Witam mam takie pytanie jak odkręcić skrzynie biegów w 1.6 ABU i czy będzie mi pasowała skrzynia z 1.4 Wczoraj moja skrzynia się rozpadła i olej wyciekł . Mam skrzynie do kupienia i jutro mam jechać wykręcić i chce się dowiedzieć jak dokładnie to zrobić . Jaki olej do skrzyni kupić? proszę o pomoc .
odkręcasz wszystkie śruby dookoła skrzyni, wyciągasz rozrusznik , no i pytanie czy wyciągasz z półosiami z auta czy półosie zostają w aucie. jeśli wyciągasz z półosiami to musisz odkręcić śruby z przegubu od piast, jeśli zostają to musisz odkręcić od zaje...nia śrubek przy skrzyni na torx od przegubów wewnętrznych. Najlepiej ( podejrzewam ze auto na części to juz nie bedzie miało pasa przedniego) odkręcic pokrywe z dołu jeśli bedzie mieć, odpiąć linke sprzegła , szarpnąć raz może dwa i wypadnie w dół lub wyciągnąć do przodu........ proste do zrobienia, trudne do opisania
ok dzięki za odpowiedz skrzynia już wyciągnięta z dawcy jutro będzie zakładana do mojego mam skrzynie od 1.4 to prawda że mogą być teraz krótsze przełożenia ?:P
tu cię zasmuce że może nie pasować. chodzi o grubość wałka itd. przełożenia nie wiem. i upewnij sie ze skrzynia jest 5biegowa bo do 1.4 szły 4biegowe też
jest z golfa 1.4 93r jutro zobaczę przy zakładaniu jeśli nie bd pasować to jadę oddać bez problemu . ja mam 1.6 i tez 93r a do 1.4 i 1.6 podobno są takie same skrzynie
tak było ale to przez mechanizm różnicowy wróciłem do domu 30km bez oleju . Juz jest nowa skrzynia i wszystko śmiga Wlałem 3 L oleju całkowity koszt 600zł
Jedziesz na zlom walisz mlotem w pierwsza skrzynie z brzega i juz masz late na dziure wielkosci piesci,a jak sie satelity wysypaly to juz gorsza sprawa))