klekotanie, chrobotanie przy wciskaniu sprzęgła

Wszystkie elementach układu napędowego i skrzyni biegów.

Moderator: Moderator

Postprzez sfirek » 19 gru 2011, o 20:06

Witam mam problem, gdy wciskam sprzęgło to słychać głośne chrobotanie, klekotanie w sumie trudno to określić , jak jest już na biegu to wszystko jest ok biegi wchodzą płynie nic nie zgrzyta itp. ... po przeczytaniu dużej ilości tematów wydawało mi się że to te łożysko oporowe więc mechanik wymienił mi to i po założeniu okazało się że nic się nie zmieniło ( przy wymianie ściągnął skrzynie biegów i okazało się że tam tego łożyska nie było tylko wystarczyło ściągnąć lewe przednie koło i za zieloną zaślepką mamy swobodny dostęp do tego łożyska więc w sumie zapłaciłem za ściągnięcie niepotrzebnie skrzyni hehe :P pisze to bo może komuś się przyda :) )
I dlatego mam pytanie co w dalszej kolejności można wymienić bo skrzynie mam regenerowana sprzęgło kompletne sachs wymieniane w styczniu i nie wiem co może być przyczyną tych dzwięków bo nie stać mnie na ściąganie co chwile skrzyni hehe a autko do Golf III 1.9 TD 95 r.
Pozdrawiam
ps. takie Łożysko mi wymieniono
sfirek
Berbeć

Postprzez prezesik » 19 gru 2011, o 23:47

A olej w skrzyni masz? Bo bez oleju skrzynia będzie tak właśnie klekotać.
prezesik
Members

Postprzez sfirek » 20 gru 2011, o 00:15

no mechanik mówił że jest i że zauważył tam dużo opiłków ale biegi mi wchodzą bez oporu i zgrzytu no i ten dżwięk jest tylko przy wciśniętym sprzęgle to skrzynia chyba nie ma nic do tego tak myśle
sfirek
Berbeć

Postprzez pablomed » 21 gru 2011, o 08:39

gdzie widiał opiłki, w skrzyni? W okolicy sprzęgła? To jakiś dramat, albo jeździj az padnie albo oddaj ja do fachowca zanim całkiem się posypie. Napewno nie do takiego fachowca który nie wie gdzie jest łożysko wyciskowe w skrzynce typu 020, przeciez vw to najpopularniejsze auto większość jeździ na skrzynkach 020 od 20 lat
pablomed
Members

Postprzez sfirek » 21 gru 2011, o 13:57

@pablomed z tymi fachowcami to masz racje hehe a autko teraz idzie na konserwacje podwozia i progi a potem bierze się za te sprzęgło...
a te opiłki to są w skrzyni biegów więc będę wymieniał cały olej raczej.
Pozdrawiam
sfirek
Berbeć

- - - naprawa skrzyni biegów - plan treningu biegania dla początkujących

Powrót do Napęd i skrzynia biegów