Zamki, wkładki zamków i inne

Wszystkie informacje o elementach nadwozia

Moderator: Moderator

Postprzez marko1967 » 25 mar 2009, o 21:34

Toldi napisał(a):a zamek w bagażniku nie chce mi się kręcić - nie jest zamarznięty
na pewno zamek jest zaśniedziały tylko WD-40 lub podobny preparat i aż odpuści zamek powodzenia
marko1967
Members

Postprzez Stefański » 25 mar 2009, o 22:04

jeśli ukręciło ci się uszko we wkładce to wystarczy że włożysz kluczyk do zamka i cała wkładka powinna wyjść z kluczykiem wtedy płaskim śrubokrętem będziesz mógł otworzyć auto. spróbuj tak zrobić jeśli ci się uda to napisz i postaram się wytłumaczyć co robić dalej.

[ Dodano: 2009-03-25, 21:05 ]
a jeśli ukręciła ci się łopatka to już du..a musisz walczyć z bagażnikiem :-/
Ostatnio edytowano 28 mar 2009, o 16:34 przez Stefański, łącznie edytowano 1 raz
Stefański
Czytacz

Postprzez Toldi » 26 mar 2009, o 23:34

Już się włamałem - jest pewna stara metoda znana niektórym 4umowiczom :D

pękły mi haczyki łopatki przy bębenku - kupiłem całe nowe klamki z tym (nowe kosztują 35 za sztukę zamiennik, a oryginalny zestaw naprawczy czyli bębenek bez zapadek, płetwa i wszystkie sprzężyny zą po 78 zł za sztukę - porażka)

Muszę tylko przełożyć zapadki ze starych klamek bo na razie mam 3 różne klucze - jedne i drugie drzwi i stacyjka :D

Z tym WD40 spróbuje bo dalej się nie kręci :D
Toldi
Badacz tematu

Postprzez Stefański » 26 mar 2009, o 23:47

Czyli czeka cię troche zabawy z tymi chamskimi malutkimi blaszkami :-D ja z tym walczyłem jak wymieniałem wkładke i działa wyśmienicie. Powodzenia kolego
Stefański
Czytacz

Zamki, wkładki, kluczyki

Postprzez tajemniczy_89 » 29 mar 2009, o 14:20

[center]Witam Panowie.Mam takie pytanie czy mozna wymienic same wkladki w zamkach zeby wszystko bylo na jeden kluczyk chodzi o drzwi bagaznik i stacyjke (stacyjka z imobilaiserem) bo teraz mam od wszystkiego inne kluczyki i juz wQ...a mnie noszenie 6kluczykow ze soba bo mam 2 od drzwi od bagaznika od stacyjki od blokady skrzyni biegor i alarmu...[/center] :-x :evil:
tajemniczy_89
Berbeć

Postprzez Stefański » 29 mar 2009, o 22:14

jeśli masz jeszcze stare oryginalne wkładki i klucze to można kombinować z zapadkami.
Napisz dokładnie co masz to może coś z tego poskładamy
Stefański
Czytacz

Postprzez radek_bis » 29 mar 2009, o 22:24

same wkladki drzwi na pewno można wymienić, u mnie w sklepie w okolicy jedna wkładka ok 20zł wraz z kluczykami, gorzej z dopasowaniem zeby wszystkie byly takie same :-|
może na jakimś szrocie by sie znalazł golfik z kluczykami, sprawnymi wkładkami zamków i stacyjką
radek_bis
Czytacz

Postprzez SIENIU » 30 mar 2009, o 02:04

Witam pokombinuj z zapadkami jak masz wszystkie dobre zamki najlepsze wyjście moim zdaniem lub zainwestuj grube pieniądze >>>KLIK<<<
SIENIU
Czytacz

Pneumatyczny zamek centralny

Postprzez PiotrAs » 30 mar 2009, o 13:03

Cześć,
Mam problem z z. centralnym, a w zasadzie z otwieraniem auta od strony kierowcy.
Objawy:
1) nie mogę uruchomić centralnego zamka kluczykiem
2) same drzwi mogę otworzyć przekręcając kluczyk w zamku (z niewielkim oporem) i przytrzymując go w tej pozycji
- gdy przytrzymuję go w tej pozycji powyżej 2s to opuszczają się szyby i odwrotnie (podnoszą się gdy przytrzymam kluczyk w pozycji do zamknięcia)
- gdy otworzę drzwi w ten sposób po ok. 10s ryglują się samoczynnie
3) można uruchomić z. c. od wewnątrz, ale tylko gdy kluczyk jest w stacyjce
4) zamykanie działa, zarówno kluczykiem jak i od wewnątrz z kluczykiem w stacyjce

Dodam, że przy drzwiach od strony pasażera nie mam takich problemów, wszystko działa poprawnie.
Czy ktoś się już z czymś takim spotkał? Jakieś podejrzenia, propozycje rozwiązania?

pozdrawiam
PiotrAs
Berbeć

Postprzez LeszekGT » 30 mar 2009, o 16:32

Proponuję sprawdzić kable miernikiem. Zdjąć boczek, odczepić wtyczki od siłownika, odkręcić wtyczkę ze słupka A oraz sprawdzić piny, w które wpięta jest wtyczka od zamka centralnego (tam gdzie z kabiny wchodzą m.in. kabelki zielony i szary)
Sprawdź też kable w gumie miedzy drzwiami a słupkiem - tam najczęściej się rwą. Zakładam, że jest przerwany zielony lub szary kabelek bo stamtąd idzie impuls na kompresor. (jeśli dobrze pamiętam) :]

[ Dodano: 2009-03-30, 16:34 ]
Ale z drugiej strony... skoro uruchamiałeś całą instalację z wewnątrz, to ja już sam nie wiem... :/
LeszekGT
VIP

Postprzez PiotrAs » 30 mar 2009, o 19:28

LeszekGT,
Podejrzenia odpowiadają moim, elektryka…
Ale raczej nie kable w drzwiach, bo by szyby też nie reagowały.

...szukam dalej
PiotrAs
Berbeć

Postprzez kali » 30 mar 2009, o 20:35

Widzę,że na forum sami serweisanci i najlepiej żeby do nich do warsztatu podjechać he ,ale to nie oto chodzi ,trza pomóc po to jest to forum

[ Dodano: 2009-03-30, 20:39 ]
U mnie jak padł sterownik silnika to żaden nie chciał powiedziec,co zrobic aby optymalnie zdiagnozować usterkę 8-)
kali
Czytacz

Rocznik: 1996
Silnik: 1.6 AEE
Paliwo: PB
Nadwozie: 5-drzwiowe

Poprzednia stronaNastępna strona

- - -

Powrót do Nadwozie