Powrót do Nadwozie