Xenon w projektorech ?

Wszystkie informacje o elementach nadwozia

Moderator: Moderator

Xenon w projektorech ?

Postprzez patryk28091991 » 6 gru 2011, o 22:41

Witam , mam w planach żeby założyć ksenon w projektorach , ale czy tam w internecie że trzeba mieć spryski i reg. wysokości .... Regulację mam , ale sprysków nie ;-( Ale kiedyś , jakiś rok może dwa lata temu wujaszek , który mi sprawił projektorki powiedział że sprysków nie muszę mieć bo samochody podajże z przed roku 2001 nie muszą mieć sprysków po już tak .... Gdyby nie ta informacja nie pytał bym się was ;-) teraz nie wiem czy założyć czy nie ....

Na pewnej stronce znalazłem taką o to notkę :

Jeżeli auto fabrycznie montowane ma reflektory xenonowe, to aby przejść proces homologacji powinno być wyposażone w wysokociśnieniowe spryskiwacze lub wycieraczki, i posiadać system samopoziomowania. Dotyczy to jednak homologacji, czyli zatwierdzenia do sprzedaży nowego samochodu. W przypadku przeróbek przepisy nie mówią nic na temat specjalnych wymagań co do lamp xenonowych.
Obowiązujące “Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 16 grudnia 2003 w sprawie zakresu i sposobu kontroli technicznej pojazdów” o reflektorach mówi jedynie o ich ilości, barwie światła, rozmieszczeniu, sposobie przełączania, widocznej granicy światła-cienia, ustawieniu świateł, i sile świecenia. Nie ma tam rozróżnienia na światła zwykłe i wyładowcze, nie ma też mowy o samopoziomowaniu i oczyszczaniu. Wynika z tego, że dodatkowe systemy nie są wymagane (ale oczywiście możliwe do zainstalowania).
O ile system czyszczenia jest dosyć łatwy do zrealizowania i raczej potrzebny (brud zbierając się na szybach reflektorów ogranicza strumień światła i rozprasza go, powodując oślepianie innych), to system samopoziomowania jest bardzo drogi i trudny do zrealizowania. Większość samochodów wyposażonych jest w elektryczny korektor ustawienia świateł w kabinie kierowcy, więc mając świadomość posiadania bardzo silnych świateł, dobrze jest korygować ustawienie w przypadku obciążenia tyłu.
W praktyce reflektory soczewkowe przerobione na xenonowe zewnętrznie, niemożliwe są do odróżnienia od fabrycznych xenonów. Dobrze ustawione nie będą oślepiały!
patryk28091991
Gaduła

Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Xenon w projektorech ?

Postprzez kochamfizykee » 6 gru 2011, o 23:03

Kolego nie masz tych 2 rzeczy a wiec Twoje auto nie powinno byc dopuszczone do ruchu z ksenonem... system samopoziomowania to nie to samo co regulacja reflektorw. Radzilbym zalozyc jakies dobre zarowki niz inwestowac w ksenon, ewentualnie jak bardzo chcesz to przynajmniej prosze.. ustaw swiatla dobrze !
kochamfizykee
Czytacz

Postprzez maciej78 » 7 gru 2011, o 00:47

I jeszcze sam projektor nie ma homologacji na xenon.
Nie przejdziesz przeglądu technicznego.

Ale ja mam xenon w projektorze i ustawione światła i efekt jest mega dobry.
maciej78
Gaduła

Postprzez patryk28091991 » 7 gru 2011, o 00:52

No z tym samo-poziomowaniem sie nie zgodzę .... Kiedy wychodziły pierwsze auta z seryjnymi reflektorami z ksenonami to nie posiadały systemu auto-poziomowania tylko tak jak w naszych bolidach ręcznego poziomowania ....

Znalazłem jeszcze informacje o tym że można po zamontowaniu ksenonów pojechać do diagnosty i on ewentualnie może stwierdzić że auto może jeździć na ksenonach ...
patryk28091991
Gaduła

Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

- - -

Powrót do Nadwozie