Niewchodzi pierwszy bieg

Wszystkie elementach układu napędowego i skrzyni biegów.

Moderator: Moderator

Niewchodzi pierwszy bieg

Postprzez puchatek » 15 wrz 2007, o 20:38

Mam problem z wrzuceniem pierszego biegu tzn nieraz wchodzi bez problemu a czasami niemoge go włączyc, pozostałe biegi wchodzą bez zarzutu .
puchatek
Berbeć

Niewchodzi pierwszy bieg

Postprzez uli » 15 wrz 2007, o 21:08

prawdopodobnie synchronizator,moze byc tak ze gdzies sie wodzik wygial ale nikle szanse moja rada napraw to jak najszybciej,albo rozsypie ci sie skrzynia! 8-)
uli
Badacz tematu

Postprzez karlito » 16 wrz 2007, o 09:42

moze to byc rownie dobrze sprzeglo, moglo sie sloneczko zkrzywic albo sprezyna pojsc i efekt bedzie wlasnie taki. ale nie oplaca sie tego robic dopuki sprzeglo calkiem nie padnie
karlito
Czytacz

Postprzez ted3 » 17 wrz 2007, o 07:02

Przy nisprawnym sprzęgle byłby problem ze wszystkimi biegami dlatego zrób tak jak radzi Uli czyli skrzynię odaj do naprawy póki czas.Do wymiany mogą byc np. synchronizator,zabezpieczenia wodzika,koło zębate
ted3
Czytacz

Postprzez marcinmayday » 2 paź 2007, o 22:06

witam
Moim zdaniem wszyscy sie mylicie powodem prawdopodobnie jest luz jaki powstał przy wybieraku to jest element skrzyni do którego są przykręcone linki sprawdz najpierw to!!!
A co do tego żeby oddawać taką skrzynie do mechanika to ja bym był przeciw ponieważ mechanik za wyjęcie, włożenie i oczywiście rozłożenie i zlożenie krzyknie ok 500 zł oczywiście za samą robote!!! :mrgreen: I dojdą jeszcze koszty symchronizatorów itd. A jeśli okaże się ze trzeba wymieniać jakię uszczelniacze i inne duperele to koszt tego może wynieśc więcej niż zapłacił byś za inną skrzynie.
Ale moim zdaniem ciebie to nie czeka gdyż na pewno nie są to synchronizatory, lec jak juz na początku pisałem powstałe luzy na wybieraku. Są tam elementy plastikowe które po prostu się wycierają.
Koleją przyczyną mogą być zle ustawione linki, mają one możliwość regulacji i jeśli nie będą dobrze wyregulowane też będą problemy z wrzucaniem biegów tak właśnie miał muj kolega wystarczyło tylko wyregulować linki. Takie linki powinien wyregulować dobry mechanik, UWAGA nie każby mechanik wie że coś takiego da się zrobić.

Myśle że coś ci pomogą moje rady! Odezwij się co i jak.

Pozdrawiam:):)
marcinmayday
Czytacz

Postprzez parol » 20 paź 2007, o 20:57

za ile mogę kupic taki wybierak bo ja mam luz w tej tulejce na wybieraku
MK3 1,9 TDI 90 KM
parol
Czytacz

Postprzez VWARNI » 21 paź 2007, o 00:20

Witam ja mam podobny problem u siebie,i troche mnie to denerwuje przyznam :-x
VWARNI
Czytacz

Postprzez marcinmayday » 21 paź 2007, o 20:17

parol

cały wybierak jest bardzo drogi a tak wogóle to będzie ci go trudno kupić bo nikt nie sprzeda ci samego wybieraka jak ma dobrą skrzynie

a co do luzu to gdzie go masz dokładnie bo jeśli na takim plastikowym elemęcie do którego idzie linka to można go kupić ale jest ciężko ja szukałem go po wszystkich sklepach w okolicy i nigdzie nie mogłem tego kupić nawet w jednym sklepie sprawdzał w katalogu i też nie było tego elementu dopiero znajomy który prowadzi sklep z częściami ściągnoł mi ale zapłaciłem 120zł
troche sporo :-)
dołanczam zdjęcie z tym plastikiem

pozdrawiam
marcinmayday
Czytacz

Postprzez parol » 21 paź 2007, o 21:01

a gdzie ta fotka
parol
Czytacz

Postprzez parol » 21 paź 2007, o 21:04

sorki za pierwszym razem mi niewyswietlilo
niewiem wlasnie ja wrzuce swoja fotke to powiedzcie
parol
Czytacz

Postprzez Groch367 » 29 paź 2007, o 12:19

mam podobny problem ale cierpliwosc poplaca :lol:
WSZYSCY MAJĄ GOLFA MAM I JA
Groch367
Badacz tematu

Postprzez marcinmayday » 29 paź 2007, o 20:12

witam
co wam się dzieja te luzy to napewno tyn plastik sie wytarł zannaczyłem dokładnie to na twoim zdjęciu parol tam gdzie jest 1 to podpina się linki a gdzie 2 to właśnie w tym miejsću robi się luz
marcinmayday
Czytacz

Następna strona

- - -

Powrót do Napęd i skrzynia biegów