WODA POD DYWANIKIEM??? a NAPRAWA SZYBERDACHU-ZAPRASZAM

Wszystkie informacje o elementach nadwozia

Moderator: Moderator

Postprzez slawek5t » 2 gru 2011, o 15:47

Ty nie rozumiesz. W innych autach nie paruje np przednia szyba.
Musze miec dmuchawe Cały czas na przednią szybe bo zaparuje sie. A w tym czasie boczne zą zawalone i nic nie widać.

Może byc np gdzies wilgoć w okolicach filtra kabinowego lub gdzies indziej ?
Pytam bo nie wiem gdzie szukać.
Mój golfik
slawek5t
Members

Postprzez prekursor » 2 gru 2011, o 15:58

slawek5t napisał(a):Ty nie rozumiesz. W innych autach nie paruje np przednia szyba.
Musze miec dmuchawe Cały czas na przednią szybe bo zaparuje sie. A w tym czasie boczne zą zawalone i nic nie widać.

Może byc np gdzies wilgoć w okolicach filtra kabinowego lub gdzies indziej ?
Pytam bo nie wiem gdzie szukać.

Chcesz mi powiedzieć, że Ci paruje jak wyłączysz nawiew? Co w tym dziwnego?
prekursor
Badacz tematu

Postprzez slawek5t » 2 gru 2011, o 17:17

Nieee. cały czas mam goracy nawiew. Gdy dam na przednia szybe to wszystkie boczne są zawalone, A gdy dam na przód dmuchawe to boczne są troche lepsze (ale nie całkiem) a przednia paruje.

Ani tak ani tak dobrze.

A to że paruje po chwili gdy wyłącze cieple powietrze to wiem że to normalne.

edit :
nie jestem aż taki ciemny i wiem że powstaje para gdy jest spora różnica temperatur.:)

Chodzi o to że bardzo szybko szyby parują, jest to wnerwiające bo nic nie widac wtedy:/

A Ty np masz całe szyby zaparowane (boczne ) gdy dasz mocny gorący nawiew na przednią ? ? jak jedziesz np w 3 osoby
Mój golfik
slawek5t
Members

Postprzez thomasg » 2 gru 2011, o 17:48

slawek5t, jeśli jeszcze nie wkleiłes tej szyby i cały czas masz wode w aucie to czemu sie dziwisz parze ? Skądś ta woda się bierze , jak nie wyeliminujesz przyczyn nie dziw się skutkom .
Podnieś wykładzinę i jeśli wygłuszenie jest w stanie gnilnym to je wyrzuć, zimę obstoisz i bez tego . Jesli nie posypie ci się w rękach to obsusz ale do usunięca usterki nie zakładaj - z wykładziny szybciej odparuje woda. Sprawdż jeszzce pod podłoga korki technologiczne . U mnie brakowało po prawej pod nogami pasażera ( w dole ścianki grodziowej) i zawsze po jeżdzie w deszczu miałem potop w aucie . Korek wstawiono-wklejono ( kupiłem na allegro) , wygłuszenie wyrzuciłem niestety , wykładzina sucha - brak pary w aucie :-)
był MÓJ DRAGOONGREEN jest Borówka VARIANT
thomasg
Gaduła

Postprzez slawek5t » 2 gru 2011, o 18:09

thomasg napisał(a):i cały czas masz wode w aucie to czemu sie dziwisz parze ?

Niemam tam teraz wody. Była tylko latem jak padało mocno.

Chodzi o te takie niebieskie czy szare prostokątne "poduszki" pod dywanikiem ? :) Wysuszyć je jeśli są wilgotne ? Przez nie może parować??

Rdzy rownież brak. A zaślepka jest szczelna i jak nowa.
Dzieki za super szczegołową odpowiedź ! Takie coś się chwali!

edit :
A przez tą przednią szybe mogą mi też parować boczne ?
Dodam że jak jade samemu to jest lepiej niż np w 3-4 osoby.

Tylko kurcze nie wiem któredy latem leciała woda :/ wiem tylko że z góry jakos koło schowka aż na podłoge....
Mój golfik
slawek5t
Members

Postprzez thomasg » 2 gru 2011, o 21:11

slawek5t, szare prostokątne są powleczone plastikiem wiec raczej nie siąkną , chyba ze są uszkodzone, chodzi o włókninę która jest nad tymi poduszkami szarymi a pod wykładziną czarną którą masz. Osobiście to jeśli masz garaż czy szopa cokolwiek to wyciągnij wykładzinę ( nie wierzę ze jest sucha jesli aż tak ci paruje ) powieś gdzieś na kilka dni. Wyciągnij wsio z podłogi , wyciszenie i te poduszki jak to zwiesz szare i przez kilka dni obserwuj gdzie jest willgoć, cały czas mozesz jeżdzić aż tak komfortu nie ubędzie- coś za coś. Choc teraz bedzie trudno bo pzry tych przymrozkach i niskich temp w dzień jest raczej sucho . :zdegustowany:

[ Dodano: 2011-12-02, 20:15 ]
slawek5t napisał(a):Wysuszyć je jeśli są wilgotne ? Przez nie może parować??

co Ty palisz ? :lol:
thomasg
Gaduła

Postprzez slawek5t » 3 gru 2011, o 03:53

Teraz u mnie padało i znów bylo chyba pół litra wody pod dywanikiem pasażera :/ Przyjrzałem się i cieknie z prawego rogu z góry i z przodu z tych przyklejonych materacy. Wytarłem i zaraz widziałem jak sączy z tego rogu. Skąd to tak daje ? ? ? !!! Przez to tak paruje ? ?

thomasg napisał(a):wyciszenie i te poduszki jak to zwiesz szare

Gdzie jest to wyciszenie ? ?
Te 2 poduszki wywaliłem. Tylko nie wiem czy z tymi poduszkami to nam chodzi o to samo.... To są takie prostokątne kratkowane poduchy czy coś.
Mój golfik
slawek5t
Members

Postprzez thomasg » 3 gru 2011, o 09:31

slawek5t napisał(a):Teraz u mnie padało i znów bylo chyba pół litra wody pod dywanikiem pasażera :/ Przyjrzałem się i cieknie z prawego rogu z góry i z przodu z tych przyklejonych materacy. Wytarłem i zaraz widziałem jak sączy z tego rogu. Skąd to tak daje ? ? ? !!! Przez to tak paruje ? ?

thomasg napisał(a):wyciszenie i te poduszki jak to zwiesz szare

Gdzie jest to wyciszenie ? ?
Te 2 poduszki wywaliłem. Tylko nie wiem czy z tymi poduszkami to nam chodzi o to samo.... To są takie prostokątne kratkowane poduchy czy coś.

tak tak o tym samym mówimy , 'poduchy kratkowane' powleczone tworzywem . Wyciągnij do wysuszenia na tydzień albo najlepiej dwa. Wyciszenie czy wygłuszenie jest to taka włóknina która jest pod wykładziną właściwą . link do tematu gdzie ładnie to prezesik25 pokazał KLIK . Podejzrewam ze skoro piszesz o ciulato przylegajacej szybie po stronie kierowcy ze to bedzie ta sama przyczyna po stronie pasażera. Jakiś gamoń tak ci wkleił szybę ze woda ma gdzie w dupiato nałożonym kleju dostawać się do środka - pozostanie Ci wklejenie jej na nowo. Pod warunkiem że wszystko o czym było pisane wczesniej sprawdziłeś : odprowadzenie z szybra , obudowa filtra kabinowego , podłoga ;-)
thomasg
Gaduła

Postprzez slawek5t » 3 gru 2011, o 23:53

thomasg napisał(a):Wyciszenie czy wygłuszenie jest to taka włóknina która jest pod wykładziną właściwą

Gdy wezme dywanik (wycieraczke) to mam tylko wykladzine a potem juz samą blache (podłoge).

thomasg napisał(a):piszesz o ciulato przylegajacej szybie po stronie kierowcy

Ale od strony kierowcy jest suchutko.

thomasg napisał(a):Jakiś gamoń tak ci wkleił szybę ze woda ma gdzie w dupiato nałożonym kleju dostawać się do środka -

Woda może iść przesz szybę i potem przez tą wykladzine która jest naklejona z przodu u góry pod schowkiem koło wentylatora . ? ?
Bo ona jest u mnie teraz nasączona mocno. Tak samo prawy róg sączy wodą, tam gdzie jest kostka z kablami która idzie przez gume elastyczną do drzwi.

thomasg napisał(a):odprowadzenie z szybra

U mnie brak szyberdachu ...

Podłoga szczelna a obudowe filtra muszę sprawdzić bo tylko czyściłem z syfu na około.

Hmm sprawdzenie tylko czy ta obudowa sie nie rusza raczej nic nie da co ? ?

PS: wydaje mi sie że szybą raczej tyle nie naleci..... Są inne miejsca oprócz obudowy filtra ktore mogą się rozszczelnić?

Ta cała górna wykladzina jest poprostu mokra i cieknie z niej mocno.

Więc rozkrecać jutro tę obudowę ? :)

Dzięki za pomoc!

To bardzo dla mnie ważne bo wkurza mnie bardzo jazda z takimi zaparowanymi szybami.

Wczoraj jechałem tylko z kolegą i tez masakra boczne przednie zaparowane i przednia troszke w rogach. W 5 osób to juz by chyba byla tragedia.
W srodku miałem gorąco więc nawet tylne powinny odparować.....
Mój golfik
slawek5t
Members

Postprzez thomasg » 4 gru 2011, o 17:22

ściągaj obudowę i obejrz jak to pod nia wygląda. Przygotuj sobie tube silikonu ( całej nie zużyjesz - może być coś napoczętego ) , i jakiś rozpuszczalnik badź benzynę ekstr. Przed klejeniem obudowy ładnie wyczyść blachę bo będzie kicha , po tylu latach podejzrewam że uszczelka wygląda tak jak moja - słabo. Rdzy tam nie miałem ty tez nie musisz lecz uszczelka była na tyle zmęczona ze obudowa była lekko lużna i popuszczała ( był pod nią brud) . Przy okazji ściągniesz podszybie to obejrz blachę wkoło uszczelki szyby . Schowek też zrzuć , zdemontuj lub zawiń w kierunku fotela wykładzinę , usuń to wygłuszenie z scianki grodzioej i rzuć tam jakieś gazety albo szmatę suchą i polewaj dach, gdzies coś musi kapnąć . ;-)
thomasg
Gaduła

Postprzez slawek5t » 5 gru 2011, o 21:11

Jutro lub po jutrze będe miał czas aby wszystko tam wyczyścić , wysuszyć oraz uszczelnić....

Teraz jak popadało to nawet jak sam jechałem to szyby parują strasznie.
Te fabryczne szmaty za schowkiem są całe mokre. Zgnite raczej nie.

Wczesniej z szybami było w miarę okej bo może dlatego że nie padało od kilku miesięcy....
Przed chwilą zajrzałem i znów woda stoi u pasażera.
Padało u mnie tak tylko troche, przedwczoraj, wczoraj i dzisiaj.

Wydaje mi sie że 90% winy ma własnie ten przeciek.
Oby to było to co mówisz czyli szpara gdzies w obudowie filtra kabinowego.

Jak sprawdzałem kiedys sam filtr gdy padało to był on suchy. nie wiem własnie jak z obudową. oby była gdzies szpara :)

Aha i nie mam chyba dwóch kołków do tej listwy z uszczelką przy szybie. Ale to chyba nie jest wielka usterka aby robiła się powódź w aucie? Widziałem że nie dociska idealnie do szyby

Któredy może jeszcze dostawac sie woda do nóg pasażera ? ?
Sprawdziłbym sobie odrazu za jedną robotą.
Mój golfik
slawek5t
Members

Postprzez thomasg » 5 gru 2011, o 21:24

co do filtra to woda jesli już to będzie dostawać się pod obudową , przez nieistniejaca bądź zmurszałą uszczelkę a co do reszty miejsc. Jutro po robocie jesli będzie jasno jeszcze wjade na szrot i obejrzę tam z bliska co i jak. Stoi tam mk3 bez silnika i połowy bebechów środka wiec może coś ciekawego będzie widać . Wiem ze nie chce ci sie bardzo babrac w tej mokrej wykładzinie ale musisz ją usunąć co się da wyjmij co nie to zawiń w kierunku fotela pasażera, maks wysusz szmatami podłoge i sru wiadrem wody - musi gdzieś kapnąć :lol:
thomasg
Gaduła

Poprzednia stronaNastępna strona

- - -

Powrót do Nadwozie