Ukręcona śruba w tylnej lampie

Wszystkie informacje o elementach nadwozia

Moderator: Moderator

Postprzez czaro » 28 lip 2011, o 19:15

Witam!
Czy zna ktoś sposób w jaki można wymienić śrubę mocującą w tylnej lampie? Czy ona jest w obudowie klejona czy może jakoś wkręcana?
Dzisiaj ukręciłem jedną i tak się skubana urwała, że nawet nie ma jak złapać kombinerkami :cry:
Proszę o pomoc i z góry dziękuję :padam:
czaro
Members

Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez Joker » 29 lip 2011, o 08:37

Śruba jest zamocowana w lampie tutaj masz fotkę wyjętej lampki
Obrazek
sorry za jakość :-). Ja bym ci radził wyjąć całą lampę i wtedy kombinować. Jak da rade możesz spróbować skontrować śrube i wtedy wykręcać nie uszkodzisz wtedy plastiku.
Ostatnio edytowano 29 lip 2011, o 09:41 przez Joker, łącznie edytowano 1 raz
Joker
Gaduła

Postprzez swatu » 29 lip 2011, o 09:31

czaro nie jestem pewien ale na przykladdzie moich starych lamp dokładnie widac ze sruba jest wtopiona w obudowe lampy.
Obrazek
mozesz sprobowac podgrzac ja delikatnie jakims palnikiem i probowac wykrecic.
swatu
VIP

Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez czaro » 29 lip 2011, o 15:23

Joker napisał(a):sorry za jakość :-) . Ja bym ci radził wyjąć całą lampę i wtedy kombinować. Jak da rade możesz spróbować skontrować śrube i wtedy wykręcać nie uszkodzisz wtedy plastiku.

Joker, ja lampy mam na wierzchu bo do dodatkowe, a dokładnie hbmy więc mi na nich zależy. Skontrować też nie mogę bo jak pisałem urwało się tak, że nie ma nawet jak kombinerkami złapać.
swatu napisał(a):mozesz sprobowac podgrzac ja delikatnie jakims palnikiem i probowac wykrecic.

Tylko cały czas jest ten problem, że nawet jak podgrzeję to nie mam za co złapać.
Tak myślę czy by nie dało rady dospawać migomatem jakiejś śrubki i wówczas spróbować, albo jak znalazł bym dobrego spawacza, który mi nie stopi lampy to żeby przyspawał kawałek gwintu.
czaro
Members

Postprzez Joker » 30 lip 2011, o 00:19

Jeżeli faktycznie wogole nie ma dostepu do tej srubki to idz rzeczywiście do spawacza. Jeżeli on odmówi to pozostaje chyba w najgorszym wypadku rozklejanie klosza i wtedy zamocowanie śrubki. ale to w najgorszym wypadku :super: A w dodatku szkoda rozklejać hbm-y.
Joker
Gaduła

Postprzez czaro » 30 lip 2011, o 11:41

Byłem wczoraj u kumpla z lampą. Przyspawać się nic nie dało z dwóch powodów: nie ma skąd wziąć masy a druga sprawa roztopiłby się plastik. Więc lampa poszła na wiertarkę stołową. Rozwiercając powstała temperatura, która spowodowała kręcenie się pozostałości po śrubie w plastiku. Wykorzystując fakt, iż jest nagrzane i się kręci podważyliśmy śrubkę śrubokrętem i wyszła. Szkoda, że wyrzuciłem tą część bo fajny jest patent z tą śrubką żeby się trzymała. Ale trudno.
Dzięki za pomoc :padam:
czaro
Members

- - -

Powrót do Nadwozie