Zamki, wkładki zamków i inne

Wszystkie informacje o elementach nadwozia

Moderator: Moderator

Re: WSZYSTKIE ZAMKI :(

Postprzez mr.morty » 4 kwi 2009, o 23:20

Toldi napisał(a):Panowie pomocy:

Niestety mam dwa zamki ukręcone - zarówno jak od pasażera jak i kierowcy a zamek w bagażniku nie chce mi się kręcić - nie jest zamarznięty bo jak jest ciepło to też nie kręci.

Mam centralny zamek i teraz moje pytanie - czy dostanę się do auta odkręcając ten plastik na klapie bagażnika? Bo jak wiadomo to nie działa kiedy zamkniemy bagażnik na kluczyk. Czy to że bagażnik zamyka się z centralnym to znaczy że mam lipe??

Jeżeli tak to tutaj moje drugie pytanie - jak dostać się do auta jeżeli nie przez bagażnik? Młotek i szyba? :( chciałbym tego uniknąć.

Aha - jeżeli to jest ważne do auta mam 5D

co prawda autor tematu sobie pewnie już poradził ale dodam od siebie dwa sprawdzone sposoby:
1. po tym jak jakiś niedouczony złodziej rozwiercił mi wszystkie zamki na Ukrainie to by dostać się do środka wycieliśmy z kolegami tę ostatnią szybę w (nie wiem jak to fachowo nazwać - przedłużce) mam wersje variant (kombi) razem z uszczelką. Koszt ponownego wklejenia w warsztacie to ok 30-50 zł plus tubka czarnego silikonu z którego zrobisz sobie uszczelkę(nowej nie kupisz - są sprzedawane razem z szybą). Plus jest taki że nie musisz tłuc szybę, minusem jest brak uszczelki (robiona własnoręcznie nie jest super estetyczna) no i przy wycinaniu jak nie będziesz uważać to troszkę lakier porysujesz przy szybie.
2. drugi sposób - zdarzyło mi się zatrzasnąć kluczyki wewnątrz - pomogli również koledzy - płynem do okien myjesz którąś z bocznych szyb, wycierasz do sucha, bierzesz dwie pary nowych gumowanych rękawic roboczych(3-5 zł w Obi), kumpla do pomocy, bujacie samochód na boki i szybkim zdecydowanym ruchem zsuwacie szybę w dół. Uwaga - nie stosować przy elektrycznych szybach! tu są same plusy ale nie zawsze puszcza za pierwszym razem, ewentualnie spróbować z inną szybą. Plusem będzie też że szybki mamy czyste po wszystkim :-)
mr.morty
Berbeć

Re: WSZYSTKIE ZAMKI :(

Postprzez Imper » 4 kwi 2009, o 23:32

ogolnie ja mialem kiedys ten sam porblem z zamkniem (gdzie zmienialo sie polozenie jego otwarcia oraz zamkniecia i sie zacinal) panowie wiec tak na samym poczatku trzeba z tego co pamietam sciagnac oslone z raczka od srodka klapy bagaznika (1 srubka a potem wczepy) tamtedy dostaniemy sie do mechniazmu zamka... z tego o ile dobrze pamietam jakas z podkladek (chyba w ksztalcie polksiezyca) wyskakiwala z miejsca co powodowalo ze nie zaskakiwal zamek i nie szlo go otworzyc... na dzien dzisiejszy nie pamietam tego tak dokladie poniewaz naprawialem to jakis rok temu :-/ zrobcie tak jak napisalem na wstepie a reszte da rade juz na logie naprawic bo to nic skomplikowanego
Imper
Members

Postprzez czarnushek » 5 kwi 2009, o 10:53

O dziękuję sprawdzę! :) a zna ktoś jescze może odp odnośnie drugiego pytania?
Volkswagen Golf - niemiecki samochód klasy kompaktowej, produkowany przez firmę Volkswagen od 1974 roku. Nazwa modelu pochodzi od nazwy prądu morskiego: Golfsztrom.

<B>Mój były Golfik ...</B> :)
http://www.golf3.pl/topics2/moj-golfik- ... .htm#40786
czarnushek
Czytacz

Postprzez Leito » 5 kwi 2009, o 18:53

Dzięki wielkie Imper . W wolnym czasie popróbuję :]
Leito
Members

Rocznik: 2000
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez Stefański » 6 kwi 2009, o 19:31

Podepnę się pod temat żeby nowego nie zakładać, ale mój problem wygląda troszkę inaczej :-)
A mianowicie..........
tak oto wygląda moja piękna wkładka zamka bagażnika
Obrazek
macie jakieś pomysły jak to zrobić żeby władować nową wkładkę ale żeby pasował do niej mój kluczyk :?:
problem jest o tyle większy bo ze starej wkładki nie można wyjąć tych mosiężnych zapadek :-(
Stefański
Czytacz

Postprzez Leito » 6 kwi 2009, o 19:43

Dzisiaj miałem chwilę wolnego czasu i się za to zabrałem. Faktycznie jest tak podkładka w kształcie półksiężyca, wyjąłem ją i trochę przyciaśniłem jednak problem nadal jest :/ Chodzi o tą podkładkę tak? Sorry za jakoś ale zdjęcie szybko robione telefonem :/ Obrazek Obrazek
Leito
Members

Postprzez puma » 6 kwi 2009, o 21:49

Imper, ma racje! ;-) Ja miałem podobny problem ,tylko że mój zamek od początku kupna był zepsuty źle złożony! :evil: Musiałem złożyć go na nowo ! Przy kupnie wkładki uważaj,bo ja kupiłem nowa wkładkę na Allegro i okazało się że jest za długa! :-x Musiałem kombinować! Zamek założyłem ale muszę zrobić z czegoś tą podkładkę bo ja nie miałem jej w aucie! Z tego co widziałem na fotceStefański, ten rozmiar wkładki pasowałby do mojej klapy! :-D

[ Dodano: 2009-04-06, 21:52 ]
Kolego Stefański odnośnie tego,co zrobić ,żeby twój kluczyk pasował do nowej klapy to może pokombinuj coś z tymi zapadkami! Ja kupiłem nową wkładkę i okazało się że mój kluczyk z Golfa pasuje do niej jak ulał :roll: Nie wiem czy to dobrze czy źle :-| :-|
puma i wszystko jasne;)
puma
Badacz tematu

Rocznik: 1994
Silnik: 1.6 ABU

Postprzez Stefański » 7 kwi 2009, o 07:08

puma napisał(a):Stefański odnośnie tego,co zrobić ,żeby twój kluczyk pasował do nowej klapy to może pokombinuj coś z tymi zapadkami!
wkładka jest tak mocno skorodowana że nie da się wyciągnąć tych zapadek
Stefański
Czytacz

Postprzez jarekddz » 7 kwi 2009, o 20:57

Też miałem taki sam problem co autor posta. Męczyłem się, głowiłem, wku...wałem się :hyhy: i NIC... któregoś dnia jak mąciłem przy tym zamku, podszedł do mnie ojciec. Popatrzył co Ja robię i nagle mówi: odejdź... :wstyd:
no więc odszedłem, a on w 10 sek naprawił mi zamek :-?
No więc panowie:
1.ściągasz tapicerkę
2.jak widzisz już cały mechanizm zamka... to mój problem rozwiązało takie dziwne pokrętło... tak jakby miniaturowa laska, którą można obkręcać... ojciec dokręcił i zamknął tylną klapę. No i stał się CUD. Otwiera się do dzisiaj elegancko i co mnie bardzo cieszy - jeśli otworzę drzwi (centralka) to klapę mogę otworzyć bez pomocy kluczyka, a jak drzwi są zamknięte to trzeba tego kluczyka użyć.

Jeśli dalej nie wiesz o co chodzi, to jutro postaram się zrobić zdjęcie i pokazać ci o co mi chodzi.
jarekddz
Members

Rocznik: 1995
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez czarnushek » 8 kwi 2009, o 16:10

Chłopaki! a mi się już normalnie otwiera! rozkręciłem z ojcem coś tam pogrzebaliśmy w środku.. przekręciłem taki metalowy pręcik trochę nim poruszałem, nasmarowałem zamek i jakoś działa.. ale zaczął działać 2 dni po zabiegu! jakby coś było nie tak to dam znać! :) Pozdrawiam! Spróbojcie też mojego sposobu!

[ Dodano: 2009-04-08, 16:13 ]
wiecie czym przymocowałem? kablem miedzianym ale w koszulce takiej gumowej... przeciągnełem o blendę od strony kierunkowskaza za ten drucik a potem w ten otworek gdzie jest miejsce na hak... związałem mocno a potem dopiero założyłemz drugiej strony! i jakoś się trzyma! zobaczymy jak długo! :) pozdrawiam ;)
Volkswagen Golf - niemiecki samochód klasy kompaktowej, produkowany przez firmę Volkswagen od 1974 roku. Nazwa modelu pochodzi od nazwy prądu morskiego: Golfsztrom.

<B>Mój były Golfik ...</B> :)
http://www.golf3.pl/topics2/moj-golfik- ... .htm#40786
czarnushek
Czytacz

Postprzez Leito » 8 kwi 2009, o 16:22

czarnushek napisał(a):przekręciłem taki metalowy pręcik trochę nim poruszałem

Jaki pręcik dokładnie? Mógłbyś go zaznaczyć na fotce, którą wyżej dodałem?
Leito
Members

Postprzez jarekddz » 8 kwi 2009, o 20:33

ja dokręciłem to pokrętło co zaznaczyłem i mój problem zniknął :hyhy:
Obrazek
jarekddz
Members

Rocznik: 1995