WODA POD DYWANIKIEM??? a NAPRAWA SZYBERDACHU-ZAPRASZAM

Wszystkie informacje o elementach nadwozia

Moderator: Moderator

Postprzez adams » 5 wrz 2008, o 17:01

Bart nie wiem czy czytales tamtego posta ale tutaj masz wycinek z moich "wypocin" i tutaj wyjasniam ze nie dasz rady tego odsunac jesli masz zlamana prwadnice (potocznie zwana linką),

http://www.golf3.pl/topics4/jak-otworzy ... vt9853.htm

(...)a odnosnie pytania o odsuniecie calosci do tylu to powiem tak, jesli bys mial baaarzo duzo czasu i podgial bys sobie odpowiednio drut (jakis tam w miare sztywny ale to bez znaczenia bo i nie ma sensu tego stosowac) to PRZY ZDJETEJ SUFITOWCE odsunalbys calosc, bez demontowania go ze samochodu, jeslimasz zalozony sufit to nie odsuinesz bo tam jest taki "zamek" ktory przy zasuwaniu spowrotem szyby nie pozwala jej sie wyslizgnac bo by sie wtedy zaczela uchylac w momencie gdy jest odsuniety do tylu , czyli by Ci dziure w dachu zrobila (no dobra nie zrobilaby tylko conajwyzej troche wygnie dach bo pozniej silniczek sie zatrzymuje bo nei ma sily wyrwac dachu). Ten zamek siue eni przesuwa do tylu gdy wlaczasz odsuwanie na zlamanej prowadnicy. Gdy on stoi w miejscu lewa strona zaczyna sie uchylac, szyba blokuje sie o dach i za cholere dalej jej nie odsuniesz, chyba ze wezmiesz bosza jakiegos i sobie poszerzysz otwor w dachu ;p

Ja wiem ze moze Ci sie to wydawac bez sensu co tutaj napisalem, ale jesli zdejmiesz sobie szyber kiedys to bedziesz wiedzial co mam na mysli mowiac zamek ktory nie pozwala sie wyslizgnac i czemu gdy prowadnica stoi w miejscu to przy probie odsuwania do tylu lewa strona sie zacznie uchylac.

Aha a prowadnice sie lamia w naszych cudach wiem dlaczego , i to nie prawda ze smar sie miesza z kurzem i powstaje okladzina cierna na ktorej jest zaciezko prowadnicy, zupelnie inna tego przyczyna ale nie posiadam cyfrowki zeby zdjecia zrobic a wytlumaczyc w slowach nie umiem, wina jest tego lewego zamka, czyli chodzi o to ze jesli bysmy tylko uzywali góra/dół a nie odsuwali wogole szyby to prowadnica nie ma prawa sie odlamac od linki, a ze ten material jest taki badziewny o czym juz wczesniej wspominalem, to wlasnie taki element (tylna prowadnica jesli mozna to tak okreslic) sie ODKSZTGALCA troche i przez to zamek nie trafia w swoje miejsce i przez sile nastepuje pekniecie prowadnicy, Jesli ktos z czytajacych wymienial sobie te linke to radze sprawdzic czy przy odsuwaniu dobrze wchodzi zamek bo inaczej nie wroze dlugiej przyszlosci Waszym prowadnicom. HEHE ale zamotalem :mrgreen:

[ Dodano: 2008-09-05, 17:13 ]
a tak bonusowo jeszcze dodam ze smar uzyty do prowadnic to wazelina , kosztuje pare groszy. Sam sie zastanawialem dluuugo co to moze byc, az w koncu gdzies na forum jakims kiedys ktos wymienial srodki i kupilem wazelinke i sie okazalo ze to to , smar grafitowany idealnie spelnial swoja role, ale gdy dach byl odsuniety to brzydko to wygladalo z gory i co gorsze cholernie brudzilo gdy np ktos chcial sobie wyjzec przez otawrty szyber , takze polecam wazeline (tanio i dobrze czyli tak jak lubie :mrgreen: )
adams
Gaduła

Rocznik: 1994
Silnik: ABU
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez debra » 7 wrz 2008, o 15:20

Witam
Podpinam się pod temat.
2 m. temu przestał otwierać się szyberdach w poziomie.Od tamtej pory go nie otwieram,prawdopodobnie prowadnica zerwana.
I są dwa problemy i szukam przyczyny.

1)Po ulewach woda dostaje się do bagażnika po lewej stronie od strony świateł.W międzyczasie lewy amortyzator od bagażnika przerwał uszczelkę od bagażnika i harmonijkową uszczelkę w której są kable.

Czy dziurawe uszczelki mogą być przyczyną zbierania wody czy defekt szyberdachu?

Autko było naprawiane u mechanika 2 razy, zaklejone silikonem od strony lamp.Mechanik powiedział, ze było ok 1 l wody w zderzaku i twierdzi,iż woda dostaje się od strony dachu

2) odwieczny problem- zbieranie wody pod fotelem pasażera,kanaliki przepchane i był spokój i teraz znowu woda, mechanik uszczelnił drzwi,a woda dalej się dostaje,zauważyłam, że wokół korka uszczelka jest sparciała. A po myjni próg golfiny cały mokry?Pomóżcie Panowie, bo już szlak mnie trafia na tę wodę.
debra
Berbeć

Postprzez domanek03 » 8 wrz 2008, o 18:18

mam problem szyber dach otwiera sie tylko do góry a zeby go zamknąć to trzeba imbusem do końca i wtedy elektrycznie dosunie tak to wogule nie reaguje
domanek03
Berbeć

Postprzez okopa3 » 24 lis 2011, o 18:27

Buduję sobie dupoVWóz, po wyjęciu wszystkich tapicerek od połowy auta w dół - dywan, filce, boczki, siedzenia itd w celu wymiany progów i naprawy podłogi zlałem auto solidnie wodą. Pojawiła się mała kałuża w miejscu na stopy pasażera, po przeczytaniu tego tematu wyczyściłem rynienki odpływowe z szyberdachu, nic to nie dało, rozebrałem podszybie - uszczelki na tych plastikach całkiem dobre. wyjąłem filtr kabinowy razem z obudową i tam ukazała się mała dziura. Więc jeśli ktoś nie może znaleźć skąd się bierze woda po stronie pasażera warto tam szukać. Uszczelka obudowy filtra też nie wygląda bardzo solidnie i tam też może puścić.
piszę bo może komuś się przyda. pozdro
okopa3
Badacz tematu

Postprzez slawek5t » 24 lis 2011, o 20:53

okopa3, masz może foto w który miejscu ta dziura ?
Mój golfik
slawek5t
Members

Postprzez thomasg » 24 lis 2011, o 21:53

slawek5t, zdemontuj podszybie prawe i ukaże ci się filtr z obudowa w całej okazałości , przy okazji posprzątasz pod podszybiem i obys nic nie znalazł rudego. Ja niedawno wymieniałem filtr to poza tym że wyrzuciłem stamtad dobrą łopatę syfu to okazało się ze filtr pamiętał chyba jeszcze rok 95. Przy okazji rozkreciłem obudowę aby zdiagnozować uszczelkę no i okazało się że montaż poszedł juz na silikonie , uszczelka sie rozpadła .

;-) Przed zdemontowaniem obudowy posprzataj wkoło , żeby nic nie poleciało na wentylator.
był MÓJ DRAGOONGREEN jest Borówka VARIANT
thomasg
Gaduła

Postprzez slawek5t » 24 lis 2011, o 22:49

Robiłem to w te wakacje. Tylko że jak mocno padało to miałem wode na podlodze pasażera. Zauwazyłem ze ciekło od góry tam gdzie nogi się trzyma. jakby zza schowka.
Mój golfik
slawek5t
Members

Postprzez kusiu » 24 lis 2011, o 23:56

slawek5t napisał(a):Robiłem to w te wakacje. Tylko że jak mocno padało to miałem wode na podlodze pasażera. Zauwazyłem ze ciekło od góry tam gdzie nogi się trzyma. jakby zza schowka.

Też miałem problem i też leciało mi w podobnym miejscu. Domyślam się, że jak leciało Ci, to masz szyber. Wiesz co się okazało? Szyber odprowadzał elegancko sobie wodę, wyciekała ona wężykiem, woda z wężyka spływała po nadwoziu i dokładnie w tym miejscu wlewała mi się litrami do środka (oczywiście od strony pasażera, zdjęcie zapożyczone z google):
Obrazek
Po uszczelnieniu czarnym silikonem uszczelniającym mam sucho :) tyle, że dziura w podłodze została :) Na szczęście już załatana...
I druga opcją którą jeszcze przerobiłem w polo mojej dziewczyny, to zapchane odpływy w podszybiu, woda kiepsko się odprowadzała, aż przy ulewach przez filtr kabinowy poleciało do środka :)
kusiu
Badacz tematu

Postprzez slawek5t » 25 lis 2011, o 00:26

kusiu napisał(a):masz szyber.

Nie mam.
kusiu napisał(a):zapchane odpływy w podszybiu,

Mam czyściutkie. Lałem wode i szybko leciała na ziemie tym kanałem.

Jak lało przez cały dzien to po 2 dniach miałem chyba szklanke wody albo wiecej
Mój golfik
slawek5t
Members

Postprzez kusiu » 25 lis 2011, o 08:53

slawek5t napisał(a):
kusiu napisał(a):masz szyber.

Nie mam.
kusiu napisał(a):zapchane odpływy w podszybiu,

Mam czyściutkie. Lałem wode i szybko leciała na ziemie tym kanałem.

Jak lało przez cały dzien to po 2 dniach miałem chyba szklanke wody albo wiecej

Waliło mi jeszcze przez przednią szybę, spływało podsufitką do narożnika i tam za plastikiem spływało na podłogę :)
kusiu
Badacz tematu

Postprzez slawek5t » 2 gru 2011, o 02:49

Ja musze na nowo wkleić szybe bo np od strony kierowcy, w dolnym lewym rogu to mogę ręką ją odchylić nawet Tylko czemu z prawej strony cieknie a nie też z lewej ? To będzie ta usterka ?

I czy może przez tą szybe tak parowac gdy jade w 3,4 osoby ?
Boczne szyby mam zaparowane . Jak jade samemu to jest okej.
A może inna przyczyna ? Np wilgoć gdzieś ? ?
Mój golfik
slawek5t
Members

Postprzez prekursor » 2 gru 2011, o 14:22

slawek5t napisał(a):Ja musze na nowo wkleić szybe bo np od strony kierowcy, w dolnym lewym rogu to mogę ręką ją odchylić nawet Tylko czemu z prawej strony cieknie a nie też z lewej ? To będzie ta usterka ?

I czy może przez tą szybe tak parowac gdy jade w 3,4 osoby ?
Boczne szyby mam zaparowane . Jak jade samemu to jest okej.
A może inna przyczyna ? Np wilgoć gdzieś ? ?

Uwielbiam Twoje pytania :-D

Funkcje układu oraz dróg oddechowych człowieka:

Podstawowym zadaniem układu oddechowego jest wymiana gazowa (dostarczenie tlenu, wydalenie dwutlenku węgla oraz pary wodnej), ale również ochrona dróg oddechowych oraz płuc przed chorobotwórczymi drobnoustrojami czy zanieczyszczeniami pochodzącymi z wdychanego powietrza, a także udział w wytwarzaniu dźwięków mowy.

Już rozumiesz?
prekursor
Badacz tematu

Poprzednia stronaNastępna strona

- - -

Powrót do Nadwozie