Zamki, wkładki zamków i inne

Wszystkie informacje o elementach nadwozia

Moderator: Moderator

Postprzez Leito » 8 kwi 2009, o 21:45

Ahaa :D No to popróbujemy :]
Leito
Members

Rocznik: 2000
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 5-drzwiowe

Centralny a klapa bagażnika

Postprzez silspaw » 18 kwi 2009, o 13:30

Witam mam ptroblem z centralnym zamkiem a konktertnie klapą bagażnika i zamkiem. Otóz jak przekręcam kluczyk, drzwi się otwierają a w klapie nie(jak wiadomo po wcisnięciu zamka do srodka powinny sie otworzyc) .Jakieś sugestie?? Dodam że sprawdzilem rozgaleznik przewodow pneumatycznych ktory znajduje sie nad pompka i jest wszystko ok a zamek w klapie nadal sie nie otwiera z centrali :-D Proszę o pomoc i pozdrawiam
silspaw
Badacz tematu

Postprzez arek ryba » 18 kwi 2009, o 16:38

otwórz klapę odkręć maskownicę z niej i niech ktoś otwiera zamyka centralny a ty obserwój zamek klapy od srodka, moze siłownik centalnego w klapie padł ale zaobserwuj to!! :hyhy:
arek ryba
Members

Zablokowany zamek tylnych drzwi

Postprzez kafar1988 » 19 kwi 2009, o 20:29

Witam, mam problem z tylnymi drzwiami a konkretnie z zamkiem. Mam golfa z centralnym zamkiem pneumatycznym. Tylne drzwi nie reaguja na ruch klamki z zewnatrz i wewnątrz. nie chca się otworzyć.:( Podczas gdy wszystkie inne dzialaja bez zarzutu. Pompa pneumatyczna uruchamia zamek, ale i tak drzwi nie otwierają sie. co to moze byc?
kafar1988
Berbeć

Postprzez przem_uc » 19 kwi 2009, o 21:10

Witam, ja raz też tak miałem. Zdjąłem tylną półkę, żeby dostać się tam od wnętrza samochodu, potem zdjąłęm ten plastik, który zasłania wnętrze klapy. Popsikałem solidnie wd-40 od środka (i przez wkład klucza) i w końcu puściło. Później nasmarowałem suchym smarem i do dziś działa bezbłędnie.
przem_uc
Badacz tematu

Postprzez kafar1988 » 19 kwi 2009, o 21:32

chodzi mi nie o tylną klapę bagażnika tlyko o drzwi tylne od strony kierowcy;) nie zrozumielismy sie ;)
kafar1988
Berbeć

Postprzez krzaku » 23 kwi 2009, o 00:03

rygielek w tych drzwiach pracuje gora dol ?? hmm wydaje sie to lekko nie mozliwe zeby baraz spadly "ciagla" z klamek. moze slychac gdzies nieszczelnosc na wezykach z pneumatu ?? ciekawy przypadek
krzaku
Badacz tematu

Postprzez kafar1988 » 25 kwi 2009, o 16:45

zdjąłem tapicerke z drzwi. Pneumatyka chodzi normalnie, nie slychac nieszczelnosci. Ryngielek i cięgna są na swoim miejscu i nie widac uszkodzeń.(zamek wygląda jakby chodził prawidłowo) ale nie odblokowuje drzwi. Nie mam pojęcia jak je otworzyć przydałby się jakiś dobry włamywacz:P
kafar1988
Berbeć

Postprzez Dziku » 26 kwi 2009, o 10:30

kafar1988 ja miałem taką sytuację tylko w przednich drzwiach kierowcy.
To nic innego jak zmęczenie materiału,czyt. zamek do wymiany prawdopodobnie.
Przynajmniej ja musiałem wymienić bo mechanizm się wyrobił.Pneumat otwierał drzwi ale klamka luźno chodziła.Więc wina nie leży po stronie pompki centralnego.
Pozostaje awaryjne otwieranie drzwi i moim zdaniem wymiana zamka.
Rozbij stary zamek jak udało ci się ściągnąć tapicerkę tak,żeby puścił.
Dziku
Gaduła

Postprzez wojtas3 » 11 maja 2009, o 18:28

Podepnę się pod temat bo potrzebuję pomocy w tej samej kwestii...
Mój centralny dziś się zbuntował. Otwiera, ale nie zamyka. A dokładniej - przekręcam kluczyk w celu otwarcia drzwi - słychać pomkę, podnoszą sie rygielki, drzwi się otwierają (obojętne czy otwieram od kierowcy czy od pasażera)
Gdy chcę zamnąć drzwi - przekręcam kluczyk, nie słychać pomki, a rygielek się schowa (i zamek zamknie) jak go przekręce mocniej (tzn bez centralnego - siłą). To samo się dzieje od strony kierowcy i pasażera. Jednym słowem - centralny otwiera (pompka pracuje), ale nie zamyka (pompka nie pracuje)

Pomóżcie więc - od czego zacząć poszukiwania...
wojtas3

Postprzez pawelek03576 » 11 maja 2009, o 19:06

wojtas3 napisał(a):Podepnę się pod temat bo potrzebuję pomocy w tej samej kwestii...
Mój centralny dziś się zbuntował. Otwiera, ale nie zamyka. A dokładniej - przekręcam kluczyk w celu otwarcia drzwi - słychać pomkę, podnoszą sie rygielki, drzwi się otwierają (obojętne czy otwieram od kierowcy czy od pasażera)
Gdy chcę zamnąć drzwi - przekręcam kluczyk, nie słychać pomki, a rygielek się schowa (i zamek zamknie) jak go przekręce mocniej (tzn bez centralnego - siłą). To samo się dzieje od strony kierowcy i pasażera. Jednym słowem - centralny otwiera (pompka pracuje), ale nie zamyka (pompka nie pracuje)

Pomóżcie więc - od czego zacząć poszukiwania...

u mnie jest to samo :kwasny:
pawelek03576
Gaduła

Postprzez wojtas3 » 11 maja 2009, o 19:50

Ja już odpowiedź mam. Wyciągnąłem pompkę - w środku od jakiegoś czasu wygląda, że rządziła woda. Styki zaśniedziałe, w środku niebieski nalot. Przypuszczalnie gdzieś coś zwarło i teraz zonk. Wyczyściłem, wydmuchałem ale niestety. Podpiąłem w aucie, naciskałem na pilocie otwórz/zamknij - przy otwieraniu pompuje, przy zamykaniu nie. Ot cała filozofia. Trzeba mi teraz speca, który to ogarnie i powie czy da się naprawić. A tymczasem poszukam chyba "nowej" na alledrogo. Taka kupa...
wojtas3

Poprzednia stronaNastępna strona

- - -

Powrót do Nadwozie