Zamki, wkładki zamków i inne

Wszystkie informacje o elementach nadwozia

Moderator: Moderator

Postprzez pablomed » 8 gru 2012, o 19:38

Jeśli da się otworzyć i zamknąć przyciskiem od środka a kluczyk lekko się obraca to sugeruje złamane wiosełko klamki, pod tym hasłem znajdziesz opisy.
pablomed
Members

Postprzez Emiczka » 8 gru 2012, o 23:18

Może po prostu przymarzł;p
Emiczka
VIP

Rocznik: 2003
Silnik: 1.6 passat B5fl
Paliwo: PB
Nadwozie: kombi

Klamka w drzwiach ma humory...

Postprzez Vengazo » 8 gru 2012, o 23:53

Witam,
Więc tak wiadomo jak to golfy raz coś działa a raz nie, no i dzisiaj miałem pechowy dzień pierw rano autko tak przez noc zamarzło,że odpalić nie chciało hah ale dobra udało się po pewnym czasie pozamarzało każde możliwe miejsce zamki itp ( NORMALKA WIEM ), nie mogłem wgl drzwi otworzyć więc postanowiłem kupić silikon i wysmarować solidnie uszczelki rano się okaże czy działa ale wracając do mojego pytania. Wsiadam z pod sklepu do auta razem z pasażerem do samochodu, drzwi normalnie sie otworzyły dojechałem do domu ( 5 min drogi ) i naglę pasażer,że wysiąść nie może no to ja o ch** chodzi haha ciągnę klamkę i nic w końcu zaskoczyło coś i się otworzyły ale pytanie o co chodzi ? Czy to wina temperatury ? Czy może psuje się mechanizm klamki czy co ? Zamek był otwarty ( odpowiedź z góry na pytania ).

Pozdrawiam
Vengazo
Badacz tematu

Rocznik: 2009
Silnik: 1.9
Paliwo: ON

Postprzez Opik » 9 gru 2012, o 01:23

Może średnio Cię to pocieszy, ale - w Polówce mieliśmy tak co chwilę w zimie, piękny numer - otwierasz samochód bez problemu, wsiadasz, odpalasz, wychodzisz żeby odśnieżyć, chcesz wejść - skucha, ciągniesz za klamkę i nic :D Od środka nic, od zewnątrz nic - i sieeeaaa jak te małpy przez tylne drzwi do środka (dobrze że to kombi było :lol: ). Kiedyś identyczne kombi spotkaliśmy po nartach, zagadaliśmy - identyczny problem, cuda na kiju. Zresztą są miliony postów o tym w necie. Z czasem jak się samochód trochę nagrzał był postęp - można było otworzyć drzwi od zewnątrz. Także miód malina, dojeżdżasz na miejscówkę, otwierasz szybę, otwierasz się od zewnątrz i dopiero wysiadasz :lol:

Próbowaliśmy dojść no ale nie dało się, pomagało raz do roku przed zimą rozebranie całego mechanizmu, nawalenia tzw. białego smaru na gęsto i przez rok był spokój

a jako ciekawostka powiem że to robiło się zawsze tylko w przednich drzwiach, w tylnych nigdy
Opik
Members

Silnik: 2.0
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 3-drzwiowe

Re: zamek w drzwiach nie zamyka się

Postprzez Opik » 9 gru 2012, o 01:36

michal284 napisał(a):Witam, mam nadzieje ze dobrze trafilem z mjejscem na tego posta, otorz mam problem z drzwiami. Dzisiaj otworzylem drzwi pasazera (centralny zamek w porzadku), i po otwarciu ten hacyzk w drzwiach nie rusza się i nie chce odskakiwać, nawet przy pociaganiu za klamkę, i teraz prosil bym o pomoc, czy mial ktos taki problem kiedys lub wie jak to naprawić? dodam ze gdy recznie podniose ten haczyk i docisne drzwi i przkrece kluczyk to sie zamkna i to jest jedyne pocieszenie bo jak by sie nie dalo to pod blokiem w nocy mial bym problem :)

pociesze Cię - miałem taką sytuację wczoraj (jak się pieprzy to serią nie) - otwieram drzwi, wsiadam, zamykam... no właśnie w tym problem że nie zamykam, drzwi nie łapią i odbijają się od uszczelki (nie mylić z odbijaniem jak owy dinksior jest przekręcony jak przy zamknięciu drzwi). Jeszcze raz i jeszcze raz i jeszcze raz. No i kiszeniunia. Rozruszałem trochę w rękach - postęp, zamykają się, ale tylko na ten pierwszy klik (niedomknięte). A teraz jakże nieprzewidywalne i niesamowite rozwiązanie z zaskakującymi zwrotami akcji - nazbierało się syfu w ten pipsztyczek, nawaliłem WóDe 40 (%), poruszałem nim jak w delirce, znowu napsikane, znowu poruszane, znowu napsikane, znowu poruszane. Się namachałem tak tą ręką że wiem co czują po planie zdjęciowym budżetowe aktorki z branży Sashy Grey :roll: Ale wypłynął cały syf (piach, błoto, sól, bryndza, stare landrynki), że "łapaczka" chodzi teraz jak marzenie, nie tylko się nie blokuje, ale i drzwi się delikatnie zamykają (a nie jebjeb jak za teściową :roll: ), nic nie przymarza, sialalala baja bongo jednym zdaniem :) polecam !
Opik
Members

Silnik: 2.0
Paliwo: PB+LPG

Postprzez Vengazo » 9 gru 2012, o 11:52

Haha to ładnie też może mechanizm nasmaruje, no ja niestety tyłem nie wyjdę bo mam 3 drzwiowy hah więc nie tak łatwo będzie :D
Vengazo
Badacz tematu

Postprzez mariusz325 » 9 gru 2012, o 12:09

No nie stety w seatach i golfikach tak jest.Polecam przed zimą wyjęcie mechanizmu,wymycie pędzelkiem go w benzynie ,wysuszenie ,i przed włożeniem do drzwi nasmarowanie go i rozruszać.Przerabiane nie raz. ;-)
mariusz325
Gaduła

Rocznik: 1996
Silnik: 1900
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez greg001 » 9 gru 2012, o 12:51

Opik napisał(a): A teraz jakże nieprzewidywalne i niesamowite rozwiązanie z zaskakującymi zwrotami akcji - nazbierało się syfu w ten pipsztyczek, nawaliłem WóDe 40 (%), poruszałem nim jak w delirce, znowu napsikane, znowu poruszane, znowu napsikane, znowu poruszane. Się namachałem tak tą ręką że wiem co czują po planie zdjęciowym budżetowe aktorki z branży Sashy Grey :roll: Ale wypłynął cały syf (piach, błoto, sól, bryndza, stare landrynki), że "łapaczka" chodzi teraz jak marzenie, nie tylko się nie blokuje, ale i drzwi się delikatnie zamykają (a nie jebjeb jak za teściową :roll: ), nic nie przymarza, sialalala baja bongo jednym zdaniem :) polecam

hehehe piątka za opis!
greg001
Gaduła

Rocznik: 1995
Silnik: 2000

Postprzez greg001 » 9 gru 2012, o 12:55

pablomed napisał(a):Jeśli da się otworzyć i zamknąć przyciskiem od środka a kluczyk lekko się obraca to sugeruje złamane wiosełko klamki, pod tym hasłem znajdziesz opisy.

prawdopodobnie jak kolega mówi dużo z tym roboty nie ma - praktycznie wyciągnięcie klamki i wymiana tego elementu
tak to wygląda Obrazek

zazwyczaj ten haczyk się ułamuje
greg001
Gaduła

Postprzez worldwar » 9 gru 2012, o 16:18

Rozumiem. Chwilowo nie mam dostępu do garażu, licze na choćby 1 dzień cieplejszy to się tym zajmę. Bo przy -10 to średnio mam ochotę na operacje przy aucie :D

Jest dokładnie tak jak kolega na górze napisał. Od środka da się zamknąc, kluczyk chodzi lekko.

Czyli w ciemno mogę kupić to ? http://allegro.pl/vw-golf-iii-3-vento-p ... 66868.html
worldwar
Czytacz

Postprzez mkkay » 9 gru 2012, o 16:32

tak to jest to.
zwróć uwagę tylko czy to oryginał czy podróba.
oryginał zakładasz i po sprawie a podróbę trzeba często podpiłować (sam haczyk ) bo jest za szeroki i nie mieści się w oczko zamka
ja za podróbę dałem 7 PLNów podpiłowałem i działa, a oryginał coś ponad 30 zeta więc nie miałem zamiaru przepłacać :-)
moja biała strzała- moj-golf/biala-strzala-variant-1-9td-t50990.html

Nie dyskutuj z idiotą! Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...
mkkay
Members

Postprzez Vengazo » 9 gru 2012, o 17:22

W następny weekend się tym zajmę wjadę autkiem do garażu na cały dzień i to zrobię. Bo strach auto zostawiać na pare godzin bo potem się nie dostane do niego haha :-o
Vengazo
Badacz tematu

Poprzednia stronaNastępna strona

- - -

Powrót do Nadwozie