Dziwny dzwięk podczas jazdy w oklocy skrzyni biegów!POMOCY!

Wszystkie elementach układu napędowego i skrzyni biegów.

Moderator: Moderator

Postprzez Pawlak539 » 12 lut 2012, o 23:25

Witam Wszystkich!

Postanowiłem dzisiaj wybrać się dziś na niedzielną wycieczkę ze znajomymi moim Golfem 3 i stało się coś bardzo dziwnego. Podczas jazdy na 2,3,4 i 5 biegu wydobywa się dziwny dźwiek z okolicy skrzyni biegów, jest to dzwięk jak by np,,łożysko chodziło na sucho" lub coś w tym rodzaju. Lecz gdy jadąc np 60km/h i majac dosyć wysokie obroty, puszczę gaz to dżwięk nie zanika ale w momencie wciśnięcia sprzęgła ustaje. Samochód nie stracił mocy, sprzęgło się nie ślizga, lecz troche gorzej zaczęło brać. Co może być tego przyczyną? bardzo proszę o pomoc.!
Pawlak539
Czytacz

Postprzez prezesik » 17 lut 2012, o 05:20

Pawlak539 napisał(a):Co może być tego przyczyną? bardzo proszę o pomoc.!

Jeżeli po wciśnięciu pedału sprzęgła dźwięk ustaje tzn., że masz mało oleju w skrzyni. Dolej oleju i problem powinien zniknąć.
Miałem to samo przez 2 lata w dwóch autach ( mój MK3 i polo 86c2f ). Dźwięk pojawiał się w chłodniejsze dni ( poniżej +5 stopni ). Dolanie oleju pomogło.
Ten dźwięk wydaje któreś łożysko na wałku sprzęgłowym ( nie oporowe ) znajdujące się w środku skrzyni, które bez oleju chodzi "na sucho".

Daj znać o efektach dolania oleju.
prezesik
Members

- - -

Powrót do Napęd i skrzynia biegów