Moderator: Moderator
nik102 napisał(a):Od jakiegoś czasu mam taki problem: przy puszczeniu gazu(hamowaniu silnikiem) coś strasznie wyje, wcisnę sprzęgło jest cisza dodam jeszcze że problem dotyczy wszystkich biegów. Olej w skrzyni jest. Obstawiam łożysko oporowe bo już zdarzyło mi się że zaczęło brzęczeć na postoju ale parę razy nacisnąłem sprzęgło i przestało. Jak przyspiesz i trzymam cały czas gaz to wyje tak dopiero przy 130km/h. Proszę o pomoc w diagnozie.
łożysko oporowe pracuje tylko przy wciśniętym sprzęgle. Na puszczonym sprzęgle w ogóle nie pracuje, a więc to nie łożysko oporowe. Może być uszkodzone łożysko w skrzyni na wałku sprzęgłowym.nik102 napisał(a):Od jakiegoś czasu mam taki problem: przy puszczeniu gazu(hamowaniu silnikiem) coś strasznie wyje, wcisnę sprzęgło jest cisza dodam jeszcze że problem dotyczy wszystkich biegów. Olej w skrzyni jest. Obstawiam łożysko oporowe bo już zdarzyło mi się że zaczęło brzęczeć na postoju ale parę razy nacisnąłem sprzęgło i przestało. Jak przyspiesz i trzymam cały czas gaz to wyje tak dopiero przy 130km/h. Proszę o pomoc w diagnozie.
Jesli wycie ustaje po wciśnieciu sprzegła to na 90% łozysko
w sumie skrzynie drogie nie sąnik102 napisał(a):Może się rozleci i będzie wiadomo co wyje.
prawidłowy stan? Jak było sprawdzone?nik102 napisał(a):Olej w skrzyni jest.
prezesik25 napisał(a):łożysko oporowe pracuje tylko przy wciśniętym sprzęgle. Na puszczonym sprzęgle w ogóle nie pracuje
Powrót do Napęd i skrzynia biegów
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 14 gości