olej w automatycznej skrzyni biegów 2.0

Wszystkie elementach układu napędowego i skrzyni biegów.

Moderator: Moderator

Postprzez mungo » 23 cze 2012, o 10:06

Witam,

szukałem, nie znalazłem.
Czy ktoś wie, jaki olej i w jakiej ilości należy wymienić w automacie 4 biegowym? silnik 2.0 rocznik 93. Będę wdzięczny za informację lub linka do instrukcji.

[ Dodano: 2012-06-23, 09:27 ]
dobra, ilość mam - 5 litrów
mungo
Berbeć

Postprzez Imper » 24 cze 2012, o 00:00

olej DEXRON III, co do ilosci to nie wiem jak mam to interpretowac gdyz nie mialem stycznosci zbytnio ze skrzyniami automatycznymi, autodata itp programy opisuja 3,0 jako wartosc wymienna a rzekomo caly uklad ma pojemnosc 5,6
Imper
Members

Postprzez zybi » 24 cze 2012, o 04:10

Nie polecam dexrona,to śmietnik,przetestowałem osobiście. Na przykładzie chryslera na dexronie skrzynia po osiągnięciu temperatury wchodziła w tryb awaryjny valvoline ATF III załatwił sprawę. Problem zniknął. Problemy z tym olejem były w każdym z 4 automatów jakie mieliśmy (nawet w mercu190 i 124 gdzie skrzynia jest praktycznie nie zniszczalna),też w omedze miałem z nim kłopoty. Dexron to lichy zamiennik ;)
Mam gdzieś nawet parę rad,śmieszne nie śmieszne ale prawdziwe
Pilnuj przeglądów i wymian oleju.

Używaj tylko dobrej jakości filtrów podczas wymiany oleju. Nie wkładaj filtrów uniwersalnych, lub podobnych.

Używaj (lub pilnuj żeby mechanik w warsztacie używał) tylko właściwego oleju. Nie stosuj oleju Dexron

Jeśli właściwy olej kosztuje więcej, trudno, zapłać więcej!

Jeśli masz za mało oleju, a nie możesz dostać właściwego w okolicy, podjedź tam, gdzie kupisz dobry olej do twojej przekładni. Mniejszą szkodą dla skrzyni będzie jazda na zbyt małym poziomie oleju niż wlewanie Dexronu!

Jeśli mechanik mówi, że można dolać troche Dexronu i nic się nie stanie, wyjdź z warsztatu i nigdy tam nie wracaj!

Jeśli ktos mówi ci, że można użyć Dexronu z jakimś dodatkiem, wyjdź z warsztatu i nigdy tam nie wracaj!

Jeśli ktoś wleje ci Dexron do skrzyni, natychmiast pojedź do warsztatu, w którym wymienią ci CAŁY olej z przekładni, oraz napełnią właściwym.

NIE UŻYWAJ OLEJU DEXRON! "

To tyle na ten temat ;)
zybi
Badacz tematu

Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez Imper » 24 cze 2012, o 17:27

co do jakosci tego oleju to nie moge sie wypowiedziec. Napisalem tylko to co podpowiada AUTODATA itp programy. Pozdrawiam
Imper
Members

Postprzez mungo » 24 cze 2012, o 18:09

dzięki koledzy za rady. Najprawdopodobniej będzie tak, że podjadę do sprawdzonego i poleconego zakładu, który zajmuje się tylko automatami. Popytam też ich co myślą o oleju.
mungo
Berbeć

Postprzez SotoM » 26 cze 2012, o 22:24

do automatu olej dexron III ATF - obojetnie -castrol,valvoline ,motul...
Mój były SotoMoVWóz