Jak podciągnąć linkę od sprzęgła ??

Wszystkie elementach układu napędowego i skrzyni biegów.

Moderator: Moderator

Postprzez Bonix » 15 lis 2008, o 17:25

Witam
Mam mały problem gdy wrzucam 2 to słyszę drobne zgrzytnięcie co można z tym zrobić aby temu zapobiec podciągnąć linkę od sprzęgła ale jak?? proszę o pomoc.
Bonix
Badacz tematu

Postprzez marko1967 » 15 lis 2008, o 21:18

Bonix, jeżeli masz linkie z samoregulatorem to może być obiawem że linka kaput jeżeli jest bez samoregulatora to wystarczy lekko podkręcić śrube na końcu linki która jest pod łapą od skrzyni biegów ale jeżeli jest to zgrzyt tylko na 2 biegu to może być obiawem że poszedł synchronizator 2 biegu z tego co wiem to jest to mankament wielu golfów sam to mam jedyna rada to jak ruszasz z 1 biegu i zanim wrzucisz 2 bieg poczekaj odrobine dłużej aż silnik zejdzie z obrotów i dopiero wbijasz 2 bieg a jezeli jest faktycznie synchronizator i aby się tego pozbyć to wymiana synchronizatora Cię czeka pozdrawiam
marko1967
Members

Postprzez mani51 » 15 lis 2008, o 22:00

Bonix, marko1967 ma rację to raczej wina synchronizatora bo sprawny synchronizator działa tak że nie wrzucisz biegu dopóki nie wyrównają się prędkości elementów zazębiających się tzn przy luźnej lince czyli niecałkowitym wysprzęgleniu będzie opór przy wbijaniu biegu ale nie zazgrzyta...u mnie też zgrzyta dwójka a jak już koniecznie chcę przykozaczyć moim 1,6 8V 75KM to przy wrzucaniu dwójki na wyższych obrotach pociągam drążek do pierwszego wyczówalnego oporu i dopiero po chwili dociskam tzn daję czas synchronizatorowi na zadziałanie
mani51
Members

Postprzez Bonix » 15 lis 2008, o 22:31

A ile kosztuje wymiana tego synchronizatora i co trzeba przy tym robić ??
Bonix
Badacz tematu

Postprzez mani51 » 15 lis 2008, o 22:57

skrzynia na stół i trzeba ją rozkręcić a póżniej poskładać...samemu bez doświadczenia lepiej się za to nie brać a mechanik skasuje Cię tak że hej - myślę że 500 -1000zł a w tym przedziale cenowym to już używkę kupisz...fakt że nie wiadomo czy w lepszym stanie ale zmierzam do tego że najlepiej to się przyzwyczaić do tego zgrzytu i unikać go a jak skrzynia całkiem padnie to założyć inną
mani51
Members

Postprzez Bonix » 15 lis 2008, o 23:04

mani51 Słuchaj u mnie to tak czasami zgrzytnie nie cały czas myślę że to linka no jak wcisnę mocniej pedał to tak się nie dzieje... A nie ma jakiś mechanicznych "chwytów" żeby tę linkę chociaż troszeczkę podciągnąć ??
Bonix
Badacz tematu

Postprzez mani51 » 15 lis 2008, o 23:16

Bonix napisał(a):wcisnę mocniej pedał to tak się nie dzieje

jak to mocniej? Wciskasz go w podłogę czy jak?

Sprzęgło zawsze trzeba wciskać do końca i będzie ok

a linki z samoregulatorem nie da się naciągnąć ręcznie chyba że przerobisz - u mnie wystarczyła mała sprężynka i reguluję ręcznie przez obracanie samoregulatora ale u brata to już musiałem kombinować i reguluje się przez podkładki :zdegustowany:
mani51
Members

Postprzez Bonix » 16 lis 2008, o 07:56

u mnie wystarczyła mała sprężynka i reguluję ręcznie przez obracanie samoregulatora

jak to zrobić ??
Bonix
Badacz tematu

Postprzez mani51 » 16 lis 2008, o 08:37

Bonix napisał(a):jak to zrobić?

ja mam jakiś inny samoregulator i u mnie wystarczyło ściągnąć dekielek pod którym są plastikowe kliny zaciskające się na pancerzu. orginalnie było tak że te kliny nie były niczym dociskane ale nie zawsze dobrze się zaciskały i czasem sprzęgło wpadało w podłogę a wtedy biegu nie dało się wbić. Ja wziąłem sprężynę (ma nachodzić na pancerz), odciąłem kilka zwoii i włożyłem pod dekielek i ona mi dociska te kliny. Już ponad rok tak jeżdżę i nie mam żadnych problemów...U Ciebie pewnie jest taki samoregulatur jak u brata a ten to musiałem całkiem rozwalić i wstawić kawałek tulejki a jedyny sposób na regulację to dokładanie lub ujmowanie podkładek...najlepiej popytać w sklepie o linkę z regulacją ręczną od golfa 2 chyba 1,6 - pasuje bez problemu

jak możesz to zrób zdjęcie samoregulatora i wrzuć tutaj to Ci powiem czy da radę tak jak u mnie
mani51
Members

Postprzez Bonix » 16 lis 2008, o 17:47

Już wszystko ok przestawiłem takie 2 ząbki na samoregulatorze i działa temat można zamknąć dzięki za pomoc wszystkim
Bonix
Badacz tematu

- - -

Powrót do Napęd i skrzynia biegów