Demontaż skrzyni biegów

Wszystkie elementach układu napędowego i skrzyni biegów.

Moderator: Moderator

Demontaż skrzyni biegów

Postprzez melcu » 3 kwi 2012, o 18:52

Witam, niestety jestem zmuszony zdemontować skrzynię biegów w swoim golfiku. Jest to 1.6 ABU (75kM) . Gniazdo w korpusie skrzyni biegów zamiast kształtu okrągłego przybralo kształt jajka. Jestem już umówiony z tokarzem , że wyrówna mi ten otwór i dobierze kołnież, tuleję i takie tam. Ostatnio udało mi się problem rozwiązać prowizorycznie ale długo to nei wytrzymało :cry:

Moje pytanie brzni : Czy ktoś już to robił w warunkach domowych oraz czy macie jakieś szczególne uwagi przy demontażu skrzyni? Na co powinienem uważać i o czym pamiętać aby nic nie spierniczyć :D

Pozdrawiam ! :mrgreen:
melcu
Czytacz

Demontaż skrzyni biegów

Postprzez ssimbaa » 3 kwi 2012, o 19:24

wlasnie dzis wyciagalem skrzynie w moim golfiku tylko ze 1.8 w domowych warunkach na lewarku przed blokiem bo nie bylo dostepu do kanalu udalo sie, uwazac musisz by odpiac wszystkie przewody i odkrecajac skrzynie nie potracic zadnych srobek nie ma w tym zadnej filozofi odkrecajac skrzynie najpierw odkrec sobie ucho co poduszka sie na niej trzyma ulatwi ci to wyciagniecie skrzyni i nie bedzie ci zawadzac przy wyciaganiu, ja nie pomyslalem i szarpalem sie z skrzynie 3h zeby wyszla z wielkim wysilkiem ale udalo sie. aaa i uwazaj odkrecajac przeguby wewnetrzne bo imbusy/ torxy zalezy co bedziesz mial lubia objezdrzac najlepiej wczesniej oczysc je srubokretem z brudu i powinno ladnie wszystko isc :)
ssimbaa
Berbeć

Postprzez melcu » 4 kwi 2012, o 16:13

a pamiętasz moze jaki był rozmiar tych imbusów lub torxów ? Bo chce to robic dzis w nocy i musze zaopatrzeć się w narzędzia :D
melcu
Czytacz

Postprzez ssimbaa » 4 kwi 2012, o 21:10

nie mam pojecia narzedzia mam w aucie a nie chce mi sie schodzic juz na dol teraz zobaczyc
ssimbaa
Berbeć

Postprzez prezesik » 4 kwi 2012, o 22:20

Do odkręcania różnych elementów w golfie polecam taki zestawik kluczy:

http://tablica.pl/oferta/zestaw-bitow-y ... DHMxb.html

Jest tam też końcówka S2 M12 do szpilek głowicy oraz m. in. śrub przegubów, śrub trzymających silniczek krokowy itp.
prezesik
Members

Postprzez melcu » 5 kwi 2012, o 12:54

No żeby było ciekawiej , to chciałem wam wszystkim powiedziec , że udało mi się odkręcić wszystko POZA 1 , pieprzoną śrubą trzymającą półoś przy skrzyni.
I to popsuło cały mój plan, gdyż teraz jest to jedyna przeszkoda przed wyciągnięciem skrzynki. tylko że ukręciło się gniazdo na gwiazdkę w śrubie. I za cholere nie wiem jak to odkręcić ;/ wszystkie inne poszły i z jednej i z drugiej strony. tylko jedna nieszczęsna została.
melcu
Czytacz

Postprzez prezesik » 5 kwi 2012, o 14:10

melcu napisał(a):ukręciło się gniazdo na gwiazdkę w śrubie.
nabij jakiś większy spline lub torx
prezesik
Members

Postprzez melcu » 5 kwi 2012, o 14:56

myślałem żeby szlifierką śrubę zjechać z 2 stron zeby bylo || i wtedy ją wykręcić jakimś francuzem czy czymś.

też ku**a wymyślili te gwiazdki :-x
melcu
Czytacz

Postprzez ssimbaa » 5 kwi 2012, o 22:52

mialem to samo nabilem wiekszego torxa i poszlo :)) przy skladaniu zaopatrz sie w nowe sruby i dobrze je dokrec :)
ssimbaa
Berbeć

Postprzez melcu » 6 kwi 2012, o 12:11

Odkręciłem zacisk przy jednym kole i udało sie wyjąć półośkę ze stron koła. Z tamtą śrubką będę się męczył po wyjęciu skrzyni (z jedną półosią) ale lepsze to nic niż :mrgreen:
melcu
Czytacz

- - - aikido wrocław

Powrót do Napęd i skrzynia biegów