Dziwny dzwięk

Wszystkie elementach układu napędowego i skrzyni biegów.

Moderator: Moderator

Dziwny dzwięk

Postprzez e.d.d.i.e » 3 paź 2011, o 09:08

Witam serdecznie :)

Mam taki problem: gdy jadę samochodem to po odjęciu gazu słychać dziwny dźwięk tak jakby ze skrzyni biegów. Gdy dodam trochę gazu lub wcisnę lekko sprzęgło to dźwięk ustępuje. Zauważyłem to po myciu silnika chociaż mogło to być wcześniej słyszalne lecz tego nie zauważyłem bo zawsze gra muzyka. Co może być tego przyczyną ?? Jako tako nie wpływa to jakoś na jazdę tylko jest wkurzające. Przy okazji pierwszego problemu mam jeszcze jedno pytanie. Co może powodować że pedał gazu ciężko chodzi ?? Problem na pewno pojawił się po umyciu silnika. Nasmarowałem linkę ale dalej ciężko chodzi. Może chemia spowodowała że ten mechanizm ze sprężyną ciężko chodzi stąd ten problem tylko jak go rozwiązać ??
Z góry dziękuję za odpowiedź :)
Pozdrawiam

Samochód to Golf 3 1.4B 93r
e.d.d.i.e
Berbeć

Dziwny dzwięk

Postprzez greg_117 » 3 paź 2011, o 16:43

Co do dźwięku to sprawdź stan oleju ja tak samo miałem :) podpowiedział mi kolega Prezesik25 Do mojej skrzyni weszło prawie 1,4 litra oleju ;/ ale widzę,że masz ten sam problem z tym dźwiękiem jak każdy :) u mnie po zalaniu skrzyni olejem nadal on jest i mechanik mówił,że to może być któreś łożysko ale powiedział,że mogę jeździć :) lecz niech wypowiedzą się osoby lepiej doświadczone :)

Do linki gazu nie pomogę :/
greg_117
Gaduła

Postprzez e.d.d.i.e » 4 paź 2011, o 11:02

Co do linki gazu to sytuacja się poprawia. Może ta chemia cos spowodowała i teraz się "wyrabia" to wszystko albo po prostu się przyzwyczajam :) Co do skrzyni to pojawia się takie zgrzytanie gdy zaczyna hamować silnikiem. Biegi wchodzą płynnie. Olej w tym roku był wymieniany ale jeszcze sprawdzę czy czasami coś go nie ubyło. A może już po prostu się coś sypie sypie w środku :-?

[ Dodano: 2011-10-04, 14:08 ]
Mam taka sugestię do tego problemu i prosiłbym o potwierdzenie lub zaprzeczenie. Czy problem może leżeć w łożysku oporowym ??

[ Dodano: 2011-10-05, 09:50 ]
Jeszcze mam jedno pytanie: czy mechanizm biegu piątego podejdzie od skrzyni od polo ?? rozebrałem wczoraj ten mechanizm i okazało się że rozleciane jest takie łożysko wałeczkowe czy jak to sie nazywa i przy okazji tego wykruszyło mi prawie całą jedną zębatkę. Myślę że to było przyczyną tego dziwnego hałasu bo hałas był tylko na 5 biegu.

[ Dodano: 2011-10-06, 13:24 ]
Problem powiedzmy ze się rozwiązał. Znalazłem na szrocie golfa II i zobaczymy czy będą części pasować. A jak nie to skrzynia biegów na auto złomie za 250 zł. Bo 430 zł za jedno koło zębate w sklepie to drobna przesada :-)

[ Dodano: 2011-10-07, 00:04 ]
I maszynka zrobiona :) wszystko z II pasowało a za części tylko 10 zł :)
e.d.d.i.e
Berbeć

Postprzez czarus21 » 16 paź 2011, o 20:53

e.d.d.i.e otwórz maskę swojego golfa złap go za silnik i poruszaj nim do przodu i do tyłu możliwe ze jesz to poduszka silnika ja tak w swoim mam od wczoraj i ten (zgrzyt pisk) dochodzi właśnie z okolic poduszki silnika choć nie jestem pewien jak jutro będę miał czas to podjadę do jakiegoś mechaniora (pisk lub szuranie pojawia się przy puszczeniu nogi z gazu )
czarus21
Badacz tematu

Postprzez e.d.d.i.e » 17 paź 2011, o 12:08

U mnie sprawa już się rozwiązała. Jak pisałem był to mechanizm biegu piątego i po wymianie kół zębatych i łożyska wszystko pięknie chodzi. Poduszki pewnie tez mam wywalone bo 18 lat to dużo ale jak na razie się nie odzywają :)
e.d.d.i.e
Berbeć

- - -

Powrót do Napęd i skrzynia biegów