Wycieraczka płaska tylna

Wszystkie informacje o elementach nadwozia

Moderator: Moderator

Wycieraczka płaska tylna

Postprzez Patryk7171 » 9 mar 2012, o 01:24

Cześć. Mam pytanie do was użytkowaliście lub użytkujecie płaskie wycieraczki tzn bez stelażu jak w nowoczesnych samochodach? i tu jest pytanko a wiec chce kupic tak wycieraczke do tylu ale z tego co sie odwiadywalem sa ale o rozmiarze 35cm bedzie dobra? na dodatek dodam ze jest firmy dipp.
VWozidełko :)
Silniczek TDI 1Z.
Patryk7171
Czytacz

Wycieraczka płaska tylna

Postprzez strzeliniasty » 9 mar 2012, o 11:42

jak dla mnie plaska wycieraczka z tylu nie zda egzaminu - jej konstrukcja przystosowana jest do docisku przez ped powietrza zauwaz ze w nowych autkach tylnia szyba jest strasznie pochylona natomiast w golfiku prawie ze w pionie - idac do gory bedzie zbierac owszem ale wracajac nie bedzie zbierac albo bedzie skakac po szybie. jezeli juz chcesz brac plaskie to jedynie bosch albo valeo wszelkie pozostale sa o kant tylka rozbic. zwykla wycieraczka ma 4 punkty podpory na szybe natomiast plaskie maja jedno i docisk przez pedzone powietrze
strzeliniasty
Members

Postprzez Radi » 9 mar 2012, o 11:51

strzeliniasty napisał(a):jej konstrukcja przystosowana jest do docisku przez ped powietrza zauwaz ze w nowych autkach tylnia szyba jest strasznie pochylona natomiast w golfiku prawie ze w pionie - idac do gory bedzie zbierac owszem ale wracajac nie bedzie zbierac albo bedzie skakac po szybie

Chyba troche przesadzasz jeśli byłoby jak twierdzisz to wycieraczki (również przednie) działałyby tylko w trakcie jazdy a na postoju byłby skok i tarcie :-D

Patryk7171 chcesz to zakładaj tylko nie za szeroką bo ci wyjdzie za szybe a jeśli masz spoilerek to zaklinuje sie o niego ;-)
Radi
Members

Rocznik: 93
Silnik: 2.8 AAA
Paliwo: PB
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez strzeliniasty » 9 mar 2012, o 11:56

Radi mk3 napisał(a):działałyby tylko w trakcie jazdy a na postoju byłby skok i tarcie

zauwaz ze w czasie jazdy ich skutecznosc jest lepsza niz na postoju

a jak kolega chce plaska to najlepszym rozwiazaniem byl by montaz ramienia z golfika IV
strzeliniasty
Members

Postprzez Radi » 9 mar 2012, o 12:01

strzeliniasty napisał(a):
Radi mk3 napisał(a):działałyby tylko w trakcie jazdy a na postoju byłby skok i tarcie

zauwaz ze w czasie jazdy ich skutecznosc jest lepsza niz na postoju

Właśnie tego nie zauwazyłem a nie stosuje jakiś tam markowych wycieraczek, banany firmowane przez ALCA czyli nie jakiś tam wypas
Radi
Members

Rocznik: 93
Silnik: 2.8 AAA
Paliwo: PB
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez DYLAN » 9 mar 2012, o 12:16

ja mam taką wycieraczkę z tyłu bardzo dobrze się spisuje i fajnie tez to wygląda :-)
DYLAN
Czytacz

Postprzez Patryk7171 » 9 mar 2012, o 14:36

Radi mk3 - nie mam spoilerka ale czy ten rozmiar bedzie pasowal ktory podalem czyli 35cm??? :-)
Silniczek TDI 1Z.
Patryk7171
Czytacz

Postprzez Daante » 9 mar 2012, o 15:05

szukaj 33, o spojler nie bedzie zachaczać, bo akurat w mk3 jest to tak zrobione, że im dłuższą wsadzisz to akurat góra nie ma znaczenia tylko jak już dojdzie do końca to bedzie Ci wycierać dołem klapę, wiem bo sam wsadziłem za długą :P strzeliniasty, jesteś w błędzie akurat te płaskie nawet lipnej firmy (ja np mam z Intermache) bedą zbierać jak te zwykłe firmy Valeo czy Bosha :P a wiem bo miałem i takie i takie :P płaskie wyglądają lepiej i zbierają lepiej ;-)
Daante
Czytacz

Postprzez Patryk7171 » 9 mar 2012, o 23:08

dzieki bardzo wszystkim za odpowiedzi :-)
Silniczek TDI 1Z.
Patryk7171
Czytacz

Postprzez czarus21 » 10 mar 2012, o 22:27

ja mam od nowej a 4 cała zabudowana z plastikiem
czarus21
Badacz tematu

Postprzez pablomed » 11 mar 2012, o 00:41

NO to dopiszę że też sprawdziłem i lipa, nie zapamiętałem firmy nawet a żonka ją wywaliła ale pewnie to kwestia nie rodzaju wycieraczki tylko jej jakości, czyli zasada jak zwykle nie kształt ale jakość jest ważna
pablomed
Members

Postprzez przem_uc » 11 mar 2012, o 20:45

strzeliniasty napisał(a):a jak kolega chce plaska to najlepszym rozwiazaniem byl by montaz ramienia z golfika IV

Czy ktoś na forum ma takie rozwiązanie i mógłby wkleić zdjęcia i podać więcej szczegółów.
przem_uc
Badacz tematu

Następna strona

- - -

Powrót do Nadwozie