Zamki, wkładki zamków i inne

Wszystkie informacje o elementach nadwozia

Moderator: Moderator

Postprzez pablomed » 16 lis 2010, o 21:33

ano widzisz pewnie racja, nie pomyślałem
pablomed
Members

Problem z otworzeniem drzwi

Postprzez foch007 » 26 lis 2010, o 20:07

witam,

dziś z rana otworzyłem samochód normalnie wszystko wsiadłem odpaliłem i wysiadłem, żeby szyby skrobać, po wszystkim nie mogłem zamknąć drzwi od kierowcy. Wyłączyłem samochód palcem popchnąłem ten cyngiel co zachodzi na bolec i drzwi zamyka no i zamknąłem drzwi.
No i teraz mam wielki problem.
Nie mogę otworzyć w ogóle drzwi z przodu, zarówno od kierowcy jak i pasażera. Drzwi z tyłu z lewej, z prawej, jak i bagażnik normalnie otwierają się z pilota jak i z kluczyka. Kluczyk bez problemu wchodzi we wszystkie zamki i słyszę jak pracuje pompka, bolczyki w drzwich (w czterech) normalnie odskakują, zarówno jak z pilota alarm wyłączam, jak i kluczykiem otwieram, tylko nie mogę otworzyć całego przodu :/

Może ktoś ma jakiś pomysł co mogło się stać, bo nie wiem, czy dam rady rozebrać drzwi od wewnątrz.
foch007
Berbeć

Postprzez pablomed » 26 lis 2010, o 20:51

mrozik pierwszy, zasyfiony wewnątrz zamek zamarzł , pewna metoda naprawy do zdjęcie tapicerki wyjęcie zamków rozkręcenie, wyczyszczenie i nasmarowanie - sporo roboty niestety. Można próbować napsikać koło rygla do zamka WD40 - może pomóc a może nie.
pablomed
Members

Postprzez foch007 » 26 lis 2010, o 22:27

ok temat do zamknięcia, przód zamarznięty, zgrzałem go, udało się otworzyć, wd-40 użyty, jutro gruntowne czyszczenie zamków, dzięki i pozdrawiam
foch007
Berbeć

Postprzez Procent » 29 lis 2010, o 20:34

u mnie jest tak zimą. ale ni cholery ani od zewnątrz ani od wewnątrz. Chyba że w środku auto jest dośc micno nagrzane to od zewnątrz się otworzą, ale od środka nie. wszystko było czyszczone benzyną, smarowane i dalej to samo. linka też regulowana. Jak jest ciepło problem znika. Chociaż po ostatnich śniegach i mrozach problemu nie było
Weźmiesz mnie na prostej?? A ja Cię zniszczę na zakręcie!!

Mój Goferek
Procent
Members

Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez kasta » 30 lis 2010, o 18:11

rullic napisał(a):ok, jutro się za to wezme

[ Dodano: 2010-06-01, 14:38 ]
problem zlikwidowany , ten drucik od klamki wewnętrznej nie cofnął się całkowicie i blokował mechanizm

Chyba mam to samo, tylko z drzwiami od kierowcy - nie otwierają się ani od zewnątrz ani od środka. Jakimś cudem udało mi się ściągnąć tapicerkę ale w żaden sposób nie mogę otworzyć drzwi. Dostęp do mechanizmu jest bardzo słaby, bo wszystko zabudowane jest białym plastikiem od centralnego. Nie rozumiem za bardzo gdzie powinien się cofać ten drucik od wewnętrznej klamki, o którym piszesz? U mnie podczas pociągania za klamkę, względnie za ten drut od wewnęrznej klamki, czuć delikatny opór, po którym w środku coś delikatnie przeskakuje, jakby ślizgało się zamiast zwalniać zatrzask. Możecie mi coś poradzić?

Dodam tylko, że problem na pewno nie ma nic wspólnego z zamarzaniem, zdarzał się losowo parę razy w ciągu roku, ale zawsze jakoś samo się naprawiało, do tej pory. A teraz auto stoi w garażu z temperaturą pow. zera.
kasta
Berbeć

zamek w drzwiach i nie tylko

Postprzez silspaw » 1 gru 2010, o 12:03

Witam.
1. Mam problem z zamkiem w drzwich, który wyglada następująco. W czasie przekręcania kluczyka (obojętnie czy otwieram czy zamykam drzwi) klucz można wyjąć w każdej pozycji(włożenie i wyciągnięcie kluczyka powinno odbywać się w pozycji poziomej, no wiecie co mam na mysli :-D ). mało tego w dziurkę od klucza mogę włożyc cokolwiek: śrubokręt, klucz od domu itp i zamek mozna przekręcić. W czym tkwi problem??? Czy to wina samej wkładki czy czegoś innego?

2. Jak zdemontować zbiorniczek od płynu wspomagania, chcę owinąć aku na zimę i jesli to możliwe odsunąć ciut zbiorniczek od aku bo jest między nimi niewiele miejsca na obłożenie czymkolwiek.Pozdro
silspaw
Badacz tematu

Postprzez trollu » 1 gru 2010, o 22:48

1. Jakieś zapadki będą chyba wyrobione. chyba sama wkładka pomoże
2. a nie prościej wyciągnąć aku i owinąć? uchwyt chyba na 1 śrubie się trzyma
Sarkazm - ponieważ strzelanie do idiotów jest wciąż nielegalne.
trollu
VIP

Rocznik: 0
Silnik: byl ADY jest M52TUB28
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: kombi

Postprzez silspaw » 2 gru 2010, o 12:07

Wiem że prosciej wyciągnąć i owinąć aku ale od strony zbiorniczka mogłobybyć więcej miejsca i myslałem nad jego odsunięciem.Dzieki,punkcik i zamykam
silspaw
Badacz tematu

Postprzez pablomed » 2 gru 2010, o 12:37

silspaw, aku daje się przesuwac przód/tył, pod warunkiem że nie jest za duzy
pablomed
Members

Postprzez QKi89 » 2 gru 2010, o 18:27

Procent, mam ten sam problem, wystąpił on w poprzedniej zimie ale po tych mrozach ostatnio znów dał mi się we znaki. Poradziłeś sobie jakoś z tym problemem?
Mój Mysticblue GT - zapraszam ;-)
QKi89
Badacz tematu

Postprzez Procent » 2 gru 2010, o 19:06

Nie, bo problem się teraz nie powtarza
Weźmiesz mnie na prostej?? A ja Cię zniszczę na zakręcie!!

Mój Goferek
Procent
Members

Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Poprzednia stronaNastępna strona

- - -

Powrót do Nadwozie