MK3 economic i automatyczne sprzęgło ?

Wszystkie elementach układu napędowego i skrzyni biegów.

Moderator: Moderator

Postprzez morsdicti » 9 lis 2008, o 22:53

Witam, przeglądalem sobie aukcje allego i natrafiłem na tego Golfa MK3 ver. Economic może mi ktoś wyjaśnić co to jest i jak to działa ? co to za skrzynia biegów i automatyczne sprzęgło i jak to możliwe, że z takim silnikiem to auto w mieście pali 5 ?: ) a na trasie 4 ?
morsdicti
Members

Postprzez SotoM » 9 lis 2008, o 23:28

ja pierwszy raz widze taki wymysł.... i na twoim miejscu nie wbijał bym sie w cos takiego....to taka moja sugestia jak bym miał do wyboru to bym wolał automata a nie takie coś....jak ci cos padnie to wątpie abyś znalzał takiego drugiego rozbitka,albo cześci na allegro albo na szrocie albo nie wiem gdzie kolwiek.... to jest jakis wymysł chyba dla jakiegoś kuternogi... poważnie... ale rób jak uważasz.
Mój były SotoMoVWóz

Powered by diesel inside -by Leopard
SotoM
Members

Rocznik: 2007
Silnik: BRD
Paliwo: ON
Nadwozie: kombi

Postprzez morsdicti » 9 lis 2008, o 23:31

ale ja nie chcem wcale kupić tego auta he he :) po prostu mnie zaciekawiło co to jest i czy jakiś użytkownik forum miał z czymś takim doczynienia i jaka jest zasada działania tego automatycznego sprzęgła i systemu Economic ;] temat może do działu ciekawostki czy cos he :|
morsdicti
Members

Postprzez SotoM » 9 lis 2008, o 23:37

ja osobiscie nigdy sie z czymś takim nie spotkałem... :kwasny: hehe prawie jak tiptronic tylko trzeba wajchowac jak w manualu...

[ Dodano: 2008-11-09, 22:49 ]
zobacz to... mozesz z gosciem pogadać...
http://www.golf3.pl/topics7/skrzynia-i- ... vt1083.htm
Mój były SotoMoVWóz

Powered by diesel inside -by Leopard
SotoM
Members

Rocznik: 2007
Silnik: BRD
Paliwo: ON
Nadwozie: kombi

Postprzez SIENIU » 11 lis 2008, o 22:58

Witam widziałem tego golfa totalna porażka trzeba wciskać jakiś guzik żeby nie zgasł guzik jest w manetce tak jak przełączniki od mfa a poza tym to jak automat
SIENIU
Czytacz

Postprzez Golfik1986 » 13 lis 2008, o 21:14

eyy jaka checa moze mi to ktos wytlumaczy jak w tym sie zmienia biegi. skrzynia manualna bez sprzegla to jak dostosowuje sie obroty i wtedy przerzuca kompletnie nie czaje :-o
JAK RYCERZE ZAWSZE BRONIMY HONORU {Z}
Golfik1986
Ekspert

Postprzez pablomed » 13 lis 2008, o 23:24

ponoć są kontrolki które informują o tym czy jest właściwy, za niski czy za wysoki bieg. Jak jest zły to zmenia się ręcznie zanim odpali silnik ponownie A funkcja ecomatic polega na gaszeniu slnika kiedy nie ciągnie albo ok. 5 sekund nie naciskasz gazu, i odpala ponownie jak ruszysz gazem albo lewarkiem. Przycisk na menetce włącza i wyłącza tą funkcję, jak ustawisz na ecomatic to już normalka że gaśne i zapala sam. A sprzęgło jest automatyczne i rozłącza silnik od skrzyni jak silnik się wyłączy, i ma do tego taka dziwną pompę elektryczną pod zbiorniczkiem płynu wspomy. Gdzieś to czytałem, nie pamiętam gdzie, na oczy ne widziałem. Taki bajer proekologiczny.
pablomed
Members

Postprzez morsdicti » 14 lis 2008, o 13:07

Jezu to jak tym jezdzić ? ? :| włącza się wyłącza sam ... w trasie sie wyłączy sam przez pomyłke bo to niewiadomo co to jest tam za układ który tym steruje i lecisz po drzewach :) i to jest niby dla mało doświadczonych kierowców tak gdziesz czytałem ? to weź takiego mało doświadczonego kierowce i mu w czasie jazdy wyłączcie silnik ... he zobaczycie co zrobi :)
morsdicti
Members

Postprzez PiJey88 » 14 lis 2008, o 15:19

takiego to nawet złodziej nie wezmie bo nie bedzie umial poprowadzic :hyhy:

dla mnie kozak, nie słyszałem o takich bajerach w MK3 :super:
PiJey88
Administrator

Rocznik: 1996
Silnik: 2.8 VR6 AAA
Paliwo: PB
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez jackar » 24 lis 2008, o 11:48

pablomed napisał(a): Taki bajer proekologiczny.

Raczej pro niepełnosprawni, szczególnie dla tych z dysfunkcją lewej nogi. Właśnie niedawno rozmawiałem z gościem co dostał dofinansowanie z PFRON na zakup auta, a że nie mógł znaleźć czegoś odpowiedniego w automacie, to znalazł z automatycznym sprzęgłem (Renault Thalia). Jest tam podobno jakiś laserowy czujnik, że jak się położy rękę na lewarku, to sprzęgło jest rozłączane.
jackar
Berbeć

Postprzez majk83 » 24 lis 2008, o 16:29

jackar napisał(a):Jest tam podobno jakiś laserowy czujnik, że jak się położy rękę na lewarku, to sprzęgło jest rozłączane

To ja bym nie mógł tym jeździć bo zawsze 3mam prawą rękę na lewarku w czasie jazdy..wiem wiem, tak nie wolno :wstyd: :wstyd: :wstyd:
majk83
Czytacz

- - -

Powrót do Napęd i skrzynia biegów