Chrobotanie na ,,nowej" skrzyni

Wszystkie elementach układu napędowego i skrzyni biegów.

Moderator: Moderator

Postprzez adziok09 » 13 cze 2013, o 23:30

Witajcie

Mam problem ze świeżo wymienioną skrzynią.. otóż skrzynia jest o oznaczeniach DCJ pasuję wszystko fajnie biegi bardzo fajnie nic nie zgrzyta (precyzyjne), lecz jest problem z tym że na postoju jak jest na luzie to trochę chrobocze, jak wcisnę sprzęgło cisza... wymieniałem także łożysko oporowe docisk i sprzęgło wszystko z LUKa.

Moje pytanie brzmi
Czy można z tym jeździć ?
Czy jest jakaś szansa na to że te chrobotanie ustąpi po wlaniu dobrego oleju? Wlałem Valvoline max life
Moze dać jakiś dodatek do skrzyni biegów czy coś?

Tak naprawdę w ogóle mi to nie przeszkadza ale nie wiem czy nie zwrócić tej skrzyni, a w samej skrzyni wcześniejszy olej to jakieś pomyje wymieszane z wodą tak więc mam nadzieje że może ten olej coś da....
adziok09
Badacz tematu

Postprzez kermid » 14 cze 2013, o 00:24

adziok09 napisał(a):Czy można z tym jeździć ?

Można, ja już rok śmigam na takiej skrzyni co śwista i terkocze na luzie,grunt to żeby olej był w normie
adziok09 napisał(a):Czy jest jakaś szansa na to że te chrobotanie ustąpi po wlaniu dobrego oleju?

Jak łożyska w skrzyni są wyrobione to na cuda nie licz....
adziok09 napisał(a):Moze dać jakiś dodatek do skrzyni biegów czy coś?

Nie testowałem żadnych ceramizerów itp jak biegi dobrze wchodzą to bym nie lał,szkoda kasy
adziok09 napisał(a):Tak naprawdę w ogóle mi to nie przeszkadza ale nie wiem czy nie zwrócić tej skrzyni

Zapewne ze szrotu kupiona,ja jak brałem do swojego to się dogadałem z typem to dostałem na 2 miechy gwarancję zwrotu,skrzynia wytrzymał ten okres i tak latam na niej do dziś
kermid
Badacz tematu

Postprzez adziok09 » 14 cze 2013, o 00:47

dzięki za odpowiedź ja też mam gwarancje na miesiąc czasu ale jakbym się uparł to kolejny demontaż skrzyni to kolejne $$ a skrzynia chodzi bardzo dobrze zero zgrzytów itp. na niskich obrotach coś dziwny jest dzięki ale to chyba kolektor wylotowy bo jak mechanik montowal skrzynie to silnik latal po komorze... i chyba przez to kolektor teraz puszcza...
adziok09
Badacz tematu

Postprzez pablomed » 22 cze 2013, o 22:19

adziok09, możesz jeździć póki się nie rozsypie, może to trwać długo zwłaszcza że masz niewysilony motor. Ale może szkoda tej skrzyni skoro wszstkie biegi i synchronizatory sa sprawne, więc do rozważenia wymiana hałasującego łożyska. Jak sam skrzynie wyjmiesz i zaniesiesz na wymiane do speca do drogo nie bedzie, ponoc można to łożysko bez specjalistycznych narzędzi zmieniać , zalezy jak sie czujesz na siłach. Chodzi o łożysko wewnątrz skrzyni, nie wyciskowe jak niektórzy w tej sytuacji myslą, prawdopodobnie wałeczkowe na wałku głównym
pablomed
Members

Postprzez manus2008 » 23 cze 2013, o 10:33

miałem przypadek taki jak ty ze chrobotało ma wolnych wymieniłem na 4 inne skrzynie i dalej to samo

wkońcu okazało się ze wina byla tarczy sprzęgłowej

wada fabryczna na gwarancji wyszła :)
manus2008
Badacz tematu

- - -

Powrót do Napęd i skrzynia biegów