odpowietrzenie sprzegła

Wszystkie elementach układu napędowego i skrzyni biegów.

Moderator: Moderator

odpowietrzenie sprzegła

Postprzez reset1990 » 1 cze 2012, o 11:21

witam czy sprzegło mozna jakos odpowietrzac???
Weźmiesz mnie na prostej?? A ja Cię zniszczę na zakręcie!!
reset1990
Czytacz

odpowietrzenie sprzegła

Postprzez marker10 » 1 cze 2012, o 11:50

a co ty tam chcesz odpowietrzyc ?
marker10
Badacz tematu

Postprzez mroova » 1 cze 2012, o 12:21

W przypadku sprzęgła hydraulicznego jest coś takiego (w TDI takie sprzęgło jest). Czeka mnie też to za niedługo więc zasięgnąłem informacji na innym forum, pozwolę sobie tutaj zacytować tą wypowiedź:

A wiec tak jedna osoba bierze sie za odrecanie zaworka do odpowietrzania w skrzynie biegów, bodajże jest plastikowy i znajduje sie u góry skrzynie(u mnie najlepsze dojscie było do strony silnika) druga osoba bierze olej i wlewa go do zbiorniczka a trzecia wchodzi do auta.
Zalewasz zbiorniczek płynek i gość w aucie pompuje sprzegło tak kilkanascie razy, nastepnie ty odkrecasz zaworek i słychać psss jak powietrze ucieka po chwili płynie płyn z zaworka i zakrecach, dolewasz znów płynu do odpowiedniego poziomu pompujesz sprzegło i odkrecasz zaworek i znów pss i poleci płyn, i tak kilka razy aż do momentu w którym dolejesz płynu do zbiorniczka popompujesz pedałem odrecisz zaworek i odrazu poleci płyn wtey wiadomo że jest odpowietrzone, zakrecach zaworek już na amba tylko pamietaj aby przy tym ostatnim zakrecaniu zaworka pedał był wcisniety w podłoge. Podczas odpowietrzania bedziesz widział jak sie zachwuje pedał bedzie za każdym razem coraz to lepszy.
Ja to tak robiłem i smiga mi passat jak burza do tej pory.

Gdzieś też tam było, że jeżeli pedał sprzęgła nie wpada w podłogę to nic nie trzeba odpowietrzać :) Mnie to nie dotyczy, bo zapowietrzyłem układ przez odkręcenie przewodu hydraulicznego od sprzęgła (wyjmowałem silnik) :P
mroova
Czytacz

Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

- - -

Powrót do Napęd i skrzynia biegów