Wiatr wygiął mi drzwi ... :/

Wszystkie informacje o elementach nadwozia

Moderator: Moderator

Postprzez Qlonik » 15 maja 2011, o 16:44

Witam koledzy

Ostatnio otwierałem drzwi, wiatr zawiał i tak się otworzyły, że ogranicznik nie pomógł i otworzyły się całkiem. Od tamtego momentu drzwi mi opadły bądź się wygięły ... Pojechałem do blacharza ZŁODZIEJA na ul. Kazimierzowskiej przy Ursynowskiej w Wawie (nie polecam tego warsztatu !!!), poprosiłem żeby mi wyregulował drzwi, powiedział spoko i otworzył szybę i je podniósł. Po 5-8 zamknięciach znów opadły ... :/ wziął kasę za coś co sam mogłem sobie zrobic za free i powiedział że tak będzie się działo i że będą opadały :(

Jak można to naprawic? Czy można dac jakąś podkładkę pod zawias, czy wyregulowac zawiasy ?

Pozdrawiam

Mario
Golf stoi szybciej, niż inni jadą... :)
Qlonik
Czytacz

Postprzez michaal » 15 maja 2011, o 17:48

Na forum jest gdzieś porada a temat podnoszenia drzwi poszukaj. Gorzej jeśli będziesz miał ścięty sworzeń w zawiasie bo wtedy, żeby drzwi dobrze ustawić będziesz potrzebował nowych albo wstawić tam nowy sworzeń. To łatwo zobaczyć zobacz czy zawias przykręcany do nadwozia i do drzwi jest ustawiony w jednej osi.
michaal
Badacz tematu

Postprzez pablomed » 15 maja 2011, o 22:31

Qlonik, jeśli nie masz luzu na sworzniach zawiasów to takie podciąganie nie jest wcale beznadziejną metodą, możesz śmiało sam to powtórzyć parę razy a dopiero jak nie pomoże pomyśleć o ustawieniu drzwi poprzez odkręcenie zawiasów i zmianę pozycji lub ich wymianę.
pablomed
Members

Postprzez maxx » 16 maja 2011, o 22:08

podpinam sie pod temat , również mi opadły drzwi kierowcy i pasazera (5d) ale zauwazyłem ze mam luzy na dolych zawiasach jak ciagne za drzwi do gory czyli problem polega ze sworzniami?? jesli tak to normalnie je sie wybija od dołu>? i gdzie można takie dostać?
maxx
Badacz tematu

Postprzez Qlonik » 17 maja 2011, o 11:44

pablomed napisał(a):Qlonik, jeśli nie masz luzu na sworzniach zawiasów to takie podciąganie nie jest wcale beznadziejną metodą, możesz śmiało sam to powtórzyć parę razy a dopiero jak nie pomoże pomyśleć o ustawieniu drzwi poprzez odkręcenie zawiasów i zmianę pozycji lub ich wymianę.

Według mnie to nie ma sensu ich wyginać, samochód dziennie robi 100KM po Wawie, 100 razy dziennie są otwierane drzwi i zamykane. Ręka mnie już boli od podnoszenia ich ... :( poza tym, jak wysiadam z samochodu i chcę je "podnieść" to słychać jak coś trzeszczy w dolnym zawiasie. Boję się że za którymś razem jak je wygnę to odpadną :/

A jak myślicie, jak bym odkręcił drzwi o oba zawiasy (górny i dolny) odkręcił i podniósł do góry ... dało by to coś? Kolega twierdzi że całe drzwi mam do wymiany, nie ukrywam że lekko mnie zaniepokoił :(

Pozdrawiam

Mario
Qlonik
Czytacz

Postprzez patryk28091991 » 17 maja 2011, o 22:49

Mi też nie dawno zdarzyła się taka sytuacja ale od strony pasażera ;-( Tak opadły że nawet po oryginalnej regulacji przez śrubki nie podniosły się aż tak bardzo ;-( Podpinam się pod temat ! A najbardziej interesuje mnie gdzie można kupić pasujący sworzeń do drzwi ? Czy od Mk ii pasuje ?
patryk28091991
Gaduła

Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez maxx » 18 maja 2011, o 20:05

dzis dowiedzialem się ze zawias w golfie przynajmniej w moim 5d 95/96 rok sklada sie z dwoch czesci , górna czesc jest na stałe ze sworzeniem wiec nie da sie go wybic ,w srodku tych dwoch czesci jest srubka ktora to wszystko trzyma , w moim przypadku wystarczylo dokrecić ta srubkę

patryk28091991 dzis dzwonilem do aso i nie da sie kupic samego sworznia tylko polowe zawiasu ze sworzniem koszt 63 zł , wiec warto wybrac sie na szrot i znaleść cos w dobrym stanie
maxx
Badacz tematu

Postprzez pablomed » 18 maja 2011, o 23:59

Bierzcie zawsze na szrocie zawiasy od wersji 4 drzwiowej, sa symetryczne i z prawych drzwi (mniej zużyte) pasują do lewych, tylko górny ma inny wymiar jak dolny. Po jakieś 10-20 zeta chodzą
pablomed
Members

Postprzez Qlonik » 19 maja 2011, o 10:24

No niestety, u mnie okazały się podgnite lekko drzwi i ten luz na sworzniu ... :/
Qlonik
Czytacz

Postprzez patryk28091991 » 19 maja 2011, o 10:36

dzięki wielkie za bardzo przydatne info , będę musiał kiedyś wybrać po raz pierwszy na szrot ;-D
patryk28091991
Gaduła

Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez Pajdus » 9 cze 2011, o 12:19

jest opcja ze staniesz na krawęzniku pod odpowiednim kontem tak zeby drzwi leciały do gory i do przodu i je popchnij
Pajdus
Pajdus
Badacz tematu

Postprzez ktm950 » 29 sty 2012, o 21:55

pablomed napisał(a):Bierzcie zawsze na szrocie zawiasy od wersji 4 drzwiowej, sa symetryczne i z prawych drzwi (mniej zużyte) pasują do lewych, tylko górny ma inny wymiar jak dolny. Po jakieś 10-20 zeta chodzą

Czy to znaczy, że dolny zawias z prawych drzwi z golfa 5D można założyc do drzwi kierowcy i będzie pasiło?
Miałem z vento oba zawiasy drzwi kierowcy i podobno nie pasowały :/
ktm950
Czytacz

Następna strona

- - - Tesla

Powrót do Nadwozie