Moderator: Moderator
winne jest jedno z łozysk w skrzyni, najprawdopodobniej tzw "igiełkowe". Łożysko mało kosztuje (6 dych), ale robocizna jeśli zlecisz to warsztatowi - szkoda gadać bo wiadomo - wyciąganie całej skrzyni jest ppracochłonne. Zostawienie tego bez naprawy grozi niestety totalną rozwałką skrzyni.KrysteK_ napisał(a):Jak wcisne pedal sprzegla to ten dzwiek ustepuje.
wyciskowe, ale to nie ono jest winne, bo na odwrót, jeśli jest uszkodzone to hałasuje po wciśnięciu sprzęgłaSotoM napisał(a):łozysko o które opiera sie ten pręt który przechodzi przez długośc skrzyni i wciska docisk - nie wiem jak to dokładnie sie nazywa.
no weź sie nie gorączkuj, kazdy robi błędy, diagnoza na odległość jest trudna. Przerabiałem tema i świetny mechanik mi wmawiał że hałas zanikjający po wciśnięciu sprzęgłe to łozysko w pokrywie. a winne było igiełkowe ktróre cichnie po rozłączeniu skrzynki sprzegłem. Zamiast sie kłucić można poczekać co pytającemu się zepsuło i wtedy przyznać się do błędu no nie? Ja to zrobię napewno.SotoM napisał(a):pablomed, moze sie zastanów a potem poprawiaj kogo kolwiek. mnie nie musisz.wiem co pisze i jak co działa.
KrysteK_ napisał(a):hmm..powiem tak..teraz podczas jazdy nie sluchac tego "wycia" tylko na wolnych obrotach ten walek jak by tarl o cos...po wymianie sprzegla bylo tak ze auto chodzilo tak jak ma chodzic, przejechalem kawalek, stanalem i znow "sfiszczalo" , kiedys podczas jazdy byl ten odglos, ale teraz to ustapilo...
krotko mowiac - wcisne sprzeglo , wszystko jest okej, puszcze go to slychac ten sfist ..
biegi wchodza w miare okej...niekiedy 1 ciezko wchodzi (ale to chyba normalne? ) i niekiedy 4 bieg, ale juz nie zgrzyta, tez to ustapilo..
co o tym myslicie ?:| wymiana skrzyni ? czy wymiana lozyska czy czegos w niej ?
SotoM napisał(a):pablomed, no mi własnie o to chodzi.tak jak napisałeś. jak wciska sie sprzęgło to jest cisza, po puszczeniu sprzęgła następuje hałas. o to własnie chodzi.a wcześniej poprawiłeś mnie.pisząc na odwrót.takze spoko kolo
Powrót do Napęd i skrzynia biegów
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 69 gości