Nie polecam dexrona,to śmietnik,przetestowałem osobiście. Na przykładzie chryslera na dexronie skrzynia po osiągnięciu temperatury wchodziła w tryb awaryjny valvoline ATF III załatwił sprawę. Problem zniknął. Problemy z tym olejem były w każdym z 4 automatów jakie mieliśmy (nawet w mercu190 i 124 gdzie skrzynia jest praktycznie nie zniszczalna),też w omedze miałem z nim kłopoty. Dexron to lichy zamiennik
Mam gdzieś nawet parę rad,śmieszne nie śmieszne ale prawdziwe
Pilnuj przeglądów i wymian oleju.
Używaj tylko dobrej jakości filtrów podczas wymiany oleju. Nie wkładaj filtrów uniwersalnych, lub podobnych.
Używaj (lub pilnuj żeby mechanik w warsztacie używał) tylko właściwego oleju. Nie stosuj oleju Dexron
Jeśli właściwy olej kosztuje więcej, trudno, zapłać więcej!
Jeśli masz za mało oleju, a nie możesz dostać właściwego w okolicy, podjedź tam, gdzie kupisz dobry olej do twojej przekładni. Mniejszą szkodą dla skrzyni będzie jazda na zbyt małym poziomie oleju niż wlewanie Dexronu!
Jeśli mechanik mówi, że można dolać troche Dexronu i nic się nie stanie, wyjdź z warsztatu i nigdy tam nie wracaj!
Jeśli ktos mówi ci, że można użyć Dexronu z jakimś dodatkiem, wyjdź z warsztatu i nigdy tam nie wracaj!
Jeśli ktoś wleje ci Dexron do skrzyni, natychmiast pojedź do warsztatu, w którym wymienią ci CAŁY olej z przekładni, oraz napełnią właściwym.
NIE UŻYWAJ OLEJU DEXRON! "
To tyle na ten temat