przez Tapi » 4 cze 2010, o 21:04
skrzynie napewno sprawdzimy narazie jutro zabieram sie za wymiane tylnich tuleji i łożysk z przodu i z tyłu. jesli nie poprawi sie to napewno bedzie to problem ze skrzynią biegów.
problem nie wystepuje jesli są małe predkości do 40 km/h powyżej juz zaczyna charczec napewno sprawdzimy sprzęgło, docisk i łozysko oporowe które od nowości klekotało a teraz ten dzwiek sie wzmógł. pozniej skrzynie.
olej w skrzyni wiem ze wymieniłem w zeszłym roku na pełny syntetyk bo poprzedni to był jakiś syf.
ale myśle ze to mozliwe ze łożysko w prawym przednim kole bo tydzien temu złapałem gume i skrzywiłem felge jak sie zatrzymałem po jakimś czasie felga razem z oponą była gorąca
[ Dodano: 2010-06-07, 07:55 ]
otóż sprawa ma sie tak.
podnieśliśmy auto i uruchomiliśmy je na każdym biegu słychać ten sam dźwięk ale już w mniejszym stopniu może dlatego ze koła nie dotykają ziemi i słychać samo toczenie sie ich. po odkręceniu połosi od skrzyni i ponownym uruchomieniu auta skrzynia chodzi cicho i równo be zgrzytów ani charczenia jakie jej towarzyszyło podczas jazdy normalnej.
wiec zdaje mi sie że problem tkwi z łożyskach kół które są ewidentnie do wymiany.