Moderator: Moderator
A od czego najlepiej zacząć i jak do tego się zabrać???Byłem dzisiaj u 3 mechaników i stwierdzili,że nie chce im się grzebać przy takich pierdołach,proponowali udać się do tapicera samoch. ale w mojej okolicy niestety nie ma takiego fachowcaOpik napisał(a):Szyberdach to na 10000% przecieka bo on nie jest szczelny, po to jest m.in. ta czarna plastikowa ramka, przetłoczenie blach i wężyki odpływowe w rogach
do sprawdzenia sporo rzeczy, począwszy od nieszczelnych odpływów szyberdachu (wylot wody na zewnątrz z przodu jest widoczny po otwarciu drzwi - taki gumowy kruciec, a z tyłu schowane pod zderzakiem
okolice tylnych lamp a dokładniej parciejące piankowe uszczelki, może to też być klapa, uszczelka klapy, rozszczelniony zgrzew nadwozia itd
Spróbuje jutro coś pokombinować,dzięki za radyOpik napisał(a):Najlepiej to ściągnij sobie plastikowe obicie z bagażnika (jedna śrubka pod uchwytem i plastikowe spinki dookoła) i materiałowe boczki bagażnika (kilka spinek) i wpakuj się do bagażnika, a ktoś inny niech leje wodę. Sprawdź sobie z którego miejsca się leje
Masz do wyboru:
- uszczelki lamp
- zgrzew blachy w okolicy lamp
- uszczelka klapy bagażnika
- zgrzew blachy pod uszczelką (mało prawdopodobne)
- miejsca w których mocuje się teleskopy klapy bagażnika
- rdza/rozszczelnienie spawu/zgrzewu nadwozia schowane pod tymi gumowymi listwami na krawędziach dachu
- rdza/nieszczelność na kielichach tylnego zawieszenia
- nieszczelność przy tylnych szybach w 3d
- uszkodzona wężyki odpływowe z szyberdachu
- uszkodzone gumowe harmonijki-osłonki przewodów pomiędzy klapą a nadwoziem
Do tego kilka opcji w samej klapie:
- standardowo rdza w okolicy szyby, najczęściej na dole
- rdza pod ozdobną listwą-uchwytem klapy
- rdza pod tablicą rejestracyjną w okolicy kostek montażowych do ramki tablicy
- nieszczelne wklejenie szyby
- nieszczelne otworki montażowe pod lotkę GTI
- nieszczelny mechanizm zamka/klamki - uszkodzona uszczelka
Może też woda lać Ci się po wewnętrznej stronie słupka C. Jakim cudem? A takim że woda dostaje się do klapy, a po jej uniesieniu spływa w najniższe punkty - akurat tam gdzie są gumowe harmonijki-osłonki przewodów
Jak coś jeszcze sobie przypomnę to napiszę
Wode w bagażniku odkryłem-dostaje się chyba przez szybe od bagażnika(lewy dolny róg szyby jest lekko skorodowany i chyba tamtedy leci) a co do podłogi pasażera za kierowcą???Jade zaraz do tapicera samoch,twierdzi,że może przedmuchanie kanalików pomoże albo bocznym słupkiem się jakoś dostaje,zobaczymy.Opik napisał(a):Najlepiej to ściągnij sobie plastikowe obicie z bagażnika (jedna śrubka pod uchwytem i plastikowe spinki dookoła) i materiałowe boczki bagażnika (kilka spinek) i wpakuj się do bagażnika, a ktoś inny niech leje wodę. Sprawdź sobie z którego miejsca się leje
Masz do wyboru:
- uszczelki lamp
- zgrzew blachy w okolicy lamp
- uszczelka klapy bagażnika
- zgrzew blachy pod uszczelką (mało prawdopodobne)
- miejsca w których mocuje się teleskopy klapy bagażnika
- rdza/rozszczelnienie spawu/zgrzewu nadwozia schowane pod tymi gumowymi listwami na krawędziach dachu
- rdza/nieszczelność na kielichach tylnego zawieszenia
- nieszczelność przy tylnych szybach w 3d
- uszkodzona wężyki odpływowe z szyberdachu
- uszkodzone gumowe harmonijki-osłonki przewodów pomiędzy klapą a nadwoziem
Do tego kilka opcji w samej klapie:
- standardowo rdza w okolicy szyby, najczęściej na dole
- rdza pod ozdobną listwą-uchwytem klapy
- rdza pod tablicą rejestracyjną w okolicy kostek montażowych do ramki tablicy
- nieszczelne wklejenie szyby
- nieszczelne otworki montażowe pod lotkę GTI
- nieszczelny mechanizm zamka/klamki - uszkodzona uszczelka
Może też woda lać Ci się po wewnętrznej stronie słupka C. Jakim cudem? A takim że woda dostaje się do klapy, a po jej uniesieniu spływa w najniższe punkty - akurat tam gdzie są gumowe harmonijki-osłonki przewodów
Jak coś jeszcze sobie przypomnę to napiszę
czy możliwe jest,aby woda dostała się na tył spod podłogi kierowcy za siedzenie pod nogi pasażera?Mechanik podejrzewa,że winna jest podłoga,pod dywanikiem kierowcy też było lekko wilgotno.Jak rozwiązałeś ten problem z podłogą???greg_117 napisał(a):miałem to samo i tak jak koledzy piszą mi leciało przy lampach oraz miałem całkiem wyrzucone spod auta jakby gumy okrągłe co wchodziły w karoserie od dołu i tam były dziury gdzie woda zalewała mi autko
Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 22 gości