Dziwne odglosy podczas jazdy

Wszystkie elementach układu napędowego i skrzyni biegów.

Moderator: Moderator

Postprzez Tapi » 3 cze 2010, o 06:56

Witam
Chciałbym byście mi doradzili.
Otóż mam poważny problem.
Podczas jazdy zaczynajac od 1 po 4 bieg strasznie głosno pracuje mi samochód jakby tarł o coś w srodku. gdy wsisne 5 bieg ten problem znika całkowicie ale przy kazdej następnej redukcji pojawia sie ten problem. zaczeło sie to pare dni temu ale teraz jest coraz głosniej nawet łozysko oporowe zaczeło głosniej stukac nawet na luzie
Tapi
Czytacz

Postprzez prezesik » 3 cze 2010, o 14:11

zalecam sprawdzenie poziomu oleju w skrzyni, czy w ogóle jest.
prezesik
Members

Postprzez SotoM » 3 cze 2010, o 22:00

prezesik25 napisał(a):sprawdzenie poziomu oleju w skrzyni, czy w ogóle jest.
popieram i moze zacznij szukac drugiej skrzyni bo ta to juz ma marnęszanse... a na naprwę jej twój portwel zbiednieje.
Mój były SotoMoVWóz

Powered by diesel inside -by Leopard
SotoM
Members

Rocznik: 2007
Silnik: BRD
Paliwo: ON
Nadwozie: kombi

Postprzez Tapi » 4 cze 2010, o 21:04

skrzynie napewno sprawdzimy narazie jutro zabieram sie za wymiane tylnich tuleji i łożysk z przodu i z tyłu. jesli nie poprawi sie to napewno bedzie to problem ze skrzynią biegów.

problem nie wystepuje jesli są małe predkości do 40 km/h powyżej juz zaczyna charczec napewno sprawdzimy sprzęgło, docisk i łozysko oporowe które od nowości klekotało a teraz ten dzwiek sie wzmógł. pozniej skrzynie.

olej w skrzyni wiem ze wymieniłem w zeszłym roku na pełny syntetyk bo poprzedni to był jakiś syf.

ale myśle ze to mozliwe ze łożysko w prawym przednim kole bo tydzien temu złapałem gume i skrzywiłem felge jak sie zatrzymałem po jakimś czasie felga razem z oponą była gorąca

[ Dodano: 2010-06-07, 07:55 ]
otóż sprawa ma sie tak.
podnieśliśmy auto i uruchomiliśmy je na każdym biegu słychać ten sam dźwięk ale już w mniejszym stopniu może dlatego ze koła nie dotykają ziemi i słychać samo toczenie sie ich. po odkręceniu połosi od skrzyni i ponownym uruchomieniu auta skrzynia chodzi cicho i równo be zgrzytów ani charczenia jakie jej towarzyszyło podczas jazdy normalnej.

wiec zdaje mi sie że problem tkwi z łożyskach kół które są ewidentnie do wymiany.
Tapi
Czytacz

- - -

Powrót do Napęd i skrzynia biegów