przez wisnia85 » 17 maja 2008, o 10:01
Pamiętaj!!!
Oleje przekładniowe pracują w łagodniejszych warunkach niż oleje silnikowe (tzn.niższe temp. i brak kontaktu z kwaśnymi prod. spalania) Wymiany jest czasem i kilkukrotnie mniejsza w porównaniu z wymianą oleju silnikowego. Przy doborze właściwego oleju przekładniowego oraz częstotliwości jego wymiany bezwzględnie należy kierować się zaleceniami producenta samochodu. W przypadku olejów do ręcznych skrzyń biegów, przekładni głównych, skrzynek rozdzielczych i przekładni kierowniczych określa on precyzyjnie wymagania jakościowe wg API (np. GL-4, GL-5) jak i lepkościowe wg SAE (np.: SAE 80W-90, SAE 85W-140). W przypadku zaś olejów do automatycznych skrzyń biegów oraz wspomagania układu kierowniczego są to wymagania producentów przekładni (np.: Dexron III, Dexron II firmy General Motors).
Jesli miałbys robic dolewke to tego co masz w skrzyni:)
słyszałem jednak od znajomych ze wlewali <mieszali> inny olej oczywiscie przekładniowy i nic im sie nie działo.
wiec sam widzisz szkoły sa podzielone <ale ja bym wymienił cały>
mam skrzynie 020 wersja APW i wymieniłem na 75w90 Mobile i wszystko gra:)
<koszt tego oleju we Wrocławiu to 47zł litr>
moze masz ksiązke obsługi\serwis pojazdu wtedy bedzie Ci łatwiej bo tam masz napisane co było dolewane w Twoim aucie, ja mam taka ksiazke jeszcze po właścicielu z Niemiec <czasem sie przydaje;)>
pozdrawiam:)