jedynka niechce wchodzić

Wszystkie elementach układu napędowego i skrzyni biegów.

Moderator: Moderator

jedynka niechce wchodzić

Postprzez GITgostek » 1 gru 2008, o 16:51

witam mam taki problem w golfie że jedynka nie chce wchodzić

wcześniej ciężko wchodziła tylko coś ją blokowało jakby jakaś przeszkoda tam była

teraz w ogóle jedynki jakby niema i na jej miejscu jest luz nie da się już w ogóle wbić i musze ruszać z dwójki

pozostałe biegi wchodzą bez zarzutów wsteczny też normalnie wchodzi

prosze o pomoc powiedzcie co to moze być, w czym jest problem

jeden gostek mechanik mówił że to może być kaseta zmiany biegów
GITgostek
Badacz tematu

jedynka niechce wchodzić

Postprzez morsdicti » 1 gru 2008, o 19:14

Ja miałem taki sam problem, pomogło przesmarowanie wszystkich tych cięgien idących od lewarka do wybieraka itd .... no i w moim przypadku niestety wyrobiły się te plastikowe tulejki (niestety ciężko jest je dostać oddzielnie), mi pewien magik dotoczył je na tokarce zgodnie z oryginałem i jest git .... zobacz też czy nie wypięły się z wybieraka. Robiłeś coś ze skrzynią biegów ? może jest źle ułożona ? Ogólnie przeglądając inne fora zauważyłem, że w 1.9D i 1.9TD ten problem jest bardzo częsty .... Mi na początku jak się z nim borykałem pomagało wrzucanie jedynki poprzez delikatne wciskanie drążka tak jakbym chciał wrzucić wsteczny i wtedy zapinała się jedynka chociaż nie raz był to wsteczny he bo zasada jest tu jedna w autach z tą skrzynią jedynke wrzuca się w momencie gdy auto stoi w miejscu a nie gdy koła się toczą ... ludzie pchają ją na silę aż silnikiem zarzuci i potem jest problem bo nie wchodzi :/
morsdicti
Members

Postprzez GITgostek » 1 gru 2008, o 19:18

ja też wcześniej lekko drążek tak jakby na wsteczny przyciskałem i wchodziła ale teraz w ogóle zamiast jedynki trójka jest , wrzucam jedynke a tu trójka

[ Dodano: 2008-12-01, 18:23 ]
tylko powiedzcie że nie musze skrzyni wymieniać bo tego sie najbardziej obawiam
GITgostek
Badacz tematu

Postprzez morsdicti » 1 gru 2008, o 21:47

Wątpię żebyś musiał wymieniać skrzynie ;) ten typ tak ma tak jak pisałem jedź do dobrego mechanika wytłumacz mu jaki jest problem, ta jedynka na pewno tam jest :) ja po pewnym czasie doszedłem do wprawy i tylko ja w swoim golfie umiałem wrzucić jedynkę he szybkim energicznym ruchem ... wiesz no z tym teoretycznie jeżeli jest to kwestia że cięgna się gdzieś zacinają czy coś .... można jeździć ale ja bym Ci radził jechać i to zrobić najprościej, możesz nawet we własnym zakresie rozebrać tunel pod dźwignią i posmarować wszystko co wydaje Ci się, że mechanicznie się rusza :) mi pomogło nie wiem jak Tobie ...
morsdicti
Members

Postprzez seb » 1 gru 2008, o 22:06

Ja mialem tak samo jedynka nie wchodzila odrazu, trzeba bylo jej szukac. Powiedzialem mechanikowi jak to wyglada, podobno mozna to wyregulowac jakims "mechanizmem" pod lewarkiem i wszystko wrocilo do normy;) nie pamietam ile to kosztowalo ale wliczyl mi ta regulacje w cene innej roboty ktora mi wtedy robil. Pojedz do mechanika i wyreguluj.
seb

Postprzez morsdicti » 1 gru 2008, o 23:10

Tak jak napisał przedmówca to nic strasznego jakby Ci skrzynia siadała to byś miał problemy innego typu np: zgrzytanie, szarpanie, brak innych biegów itd ... tak jak napisałeś jedynka zazwyczaj sypie się razem z wstecznym u Ciebie z wstecznym ok także luz.... ja Ci powiem jeszcze, ze przy regulowaniu tych biegów rzeczywiście tak jak napisał mój przedmówca ... jedynke mi wyregulowali ale potem ciężko wchodziła piątka :) ale po pewnym czasie to się jakoś ułożyło że tak powiem ... i jest optymalnie dobrze ... zarówno jedynka jak i piątka nie wchodzą idealnie ale ..... bez użycia siły i to jest ważne .... to nie nowe auta są:P
morsdicti
Members

Postprzez GITgostek » 2 gru 2008, o 20:35

ok ,chłopaki dzięki za pomoc , pojade do mechanika i sie wszystko wyjaśni tylko musze po wypłate najpierw wziąć
GITgostek
Badacz tematu

- - - Zdrowie - https://www.ti-amo.pl - Zdrowie

Powrót do Napęd i skrzynia biegów